Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en
Rise_and_shine

RISE & SHINE 2022

RISE & SHINE 2022

MM CENTAR
06-08/06, 09:00-16:00
Samo za sudionike

Rise & Shine katalog

Rise & Shine novi je program za razvoj i predstavljanje kratkih animiranih filmova mladih talentiranih filmaša koji organizira CEE Animation u suradnji s Animafestom Zagreb i ljubljanskom Animatekom. Ovaj program svojim sudionicima, osim znanja i vještina nužnih za prezentiranje vlastitog rada, nudi priliku da svoje projekte izravno predstave širokoj profesionalnoj međunarodnoj publici.

Mentori

Joanna Quinn otkrila je animaciju na Middlesex Universityju u London dok je studirala grafički dizajn. Njezin diplomski film, Ženski provod, briljantno jednostavan i duhovit odgovor na mačizam i slavlje nesputane ženske seksualnosti, koji je publiku upoznao s likom Beryl, lansirao je Joanninu karijeru animacije osvojivši 3 glavne nagrade u Annecyju. Nezaboravna Beryl postala je fokus još triju filmova Body Beautiful, Snovi i želje – obiteljske veze i nedavno Umjetnička posla. Politika roda i opresije, uz Joanninu opsesivnu fascinaciju i oduševljenje istraživanjem ekscentričnosti ljudskog tijela, posebice ženskog, postali su središnje teme njezina rada. Njezino remek-djelo je Britanija, nemilosrdna optužnica britanskog imperijalizma. Joannini filmovi osvojili su mnoge međunarodne nagrade, uključujući Bafte, Emmyje i 3 nominacije za Oscara. Joanna je predana pedagoginja i počasna je suradnica na londonskom Royal College of Artu i Sveučilištu Wales te počasna doktorica na Middlesex Universityju i University of Wolverhampton. Joanna predaje na glavnim fakultetima i sveučilištima diljem svijeta.

Les Mills je studirao likovnu umjetnost na Cardiff Art Collegeu, Goldsmiths College Universityju u Londonu i Sveučilištu Rutgers u SAD-u, gdje je završio magisterij iz likovne umjetnosti i povijesti. Njegovo je iskustvo poučavanja intenzivno; u početku je predavao umjetnost i dizajn, ali se postupno sve više zanimao za dokumentarni film i animaciju, što ga je dovelo do predavanja osnova animacije na sveučilištima Middlesex i Cardiff, gdje je bio koordinator Radionice nezavisnog filma. Također je postao nositelj kolegija Filmske škole na Sveučilištu Wales u Newportu. Njegova prva kreativna suradnja s Joannom Quinn bila je na njezinu diplomskom filmu Ženski provod na Middlesexu i otad blisko surađuju, osnovavši tvrtku Beryl Productions International 1988. Napisao je i producirao sljedeći film o Beryl, Body Beautiful, i producirao Wife of Bath iz serijala Canterburyjske priče, koji je osvojio BAFTA-u, tri Emmyja i nominaciju za Oscara. Napisao je i producirao još dva filma o Beryl, Snovi i želje – obiteljske veze i Umjetnička posla, koji su osvojili 80 međunarodnih nagrada, dvije nominacije za BAFTA-u i nominaciju za Oscara. Les je 2022. osvojio Writers Award na dodjeli British Animation Awards.

Pedro Rivero (Bilbao, 1969.) je scenarist, redatelj i producent animiranih filmova. Dobitnik je dvije Goye za kratki film Birdboy (2012.) i dugometražni film Psiconautas los niños olvidados (Psihonauti, zaboravljena djeca, 2017.), a autor je prvog španjolskog animiranog filma u Flashu puštenog u komercijalnim kinima, La crisis carnívora (2008.). Bio je koscenarist dugometražnog igranog filma The Platform (2019.) u režiji Galdera Gaztelu-Urrutia, koji je nagrađen na festivalima u Sitgesu i Torontu i jedan je od najgledanijih filmova u povijesti platforme Netflix. Umjetnički je direktor Bilbao International Animation Community Festivala - Animakom Fest, a sudjelovao je kao član žirija i predavač na brojnim festivalima animiranog filma. Bio je predsjednik Profesionalnog udruženja scenarista Baskije između 2002. i 2008. i član Upravnog odbora od njegova osnutka 1997. Rivero je autor stripova i kazališnih tekstova, predavao je pisanje scenarija za film u nekoliko centara i akademija više od dvadeset godina.

Anna Vášová je spisateljica, urednica scenarija i predavačica te stručnjakinja za međunarodnu suradnju. Studirala je dramaturgiju i scenarij na praškom DAMU-u. Ubrzo nakon diplome predavala je dramaturgiju i kazališnu režiju na akademiji i pisala scenarije – u početku za radio i TV. Krajem devedesetih Anna je vodila produkciju i distribuciju studija Barrandov, a poslije je postala direktorica programa na Češkoj televiziji. Bila je dio Savjetodavnog odbora direktora Češke televizije (2013.-2019.) i Kreativnog odbora FAMU-a (2017.-2020.). Anna se 1998. preselila na Euroviziju/EBU u Ženevu. Ondje je tijekom 15 godina vodila različite programske sektore i više od 50 međunarodnih koprodukcija svih žanrova s 86 nacionalnih TV kuća iz 56 različitih zemalja. Godine 2014. Anna se vratila u Prag i nastavila svoj međunarodni rad s Visegrad Animation Forumom (sadašnji CEE Animation), povezujući Srednju i Istočnu Europu i pomažući u izgradnji snažne industrije animacije u regiji. Radi kao mentorica i moderatorica na događanjima za profesionalce (Animateka, ASAF, Central European Project FAMU International) i stručnjakinja je za Creative Europe MEDIA. U 2018. s producenticom Karolínom Davidovom osniva tvrtku za proizvodnju animacije 13ka (13ka.eu).

Matthieu Darras osmislio je i vodi nekolicinu programa za razvoj filma i talenata koji su aktivni diljem svijeta, posebice First Cut Lab, Pop Up Film Residency i Full Circle Lab. Osnovao je i upravljao Europskom mrežom filmskih udruga mladih Nisi Masa, pisao za filmski časopis Positif i bio umjetnički direktor TorinoFilmLaba. Matthieu je radio za velike filmske festivale u Europi kao programer za La Semaine de la Critique kanskog festivala, konzultant za Venecijanski filmski festival i delegat za filmski festival u San Sebastianu. Vodio je i Bratislavski filmski festival.

Projekti
1. Beresheet, Ala Nunu, Bruno Isaac Grade Caetano, Portugal, Poland
2. A Visualization of a Cut, Claudia Munksgaard Palmqvist, Lana Tankosa Nikolic, Denmark
3. Mr John Daniel, Kinga Syrek, Rafał Sakowski, Poland
4. The Bright Descendant, Tamara Maksimović, Mladen Đukić, Bosnia and Herzegovina
5. Fur, Miha Reja, Kolja Saksida, Slovenia
6. Urosh, Mato Uljarević, Danilo Vujačić, Montenegro
7. Offside, Sander Joon, Aurelia Aasa, Estonia
8. Run, Ina Nikolova, Vessela Dantcheva, Bulgaria
9. Nightbloom, Kata Gugić, Vanja Andrijević, Croatia
10. Opening, Dalija Dozet, Tina Tišljar, Petra Zlonoga, Croatia