Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

L'illusionniste / Iluzionist

Iluzionist_2

L'illusionniste / Iluzionist


Sylvain Chomet

Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo / 2010 / 82' 0''



Projekcije




Sinopsis


Film se temelji na neobjavljenom scenariju Jacquesa Tatia i prati usamljenog i iznurenog Tatischeffa, odrpanog ali dostojanstvenog iluzionista koji pokušava pronaći publiku u svijetu rock’n’rolla i konzumerizma pedesetih. Tatischeff, relikt slavnih dana spektakla, prisiljen je ugovarati sve udaljenije predstave da bi preživio. Samotna ga putovanja dovode u Edinburgh, gdje upoznaje siromašnu gelsku djevu koja naivno povjeruje da je on sâm čarolija. Animacija u Iluzionistu fascinantna je impresionistička studija zagasitih boja i maglovitih škotskih brda, uz posebnu pozornost posvećenu proučavanju svjetlosti, prirodne i umjetne, što se rijetko susreće u suvremenoj animaciji. (...) Iluzionist je dirljiva priča o nevinosti, iskustvu i propadanju jednog načina života, te topao prikaz Tatieva života i odnosa dvaju sanjara. (Cameron Bailey)

Sylvain Chomet


Sylvain Chomet (1963) diplomirao je animaciju na Školi za likovne umjetnosti u Angoulêmeu. Aktivno pišući i objavljujući crtane romane, 1988. posvetio se animaciji kao asistent u londonskom studiju Richarda Purduma, no vrlo je brzo počeo samostalnu karijeru. Godine 1989. realizirao je svoj prvi animirani kratki film, La vieille dame et les pigeons, koji je dovršen 1996, a nominiran za nagradu Oscar 1997. godine. Ubrzo se angažirao na svom dugometražnom animiranom prvijencu Trojke iz Bellevillea. Radio ga je pet godina i film se prodao u više od 33 zemlje diljem svijeta. Godine 2004. film je nominiran za Oscar za najbolji animirani dugometražni film i najbolju pjesmu. Nedavno je napisao i režirao petominutni igrani isječak u filmu Pariz, volim te u kojem je sudjelovalo 20 slavnih redatelja. S producenticom tog filma Claudie Ossard trenutačno razvija mjuzikl s radnjom u Parizu 70-ih godina.

 

Režija

Sylvain Chomet


Produkcija

Django Films, Cine B, France 3 Cinema


Scenarij

Jacques Tati


Kompoziting

Jean-Pierre Bouchet


Zvuk

Jean Goudier


Animacija

Laurent Kircher, Thierry Torres Rubio, Nic Debray, Victor Ens, Antonio Mengual Llobet, Charlotte Walton, Sandra Gaudi, Javier Martin Lapeyra, Manuel Garcia Galiana


Kategorije