Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

Međunarodni teoretičari filma i medija drugi su put pozvani predstaviti najnovija otkrića s područja animacijskih studija na Animafest Scanneru II – znanstvenom skupu suvremene animacije čiji je cilj ostvariti sinergiju teorijskih i praktičnih diskursa te razmjenu ideja teoretičara i filmskih redatelja, a koji će se održati 10. i 11. lipnja 2015. u Velikoj dvorani Školske knjige (Masarykova 28, Zagreb).

Skup se održava zajedno sa Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafest Zagreb, koji pruža platformu za različite animacijske forme i formate unutar natjecateljskog i nenatjecateljskog okružja te koji svake dvije godine dodjeljuje u festivalskom svijetu jedinstvenu Nagradu za izniman doprinos proučavanju animacije.

Ovogodišnji počasni prvi izlagač poznati je filmski povjesničar, autor i profesor Giannalberto Bendazzi, dobitnik prve Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije, dodijeljene 2002. godine. Njegovo izlaganje, Alisa u zemlji proučavanja, istaknut će postignuća, ali i prepreke brzorastućem području međunarodnih animacijskih studija.

Znanstvena izlaganja grupirana su prema četiri teme, koje se nadovezuju na festivalski program:

Alisa u zemlji čudesa prati fokus ovogodišnjeg festivala na animirane ili hibridnofilmske adaptacije poznatog djela Lewisa Carrolla, kao i srodne teme i interpretacije koje obuhvaćaju širok spektar mogućnosti poput čudnih bića, zrcala, zečeva ili iskrivljenog prostorno-vremenskog kontinuuma.

Apstraktna animacija bavi se različitim praktičnim i teorijskim pristupima s obzirom na tehniku, inovaciju, povijesne trendove i refleksiju između apstrakcije i figuracije.

Animacija i eksperimentalni film istražuje fluidne i propusne granice eksperimentalnog filma i animacije. Ovisno o individualnom gledištu ovi se filmovi mogu svrstati u obje kategorije te samim time postaju predmetom kontroverznih i izazovnih rasprava.

Struje i trendovi suvremene animacije fokusira se na teme vezane uz nedavna postignuća, trendove i nove ideje spodručja animacije s naglaskom na vizualne stilove i inovativna rješenja.

Tijekom dvodnevnog događanja Animafest Scanner II festivalski gosti, filmski redatelji, organizatori drugih festivala, producenti, stručnjaci i znanstvenici razmjenjivat će svoje stavove i razmišljanja o navedenim temama i šire.

Program Animafest Scannera II možete pronaći OVDJE.