Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en
Timo

POPRATNA DOGAĐANJA | IZLOŽBE

TIMO VILJAKAINEN: IZA OČIJU SVIJET

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI
12/05 – 12/06
UTO–PET 11:00-19:00
SUB–NED 10:00-18:00

Zatvori oči i progledat ćeš (jasnije) misaonim okom.
Timo Viljakainen

Zatvorenih očiju, otvorena uma

Nemoguće je dokučiti o čemu doista razmišlja portretirani umjetnik zatvorenih očiju, no nije nemoguće to zamišljati. Upravo na tragu igre kreacijskih zamjena uloga umjetnika (autora, stvaraoca) – promatrača (publike), odnosno onoga koji aktivno stvara sadržaj naspram onoga koji pasivno gledajući prima i percepcijski ga konotira, moguće je iščitati ciklus fotografija Behind the Eyes the World finskog fotografa Tima Viljakainena.

Fokusiran na ideju hvatanja trenutka kada se zatvaranjem očiju naglo prekida veza s promatračem, onda kada se, po riječima fotografa, „portretirani autor povlači u svoj svijet i svoje misli“, kada postavlja svojevrsnu tihu branu preko koje je nemoguće prijeći i doprijeti do onoga o čemu razmišlja a još manje saznati ono o čemu mašta, Viljakainen svjesno izokreće perspektivu i promatraču nudi mogućnost iskustva onog kojeg upravo gleda. Mogućnost je to zamišljaja i beskrajnih tvorbi baš nalik na one koje u nekoj drugoj prilici, dok kreira svijet iz svoje mašte, autor animiranog filma prevodi u stvarnost. U tome i jest posebnost ovog projekta – fotografirani portreti umjetnika, mada u trenutku doista fiksiraju zatvorene oči kao prepreke na pragu unutarnjih svjetova protagonista, istovremeno kao univerzalni portali naprosto uvlače otvoreno oko promatrača da se svakim novim treptajem otiskuje onkraj stvarnosti na plovidbu duboko introspektivnim misaonim krajolikom gdje čekaju otkrića nebrojenih mogućih novih pripovijesti.

Referirajući se svjesno na Andréa Bretona i nasljeđe nadrealizma, koji temu zatvorenih očiju u smislu eliminacije osjetila ističu kao važan akt u cilju preokretanja umjetničke doživljajne paradigme kao pogleda iznutra – prema podsvijesti i snolikim svjetovima, Viljakainen svoje fotografije (portrete) artikulira istovremeno kao djelo u kojem se učahurio cijeli jedan unutarnji svijet portretiranog protagonista, baš kao i jedna od mnogih stvarnosti koju promatrač širom otvorenih očiju o njemu može ispripovijedati sam sebi i drugima. Štoviše, kada Viljakainen izjavljuje da i „kad zatvori oči, autor možda upravo radi na novom kadru“, on portretirane autore – umjetnike koji kreiraju posve osebujan osobni vizualni svemir, vidi gotovo demijurški – kao vladare misaonih prostranstava koja oni svojim umijećem vješto „prevode“ u stvarnost. Pri tom on kreativnost animatora u smislu neiscrpnog izvora fascinantnih svjetova, tamo gdje je baš sve moguće, artikulira još i kao dokaz vječne opstojnosti carstva beskonačne slobode.

Slobode koja sniva između dva treptaja.

Ciklus fotografija Behind the Eyes the World projekt je na kojem finski fotograf Timo Viljakainen radi još od ranih 90-ih godina i s kojim se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu prvi put predstavlja domaćoj publici u sklopu izložbenog sadržaja popratnog programa Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb, koji 2022. slavi 50 godina postojanja.

Paola Orlić