Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

La prophétie des grenouilles / Žablje proročanstvo

Image_grenouilles

La prophétie des grenouilles / Žablje proročanstvo


Jacques Rémy-Girerd

Francuska / 2003 / 90' 0''



Projekcije




Sinopsis


Na vrhu brežuljka na kraju svijeta nalazi se zgodna farma. Ondje živi Tom sa svojim brižnim udomiteljima: mirnim i mudrim bivšim mornarom Ferdinandom i temperamentnom Afrikankom Juliette. Njihovi susjedi imaju mali seoski zoološki vrt, a Tom i njihova kći Lili najbolji su prijatelji. Njezini roditelji odlaze na kraći put, a svoju kćer i životinje povjeravaju Tomovoj obitelji. Djeca su oduševljena, no starješina žaba ubrzo ih upozori da su u velikoj opasnosti: žabe predviđaju 40 dana neprekidne kiše. Vjetar počinje puhati, a navlače se i crni oblaci. To je početak nevjerojatne pustolovine ispunjene patnjom i jadom. Žablje proročanstvo je remek-djelo koje je nastajalo punih šest godina: dvije godine pisanja i 36 mjeseci produkcije. Predani rad više od 200 ljudi iznjedrio je prvi dugometražni film studija Folimage koji je nastao sa skromnim budžetom u režiji Jacquesa-Rémyja Girerda i uz pomoć njegovih kolega entuzijasta. Napomena redatelja: "Nikada nismo ni zamišljali da bismo postigli ovoliko i u tehničkom i u umjetničkom smislu. Ovako ambiciozan projekt nije u Francuskoj poduzet još od Paula Grimaulta i Kralja i ptice. Sve smo morali ispočetka. Bio je to veliki užitak, ali priznajem da je katkad bilo i teško […]. Meni je osobno bilo najteže ne skrenuti s glavne crte radnje, zadržati početnu svježinu i ne izgubiti zdravu distancu od filma i ostati objektivan." Jacques-Rémy Girerd

Jacques Rémy-Girerd


Jacques-Rémy Girerd (1952) studirao je likovne umjetnosti u Lyonu. Radio je kao profesor u srednjoj školi i predavač na Umjetničkoj školi u Grenobleu. S malom skupinom entuzijasta 1984. osnovao je studio Folimage u Valenceu, kojim rukovodi sve do danas. Nakon svog prvog animiranog filma "Quatre mille images fœtales" 1978. uslijedilo je desetljeće kratkih stop-animacija, dok 1989. nije napravio "Amerlock" i "Le petit cirque de toutes les couleurs", koji je osvojio nagradu César za najbolji animirani film. Kad je 1988. dobio prvo dijete, uglavnom se posvetio režiji crtanih filmova za djecu te je pokrenuo nekoliko obrazovnih dječjih televizijskih serija "Le bonheur de la vie", "Mine de rien", "Ma petite planète chérie". Godine 1997. radi srednjometražni film "L'enfant au grelot", koji je postigao velik uspjeh u kinima. Kasnije se posvetio svom prvom dugometražnom filmu "La prophétie des grenouilles". "Mia i Migou"njegov je drugi dugometražni film.

Odabrane nagrade:
Nagrada za najbolji dugometražni animirani film (Abitibi - Témiscamingue, Canada), Nagrada publike (Mon Premiere Festival Paris)

Odabrani festivali:
Toronto IFF, Buenos Aires IFF, Shanghai IFF, Annecy

 

Režija

Jacques Rémy-Girerd


Produkcija

Folimage , Studio Canal, France 2 Cinéma, Rhône-Alpes Cinéma


Scenarij

Jacques-Rémy Girerd, Antoine Lanciaux, Iouri Tcherenkov


Zvuk

Frédéric Attal


Glazba

Serge Besset


Montaža

Hervé Guichard


Animacija

Zoia Trofimova, Michaël Dudok de Witt, Alain Gagnol, Luis Rego, Jacques Higelin, Romain Bouteille


Ostalo

art design: Iouri Tcherenkov, Jean-Loup Felicioli


Kategorije