Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
7. do 12. lipnja 2021.
Svjetski festival animiranog filma / 7. do 12. lipnja 2021.
hr | en
Book_presentations

ANIMAFEST PRO | PREDSTAVLJANJE KNJIGA

Andrijana Ružić: Michael Dudok de Wit. A Life in Animation / Xavier Kawa-Topor, Ilan Nguyên: Michael Dudok de Wit. Le cinéma d'animation sensible

09/06 SRI 17:00 KINO TUŠKANAC

Moderator: Midhat Ajanović Ajan

Andrijana Ružić: Michael Dudok de Wit. A Life in Animation

Ovo jedinstveno istraživanje karijere Michaela Dudoka de Wita analizira sve njegove uratke i nudi uvid u njegov privatni život. Biografija ovog europskog majstora 2D-animacije, rođenog u Nizozemskoj i nastanjenog u Londonu, prvi je potpuni pregled dobro definiranog i kanonskog opusa ovog skromnog genija. Vizualno i tematski, poetika i jedinstven stil animacije Dudoka de Wita razlikuju se od ostatka nezavisne animirane produkcije. Ova knjiga otkriva što je to što Dudoka de Wita još uvijek potiče i uzbuđuje u svijetu animacije te zašto uporno i dalje vjeruje u ljepotu rukom crtane animacije.

Glavne značajke
Cjelovita animirana produkcija Michaela Dudoka de Wita, prvi put sažeta u jednom izdanju. Sveobuhvatan pristup ovom autoru, nigdje drugdje dostupan na jednom mjestu (biografija, neobična metoda rada, slobodne aktivnosti). Ad hoc glosar animacije koji je napisao Michael Dudok de Wit te kritička recepcija njegova opusa uz širok doprinos njegovih kolega i suradnika.

Xavier Kawa-Topor, Ilan Nguyên: Michael Dudok de Wit. Le cinéma d'animation sensible

U dugačkom razgovoru sa Xavierom Kawa-Toporom i Ilanom Nguyênom, Michael Dudok de Wit govori o epizodama iz svog života i umjetničkog puta, od uspomena iz djetinjstva u Nizozemskoj do Crvene kornjače. Film po film, razgovor se posvećuje svakom od njegovih radova uz pregled kreativnih okolnosti i umjetničkih udjela. Daleko od uobičajenih tehničkih razmatranja „kako napraviti animirani film“, Michael Dudok de Wit donosi razmišljanje o praksi animacije kao umjetnosti i mjestu koje ona zauzima u njegovu životu. Određene teme osobito su mu važne: intuicija, priča, samoća, univerzalnost… Ova knjiga ne daje definitivan odgovor na pitanje umjetničkog stvaralaštva: umjetnik više voli sam učiti nego podučavati, što smatra vježbom znatiželje i samostalnosti.