Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
hr | en

Dragi kolege, dragi gosti,

Dobro došli na stranice Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb. Od svog osnutka 1972. godine ovaj festival kroz svoje natjecateljske programe, retrospektive, prezentacije, izložbe, pitching forume, predavanja, nagrade, panorame, radionice i sve ostale popratne sadržaje postojano utječe i uvelike doprinosi kako likovnom životu svoga grada, tako i promociji umjetnosti animacije u cijelom svijetu. 

Ovo je festival nastao od autora za autore. Autorska animacija, sa svim svojim facetama i u svim svojim oblicima - od tradicionalnih crteža, preko stop-motiona, CGI-a do najeksperimentalnijih cross-medijskih istraživanja - od samih početaka do danas u središtu je naše pažnje. Autori sa svih strana svijeta znaju da dolaskom u Zagreb dolaze među prijatelje, dobronamjerne kolege i među publiku koja prepoznaje, cijeni i voli njihova djela. I sve njih, od najvećih imena sjajnih filmografija do nadolazećih novih talenata i studenata, u Zagrebu možete susresti na sjedalu do vašeg. 

Animafest Zagreb mjesto je inspiracije, kreativnosti, razmjene ideja, inovativnosti, komunikacije, raznolikosti i internacionalne raznolikosti. Animafest Zagreb nudi vam svijet prepun fantastičnih dragulja. Z... znači Zagreb! 

Daniel Šuljić,
umjetnički ravnatelj

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, osnovan 1972. godine, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji. Pokrenut zahvaljujući globalnom ugledu autora Zagrebačke škole crtanog filma, osnovan odlukama Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e, produkcijske kuće Zagreb film i Grada Zagreba, Animafest Zagreb odvija se svake godine početkom lipnja. Festival je do 2005. godine održavan u bijenalnom ritmu, nakon čega nastavlja u godišnjem, posvećujući se u parnim godinama kratkometražnom, a u neparnima dugometražnom filmu. Nakon Zagreb filma i Koncertne direkcije Zagreb, organizaciju  festivala 2007. godine preuzima privatna produkcijska kuća Hulahop s ciljem daljnjeg razvoja i usuglašavanja programa sa zahtjevima suvremenih tendencija, prilaženja još brojnijoj publici i pružanja dodatnih pogodnosti profesionalcima.

Kao što je to bio u svojim počecima, Animafest Zagreb i danas s festivalima u Annecyju, Ottawi i Hirošimi pripada krugu nezaobilaznih događaja u kalendaru animacijske zajednice. Tome svakako doprinosi i činjenica da se dobitnici Animafestova Grand Prixa izravno kvalificiraju za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti te glavnu europsku animacijsku nagradu Cartoon d'Or.

Kao jedna od vodećih svjetskih animiranofilmskih manifestacija i jedina hrvatska sa statusom A festivala, Animafest Zagreb animirani film posreduje domaćoj publici (više od 80% programa prikazuje se premijerno), ali ga i aktivno stvara te se, podižući kontinuirano razinu audiovizualne kulture u društvu, oblikuje kao mjesto susreta, kreativne sinergije i razmjene ideja autora i publike. Zagrebački festival predstavlja stoga najbolje i najnovije radove koji se natječu za prestižne nagrade, najrelevantnije i najzanimljivije trendove, ali i predavanja, radionice, predstave, izložbe, panele, multimedijalna događanja i koncerte koji ih dopunjuju. Kroz zabavu, druženje i učenje, Animafest zbližava sugrađane svih generacija i ugledne goste iz raznih krajeva svijeta u velikom i šarenom slavlju u čast animacijske umjetnosti.

Više informacija:

Z... znači Zagreb

Festivalski slogan Z... znači Zagreb koji je osmislio filmolog i kritičar Ron Holloway mnogo govori o vezi Zagreba i Animafesta – spoju koji i grad i festival čini prepoznatljivima u svakom kutku planete. Odvijajući se na brojnim lokacijama, od središnjeg kina Europa, kina Cineplexx Centar Kaptol, kina Tuškanac, preko galerija i muzeja, do lokalnih kulturnih centara, Animafest živi s gradom u kojem je nastao i s ponosom se osvrće na skromne početke u zagušljivom vojnom objektu i zlatne dane u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Animafest Zagreb festival je Zagrepčana  i onih koji se takvima osjećaju, bez obzira na uzrast: Program za djecu i mlade donosi stručno odabrane i dobno kategorizirane filmove za najmlađe i njihove roditelje, srednjoškolci stječu prve uvide u eksperimentalne i avangardne tendencije, navečer se zabavljajući na koncertima i raznovrsnim popratnim događajima, a iskusni poštovatelji animacije mjesecima unaprijed pripremaju rasporede kako bi vidjeli sve što ih zanima.

Naša velika obitelj

Animafestovi laureati i vjerni prijatelji, vodeći umjetnici animiranog filma činili su i čine festival susretom velike obitelji koja u srcu nosi i one članove koji više nisu s nama. Norman McLaren, Bob Godfrey, John Halas, Jiří Brdečka, Yoji Kuri, Jurij Norštejn, Osamu Tezuka, Nick Park, Priit Pärn, Piotr Dumała, Alexander Petrov, Jan Švankmajer, Michaël Dudok de Wit, Koji Yamamura, Břetislav Pojar, Bruno Bozzetto, Stephen i Timothy Quay, Caroline Leaf, Paul Driessen, Michel Ocelot, Frederic Back, Fjodor Khitruk, Nicole Salomon, Chuck Jones, Jim Henson, David Silvermann, Andreas Hykade, Rosto, Michela Pavlátová, Joanna Quinn, David O'Reilly... samo su neki prijatelji festivala.

I drugi autori, znani svakome tko je pogledao makar jedan crtani film, američki i britanski velikani Otto Messmer, Isadore Friz Freleng, Walter Lantz, David Dave Fleischer, Theodor Seuss Geisel, William Hanna i Joseph Barbera, bili su među nagrađenima, u žirijima i selekcijskim komisijama Animafesta. Njihov boravak u Zagrebu uvijek je bio razlog veselja, kako zbog vremena provedenog s kolegama – na tradicionalnom pikniku, tako i zbog razgovora i rada s gledateljima, posebno najmlađima. Velikani Zagrebačke škole Dušan Vukotić, Vatroslav Mimica, Zlatko Bourek, Boris Kolar, Zlatko Grgić, Ante Zaninović, Nedeljko Dragić, Borivoj Dovniković, Pavao Štalter, Zdenko Gašparović, Joško Marušić, Krešimir Zimonić... ravnopravno su se natjecali u svjetskoj konkurenciji, a većina ih se zdušno posvetila i organizaciji festivala, u ulogama ravnatelja, programskih savjetnika, članova Vijeća festivala. Ravnanje festivalom povjeravalo se tradicionalno svjetski uspješnim hrvatskim animatorima, što je jedinstvena praksa koja osigurava da su umjetničke potrebe uvijek na prvom mjestu. Njihovim stopama krenuli su od devedesetih godina mlađi autori Simon Bogojević Narath, Daniel Šuljić, Veljko Popović, Marko Meštrović, Mihaela Müller, Marko Tadić i drugi.

Dobro je znati

Kada je 1969. godine na sastanku ASIFA-e u Londonu odlučeno da se pokrene zagrebački festival bilo je predviđeno da se u bijenalnom ritmu izmjenjuje s festivalom u Annecyju, koji se do tada održao osam puta. Stoga je prvi zagrebački festival nosio i naziv 9. Svjetski festival animiranog filma. Treći ASIFA-in festival, koji je u međuvremenu ugašen, održavao se tada u rumunjskom ljetovalištu Mamaia. Iza takvog načina organiziranja nazirala se zamisao o jedinstvenom svjetskom festivalu bez granica. U to hladnoratovsko doba zemljama istočnog bloka Zagreb je tako bio pozornica i prozor u svijet, mjesto susreta Istoka i Zapada. 

Festivalski logo (Z) i prvi plakat djelo su Borivoja Dovnikovića Borde i Zlatka Boureka. Festivalska maskota Mandlek, čovječuljak s polucilindrom, svake godine doživi novu preobrazbu, a povijesno je najpoznatija u formi koju je osmislio Zvonimir Lončarić, dugogodišnji autor festivalskih plakata. Prepoznatljivi festivalski džingl djelo je renomiranog jazz glazbenika Igora Savina. Nagrada publike Mr. M ime je dobila u spomen na prvog direktora festivala, gospodina Želimira Matka. Na prvi festival 1972. godine pristiglo je 308 filmova - godine 2014. broj prijava iz 73 zemlje dosegao je 1725.

Vidimo se na Animafestu!