Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en
Balekic_johnson

POPRATNA DOGAĐANJA | PERFORMANSI

PETRA BALEKIĆ, THOMAS JOHNSON VOLDA: SEEDS AND WOUNDS

ANIMACIJSKI PERFORMANS

DVORANA SEK, Savska cesta 25
10/6 PET 10:00-22:00

Thomas Johnson Volda kreirat će novi animacijski performans za ovogodišnji Animafest, ovaj put u partnerstvu s hrvatskom redateljicom animiranih filmova Petrom Balekić.

Seeds and Wounds je 12-satni eksperimentalni animacijski performans, koji na sudjelovanje poziva i festivalske goste. Petra na paus-papiru crta animacijske loopove, igrajući se s linijom i ženskim tijelom kao glavnim subjektom. Te projicirane monokromatske animacije plesat će i komunicirati s Thomasom i njegovim animiranim lutkom. Animacijski performans uživo prikazuje impulzivnu i reflektirajuću cikličku prirodu života, a dvoje animatora stvaraju kombiniranu, neuravnoteženu slikovnost.

Petra Balekić je redateljica i animatorica. Diplomirala je na Grafičkom odsjeku (2013.) te na Odsjeku za animirani film i nove medije (2017.) na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Iza sebe ima pet kratkih animiranih filmova koji su prikazivani na festivalima. Film „Stranac u mojoj glavi“ je njezin diplomski film koji je obišao brojne festivale diljem svijeta, a među ostalim, bio je uvršten i u Studentsko natjecanje na značajnim festivalima poput Animafesta i Annecyja. Trenutno je u distribuciji njezin film „Među nama“. Osim na svojim filmovima, imala je priliku surađivati kao redateljica, animatorica i dizajnerica na tuđim audiovizualnim projektima, od kojih izdvaja animiranje na autorskim filmovima The Fall of Rome (red. Balazs Turai) i Sakupljač (red. Danijel Žeželj) te režiranje i animiranje filma baziranog na pjesmi Emily Dickinson The Chariot za čuveni TED-Ed kanal.

Thomas Johnson Volda (Bath, Engleska, 1984.) završio je studijski program „Time Based Media“ na Institutu Sveučilišta u Walesu, u Cardiffu, te studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Thomas je s partnericom Ivanom Bošnjak režirao dva stop-animirana kratka filma, Simulacra (2010.) i Udahnut život (2019.), u suradnji s Bonobostudiom. Filmovi su prikazivani na brojnim festivalima i osvojili su nekoliko renomiranih nagrada.