Logo_hovers_2019
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

25e - pervy den / 25. listopad - prvi dan

Jurij Norštejn

1173-25_the_first_day

25e - pervy den / 25. listopad - prvi dan


Yuri Norstein, Arkadi Tyurin

translation missing: hr, countries, SS / 1968 / 8' 5''Projekcije


Buy_ticket Kupi ulaznice
Utorak, 03. 06.,
Kino Europa, 22:00 h
Buy_ticket Kupi ulaznice
Četvrtak, 05. 06.,
Kino Tuškanac, 16:00 h


Sinopsis


Norštejnov prvi film i osobni hommage vodećim ruskim avangardnim i postrevolucionarnim umjetnicima. Naslov filma odnosi se na prvi dan Oktobarske revolucije. Autor spaja poeziju V. Majakovskog s motivima K. Maljeviča i slikama K. Petrov-Vodkina, A. Deneke, V. Tatlina, S. Čehonina, P. Filonova, N. Altmana, Jurija Piminova. Glazbenu pozadinu čine 11. i 12. simfonija Dmitrija Šostakoviča.

Yuri Norstein


Jedan od najvažnijih živućih majstora animiranoga filma, Jurij Norštejn autor je relativno malenog opusa, ali njegov rad svejedno ulazi u sve antologije i popise najvažnijih ostvarenja zadnjih desetljeća te se u cijelom svijetu animacije smatra jednim od najvećih dostignuća. Isprva radi kao fazer, crtač i animator, s Arkadijem Turinom je bio koautor 25. listopada – prvog dana (1968), filma nadahnutog vizualnošću sovjetske avangarde, a s Ivanom Ivanov-Vanom je napravio prvo Godišnja doba (1969) a potom, osvojivši nagradu na prvom Animafestu Zagreb, animirani spektak Bitka kod Keržence iz 1971., nastao prema djelu velikog skladatelja Rimski-Korsakova, a vizualno utemeljen na ruskoj srednjovjekovnoj vizualnoj tradiciji.


Kao samostalan autor najviše se nadovezuje na folklorne, bajkovite i druge tradicijske elemente, stalno usavršavajući tehnike fotografiranja, animiranja i postprodukcije, razvivši nov, jedinstven i prepoznatljiv umjetnički rukopis. Lisica i zec (1973), Čaplja i ždral (1974) te Ježić u magli (1975), iznimna i danas rado gledana ostvarenja, postavljaju temelje Norštejnovom remek-djelu Bajka nad bajkama (1979), još jednom pobjedniku Animafesta Zagreb, djelu često proglašavanom najboljim animiranim filmom svih vremena. Ovo ostvarenje prepoznatljive nostalgije i snažne liričnosti ukusno i funkcionalno koristi širok raspon tehnika specifičnih za animirani film, kao i onih korištenih u drugim vizualnim i audiovizualnim umjetnostima, uvijek iznova zapanjujući gledatelje svojom svježinom i emocionalnom dojmljivošću. Uz velike uspjehe u publicistici i filmskoj edukaciji te neke manje projekte u animaciji, Norštejn je zadnjih godina najviše radio na životnom projektu još nezavršene Kabanice, prema Gogoljevoj pripovjetci. 


Majstor animacije i uzor generacijama novijih autora Jurij Norštejn radi pomno i detaljno, pazeći na svaku sitnicu, a svojom ozbiljnošću i individualnošću je postavio visoke standarde suvremenoj umjetničkoj animaciji, standarde koje svaka nova generacija iznova pokušava dosegnuti. (N. Gilić)

 

Režija

Yuri Norstein, Arkadi Tyurin


Produkcija

Soyuzmultfilm


Kategorije

Jurij Norštejn