Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. do 8. lipnja 2024.
Svjetski festival animiranog filma / 3. do 8. lipnja 2024.
hr | en

Kaleidoskop prijateljstva i mašte: Program za djecu i mlade Animafesta 2024
29/05/24

Međunarodno Natjecanje filmova za djecu i mlade, s 34 djela razvrstana po prilagođenosti različitim uzrastima, središnja je atrakcija bogatog Programa za djecu i mlade Animafesta 2024. U ovom natjecanju, redovito praćenom razgovorima s autorima koje moderiraju iskusni predavači filmske pismenosti, ističu se teme suživota s prirodom (sklada i nesklada, ljepote, snage i važnosti ekosistema), kao i one mentalnog zdravlja, glazbe, plesa i igre te nošenja sa životnim izazovima. Radovi raznolikih tehnika, stilova, glazbe i žanrova (klasične bajke i moderne adaptacije, fantastika i lirski naslovi s ljudskim, životinjskim i imaginarnim junacima) donose nadahnjujuće priče o sreći, bliskosti, ljepoti, životu, svijetu, prijateljstvu, obitelji, ljubavi, izdaji, strahu i boli. Nešto ozbiljnije teme razblažene su brojnim humornim djelima, ali svaki rad izabran između rekordnog broja prijavljenih zadržava pažnju gledatelja.

U programu za djecu predškolske dobi (3-6 godina) dominiraju priče o prijateljstvu, ostvarenom u svemiru (Gospodin Pilić ide na Mars, r. Katrina Mathers, Leigh Hobbs, Australija), na dječjem igralištu (Ninin prijatelj, r. Neyrouz Jemour, Belgija) ili u vrtu punom boja (Tajni vrt, r.Filip Gašparović Melis, Hrvatska), između lisice i ptičice (Priča o lisici, r. Alexandra Allen, Portugal), psića i djevojčice (Psić za mene, r. Akane Nakamoto, Japan), puha i medvjeda (Puh, Julia Ocker, Njemačka), pa čak i male kuglice od riže i njezine škvadre (Konigiri-kun: Povezani?, r. Mari Miyazawa, Japan). Jedna djevojčica iz sivog svijeta odraslih bježi, pak, u svijet cvijeća (Zdravo!, r. Dakyoung Lee, Južna Koreja), a na dnu mora odvija se zabava (Clawlolo: Gramofon, r. Aleksej Aleksejev, Cipar). Termini prikazivanja: 4. 6. 9:30 Kinoteka, a u 10:00 NS Sesvete; 6. 6. 9:30 Kinoteka; 8. 6. 10:00 NS Dubrava, a u 20:00 KNAP.

U programu za mlađe školarce (7-10 godina) gledamo kako iz odbačene boce kroz vrlo dugo vrijeme nastaje stakleni kamenčić (Boca, r. Minseo Kim, Južna Koreja) – riječ je o razigranom, nenametljivom i inteligentnom pristupu ekološkoj temi. Svinja i krava nastupaju na klizaljkama i druže se sa šaranima u zaleđenom jezeru, uz živahnu pratnju bendža u litavskim Kopitima na klizaljkama Ignasa Meilūnasa. Tri lisice sa zvjezdanim čudima dolaze na vrh planine da dotaknu mjesec (Slijedeći san, r. Julija Mikušina, Rusija), a napeta priča o tajnom životu čarapa promijenit će našu percepciju o njima kada dječak ispod kreveta pronađe cijeli svijet (Izgubljene čarape, r. Oskar Lehemaa, Estonija). Obitelj na odmoru podsjetit će nas, naposljetku, da je ljeto pred vratima (Pozdrav ljetu, r. Martin Smatana, Veronika Zacharová, Slovačka, Češka, Francuska). Termini prikazivanja: 1. 6. 11:00 KUC Travno, 5. 6. 9:30 Kinoteka; 7. 6. 9:30 Kinoteka, a u 10:00 NS Sesvete.

Program za starije školarce (11-14 godina) poručuje da je čar života u pravim, a ne digitalnim leptirima (Svijet u kojem živim, r. Ester Kasalová, Češka) te da je i u otuđenosti grada moguće u sebi osjetiti smirujuću šumu (Waldeinsamkeit, r. Silvana Roth, Ujedinjeno Kraljevstvo). Šuma također priča o životu na Zemlji (Velika Majka, r. Julia Hazuka, Poljska), a klasična osmanska bajka govori o zabranjenoj ljubavi i cvijeću (Roza planina, r. Thomas Künstler, Grčka). Nasilnike se pobjeđuje košarkom i humorom u filmu kvartovske atmosfere i gejmerskih referenci (Buckets City, r. Dave Quion, SAD i Filipini), a odmor s prijateljima vodi do prvog poljupca u filmu o odrastanju ambijentiranom u ljetni kamp (Bljak!, r. Loïc Espuche, Francuska). Prvo ljeto na selu gradskom dečku nudi avanturu života i pobjedu nad vlastitim strahovima (Fotografija koja je oživjela, r. Mikk Mägi, Estonija), a vrijedi razmisliti i o najboljem stolcu na svijetu (Cossie iz Stolcograda, r. Azusa Fujii, Japan). Za kraj još jedna ljubavna priča koja se ispisuje i crta u školskoj bilježnici (Marie, r. Jan B. Piskač, Češka). Termini prikazivanja: 4. 6. 11:30 Kinoteka; 6. 6. 14:00 Kinoteka.

Program za mlade (15+) predstavlja razmišljanja o svijetu kroz obična i neobična pitanja: što se događa kada se naruši ravnoteža biosfere (Na 8. dan, r. grupa autora, Francuska), tko odbrojava vrijeme na semaforu (urnebesni Pješački prijelaz, Daria Volčok, Rusija), kako sestra i brat različitih uzrasta i perspektiva mogu preboljeti majčinu smrt (Rak u bazenu, Alexandra Myotte, Jean-Sébastien Hamel, Kanada). Priča o mračnom, olujnom oblaku donosi radost nad pustinju (Nube, r. Diego A. S. de la Barqura Estrada, Christian A. Narváez, Meksiko, Francuska, Mađarska), a sladoled do zaslužen nakon velike psihofizičke borbe i dinamične montažne sekvence donosi olakšanje od vrućeg dana (Vreli Tokio, Miho Kidoguchi, Japan). Mlada skijašica hrabro pomaže poljskom pokretu otpora spašavajući pilote tijekom Drugog svjetskog rata u filmu temeljenom na stvarnim događajima (Magda, r. Adela Kaczmarek, Poljska), a maštarsko putovanje kroz šumu iscrtava krugove života (Pinea, r. Eirik Heggen, Norveška). Ponekad ptičica ne želi cvijet, bez obzira na trud druge ptičice, i to treba poštovati (Ne, r. Pere Ginard, Španjolska), a loš osjećaj naraste kao gljive poslije kiše (Ne zaboravi uzeti lijekove na vrijeme, r. Xiaoxuan Han, Kina). Pravo prijateljstvo, srećom, liječi rane i grli srce (Mreškanje mladosti, r. Michiko Soma, Japan), a i najmanji oblik života slavi prirodu, posjeduje golemu snagu i vrijedan je divljenja (Cvjetanje, r. Chang Guo, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo). Termini prikazivanja: 6. 6. 11:30 Kinoteka; 7. 6. 14:00 Kinoteka.

Po predselekciji Nina Kovačića filmove je odabrala i kategorizirala slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije.

Najtopliju preporuku zaslužuju i dva rada iz Velikog natjecanja dugometražnog filma prilagođena uzrastu od 8 godina naviše: Široko i Kraljevstvo vjetrova (5. 6. 20:00 Kinoteka; 8. 6. 15:00 MSU) i Linda želi pile! (4. 6. 19:00 MSU; 8. 6. 11:00 Kinoteka). Prvi je raskošna obiteljska bajkovita fantazija s temama mašte, pripovijedanja i sestrinske ljubavi, na razmeđu Miyazakija, Čarobnjaka iz Oza i Alise u Zemlji čudesa, a drugi energična francuska komedija s elementima mjuzikla o odnosu samohrane majke i kćeri, s bogatim ansamblom likova i estetikom slikovnica i stripova franko-belgijske škole.

Njima se pridružuju još dva vrhunska dugometražna djela, također za uzrast 8+: Tony, Shelly i čarobno svjetlo (8. 6. 11:30 MSU) te I miševi idu u raj (1. 6. 13:00 CKI Maksimir; 5. 6. 10:00 NS Sesvete; 6. 6. 20:00 KUC Travno; 8. 6. 11:00 NS Dubrava, a u 20:40 KNAP). Prvi pripovijeda o jedanaestogodišnjaku koji zbog svoje neobične osobine da od rođenja svijetli nema prijatelja i dane provodi u kući sve dok u njegov život ne uđe neobična djevojčica. Drugi je film o malom mišu i lisici, smrtnim neprijateljima koji se zateknu u životinjskom raju te lišeni primarnih nagona pronalaze prijateljstvo zahvaljujući kojemu će potom nadvladati i reinkarnaciju u obrnutim ulogama.

U sklopu ovogodišnjeg Animafestova fokusa na češku animiranu kinematografiju mlađim gledateljima (8+) nudi se i kratkometražna selekcija „Slatka stvorenja“ s 9 novijih djela tamošnjih majstora dječjeg filma. Ekskluzivni izbor u primjerenom trajanju od 66 minuta prikazuje se samo jednom – 8. 6. u 14:30 u Kinoteci.