Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en
Behind_the_scenes_4

POPRATNA DOGAĐANJA | IZLOŽBE

IZA KULISA 4

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI
12/05 – 12/06
UTO–PET 11:00-19:00
SUB–NED 10:00-18:00

Grupna izložba „Iza kulisa“, koja na zagrebačkom Animafestu po četvrti put predstavlja radove autora čiji su filmovi ušli u natjecanje kratkometražnog i studentskog filma, za svoje posebno, obljetničko izdanje postaje dio dosad najelaboriranijeg, najvećeg i ujedno najraskošnijeg izložbenog postava koji se u sklopu festivalskog popratnog programa prvi put predstavlja u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Vođen idejom promocije šireg prezentacijskog poligona animacije koji bi publici nudio uvid u pozadinu umjetničkog procesa te razotkrivao neke od najzanimljivijih making of trenutaka u smislu work-in-progress etapa koje su prethodile samom završetku filma, koncept ovog izložbenog projekta u prethodna je četiri festivalska izdanja značajno proširivan i unapređivan.

Od same početne ideje izložbe demonstrativnog karaktera s naglaskom na prezentaciji raznorodnosti i raznolikosti tehnika i ideja te autorskih pristupa koji stoje iza selektiranih naslova u Velikom natjecanju s jedva petnaestak sudionika koji su 2019. izlagali u prostoru Galerije na katu u KIC-u, izložba je posve nevjerojatno rasla te je usprkos ograničenim pandemijskim uvjetima idućih festivalskih izdanja nadopunjena i selekcijom radova autora Natjecanja studentskog filma (2021.) značajno proširena te profilirana u smislu neizostavne festivalske prakse promoviranja animacije unutar galerijskog prostora.

Utemeljena prije svega na postulatu slobode odabira, gdje je svaki autor po potvrdi participacije bio pozvan da svoje radove prepusti kustoskoj obradi, izložba “Iza kulisa” i ove 2022. godine kao zaokružena izložbena cjelina donosi uvid u čaroliju onoga što stoji u pozadini nastanka animiranog filma.

Od 47 filmskih naslova, tj. njihovih autora selektiranih za Veliko natjecanje kratkometražnog filma i 45 naslova iz Natjecanja studentskog filma Animafesta 2022., njih sveukupno 54 prihvatilo je poziv pa se, poslavši u Zagreb do maksimalno 5 radova, odazvalo inicijativi sudjelovanja u grupnoj izložbi, nudeći uvid u širok dijapazon radova, od slika, skica, crteža, grafika, kolaža, preko dijelova scenografije, modela, studija, knjiga snimanja, sve do specifičnih instalacija i multimedije, a koji će se od 12. svibnja do 12. lipnja 2022. moći razgledati u Muzeju suvremene umjetnosti.

Budući da ovom, četvrtom po redu, Animafestovom grupnom izložbom najrazličitijih umjetničkih djela, izraza i tehnika sad već sasvim sigurno uspostavljamo kontinuitet redovitog izlaganja animacije u galerijskom kontekstu, želja nam je da u nadolazećim festivalskim izdanjima animaciju i njezine autore, osim kao legitimne sudionike filmskog programa u kinodvoranama, u skorijoj budućnosti predstavljamo, promišljamo te problematiziramo u svjetlu suvremenih kustoskih praksi unutar posve specifičnog prostora dugo željenog i sanjanog Muzeja animacije, koji Zagreb kao grad animacije doista zaslužuje.

Paola Orlić