Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
hr | en

Zagreb: mjesto susreta i razmjena ideja europskih studenata animacije
02/06/12

Oaza divljih i enigmatičnih prizora, apsurdnog humora, nadnaravnih opažanja i filmova tajanstvenih završetaka. Tim su riječima Umjetničku akademiju Turku iz Finske proglasili najboljom školom animacije 2012. godine. Nagradu su joj dodijelili članovi selekcijske komisije Studentskog natjecanja i Namjenskih filmova, ističući jedinstven, inteligentan i humorističan stil škole koja svoje studente potiče na hrabrost i igru. Filmove Umjetničke akademije Turku i njen način razmišljanja (pa čak i življenja) kao da nije dotaknuo industrijski i komercijalni stil ili potreba da se ispriča cjelovita priča s jasnim i pravocrtnim završetkom.

Deset najuspješnijih studentskih filmova te škole nastalih od 2006. do danas bit će prikazano u posebnom programu. Među njima je i Neodoljivi osmijeh Ami Lindholm koji je 2008. godine osvojio Animafestovu nagradu za najbolji studentski film. Tri najnovije uspješnice Akademije Turku uvrštene su u Studentsko natjecanje: Rojenje, nagrađivani kratki film Joni Männistö, Tko se usuđuje? Sanni Lahtinen i Rosy Cheek Hete Bilaletdin.

Osim filmova najbolje europske škole animacije 2012. imat ćemo priliku vidjeti i filmove nastale na Odsjeku za animaciju i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te na Filmskoj akademiji Baden-Württemberg iz Ludwigsburga. Ta mlada njemačka akademija osnovana je 1991. godine, ali je brzo postala jedna od najcjenjenijih u svijetu animacije, posebice nakon pokretanja Instituta za animaciju, vizualne efekte i postprodukciju. Jedan od profesora na Akademiji Baden-Württemberg je i Andreas Hykade: najuspješniji njemački autor u posljednjih dvadesetak godina čije ćemo filmove gledati u programu Majstori animacije.

Domaće mlade snage animacije predstavit će sedam filmova koji su nastali od 2005. do danas. Među njima je i Miramare Michaele Müller koji je uvršten u konkurenciju Cannesa i Annencya 2010. godine. Prvu generaciju diplomanata Akademije likovnih umjetnosti predstavlja Zdenko Bašić sa svojim diplomskim radom Priča o snijegu, a osebujna ljubavna priča Daniil Ivanoviču, slobodan si Petre Zlonoge već je osvojila nagradu za najbolji originalni scenarij na ovogodišnjem Festivalu hrvatskog animiranog filma.