Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

Yellow Submarine / Žuta podmornica

Yellow_submarine_3

Yellow Submarine / Žuta podmornica


George Dunning

Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države / 1968 / 90' 0''



Projekcije




Sinopsis


Ovaj psihodeličan animirani dugometražni film snimili su Beatlesi na vrhuncu svoje popularnosti. Čarobnu zemlju Pepperland napadaju Plavi grubijani, koji su objavili rat svemu što je dobro, osobito glazbi. Na zahtjev zbunjenog poslanika iz Pepperlanda momci kreću iz Liverpoola u svojoj žutoj podmornici da bi pomogli opkoljenim stanovnicima u borbi. Animirani film prepun nadrealne slikovnosti uz glazbu Beatlesa i tipičan bitlsovski humor.

George Dunning


George Garnett Dunning (1920-1979) najprije se istaknuo u skupini animatora okupljenih oko Normana McLarena u kanadskom NFB-u. Odboru se priključio 1943, nakon studija na Umjetničkoj školi u Ontariu i samostalnog rada u ilustraciji. Njegov film Cadet Rousselle (1947) najavio je razvoj iznimnog talenta, kojeg posebno zanima razvijanje novih tehnika. Eksperimentiranje se nastavilo 1948. godine, koju je proveo radeći za UNESCO u Parizu. Slikao je na staklu (njegova omiljena tehnika) i upijao savjete češkog animatora Bertholda Bartoscha, autora L’Idée (1932). U Britaniju je stigao 1956. te se zaposlio kao voditelj UPA-inog novog londonskog ureda. Ubrzo je počeo raditi na vlastitim kratkim filmovima, isprva na The Wardrobe (1958) i The Apple (1962), koji su osvojili nagradu Britanske filmske akademije, zatim The Flying Man (1962), koji je osvojio veliku nagradu u Annecyu, i The Ladder (1967). Ti su filmovi obilježili Dunninga kao najveću novu ličnost britanske animacije uz Richarda Williamsa i Boba Godfreya. Dunningov karneval novih tehnika u Žutoj podmornici i drugim filmovima uvelike je utjecao na druge umjetnike te proširio obzore britanske animacije. Godine 1972. počeo je razvijati planove o dugometražnom filmu prema Shakespeareovoj Oluji, koji je, nažalost, ostao nedovršen. (Geoff Brown)

 

Režija

George Dunning


Produkcija

Apple Corps, King Features Syndicate


Scenarij

Al Brodax, Lee Minoff, Jack Mendelsohn, Erich Segal


Glazba

The Beatles, George Martin


Montaža

Brian J. Bishop


Animacija

Alan Ball, Ron Campbell, John Challis, Hester Coblentz, Geoff Collins, Rich Cox, Duane Crowther, Tony Cuthbert, Malcolm Draper, Paul Driessen, Cam Ford, Norm Drew, Tom Halley, Dick Horne, Arthur Humberstone, Dennis Hunt, Diane Jackson, Anne Jolliffe, Dave


Kategorije