Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
5. do 10. lipnja 2023.
Svjetski festival animiranog filma / 5. do 10. lipnja 2023.
hr | en

Četvrtak na Animafestu 2023
07/06/23

Dan tradicionalnog Animafestovog piknika stigao je na opće oduševljenje četiri stotine autora koji će predah od izložbi, predavanja, performansa, diskusija, a i ponekog filma, potražiti uz domaći grah. Animacijska obitelj neće ipak propustiti svratiti na još jednu izložbu – The Family Portrait Lee Vidaković s instalacijama iz istoimenog filma u HDLU Galeriji Prsten. No dok neki umjetnici odmaraju, druge u "cik zore" (po festivalskim mjerilima) budi Rise & Shine – forum za razvoj i predstavljanje animiranih filmova mladih filmaša s 11 projekata iz isto toliko zemalja. Budućim redateljima i njihovim producentima u MM centru do kasnog poslijepodneva mentori su oskarovac Michaël Dudok de Wit i Pedro Rivero, višestruki dobitnik nagrade Goya.

Kako bi pričekala povratak razdraganih animatora, i kina danas s radom počinju nešto kasnije. Kino SC pali se u 15:30 programom Iz majstorskih radionica posvećenim novim radovima afirmiranih redatelja čiji rad Animafest prati iz godine u godinu. Zastupljeni majstori, od kojih će neki prisustvovati projekciji i nakon nje razgovarati s publikom, su Amy Kravitz, Dennis Tupicoff, Thomas Corriveau, Ana Nedeljković, Nikola Majdak, Andreas Hykade, Kristjan Holm, Simone Massi, Janet Perlman, Menno i Paul de Nooijer, Debra Solomon i Izabela Plucińska. Razgovor s publikom predviđen je i nakon Natjecanja studentskog filma 3 (17:30) i Veliko natjecanje kratkometražnog filma 4 (20:00) u istom kinu. Studentsku reprezentaciju za razgovor s publikom činit će Jezaja Uten (Zagorjeli keksi), Yu-Hsuan Teng (Hotel za mrave), Ciara Kerr (Domaćica), Raz Merhav (Simbioza), Vivien Hárshegyi (Iznad oblaka), Rika Nakayama (Na svjetlu, u sjeni) i Arthur Sevestre (La Vita Nuova). Veliko natjecanje kratkometražnog filma 4 po prvi put donosi: novi rad jednog od vodećih umjetnika sirove animacije Stephena Irwina Svijet na dlanu, izrazito hibridnu, ali promišljenu alegoriju roditeljskih tjeskoba; revizionističko viđenje Petra Velikog u filmu Gospodar močvara Saše Svirskog koji naglasak stavlja na apsolutizam, paternalizam i eksploataciju naroda; intimistički iranski Broj 28 Zahre Salarnije koji se u svojim podijeljenim ekranima dotiče obitelji, odrastanja, ali i Islamske revolucije; Eevu Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, crnohumornu apsurdističku grotesku o udovici u dodatno rafiniranom prepoznatljivom stilu uspješnog dvojca; španjolski torture horor Paralelno Sama Ortija; impresivni "raspucali" brazilski kolažni horor Kaktus Ricarda Kumpa o čovjeku koji se nepokretan nađe u pustinjskom okruženju; francuski eye candy metafilm Kao neka oporuka Stephena Vuillemina o umjetničkom prisvajanju privatnih fotografija s društvenih mreža. Nakon projekcije s nama su Saša Svirskij, Lucija Mrzljak, Sam Orti i Ricardo Kump. Večer u SC-u završava u 22 sata petom cjelinom tematskog programa znanstvene fantastike "Spekulativna animacija – povratak u postapokalipsu" u izboru Olge Bobrowske koja će nas osobno uvesti u svoju selekciju, a pridružit će nam se i Gerrit Kuge i Victor van Wetten (redatelj i animator filma Backup). Uz poljski klasik Zdzisława Kudłe Žohar. Blatta Orientalis tu se mogu vidjeti i noviji filmovi Julie Engass, Jeanne Boukrma, Studija Smack i dr.

Govoreći o Poljskoj, Teatar &TD od 15:30 u veseli četvrtak ulazi baš izborom suvremene ženske animacije iz te zemlje bogate likovne tradicije. Tko to nije učinio na proteklim festivalskim izdanjima, sada se može upoznati s izvanrednim radovima Marte Pajek, Julije Orlik, Renate Gąsiorowske, Wiole Sowe, Pauline Ziółkowske, Anite Kwiatkowske Naqvi, Weronike Szyme i Karoline Specht koja na projekciji gostuje uz izbornicu Katarzynu Surmacz. &TD nastavlja plesati uz Studente 1 (17 sati) i Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 (18:30, jedina projekcija ove fantastične selekcije, koja uključuje i za Oskara nominirane Prodavače leda, za širu javnost). U 20 sati slijedi SF 2 "Svijet sutrašnjice" sa starim i modernim klasicima poput Puta na mjesec Georgesa Mélièsa (restaurirana kolorirana verzija) i Svijeta sutrašnjice Dona Hertzfeldta. Svjetska panorama 3 od 22 sata uključuje i razgovor s autorima Ninom Đukanović i Goranom Ivanovićem (Sine!) te Robinom Klengelom i Leonhardom Müllnerom iz kolektiva Total Refusal (Iz pozadine).

U duhu nekonvencionalnog četvrtka, u Caféu &TD, također u 22 sata, bit će prikazano više od 100 filmova (!) iz 20 zemalja s festivala 7-sekundnih animiranih filmova bez selekcije Shcha 7 sec.

Kino Tuškanac otvara vrata u 17:30 SF cjelinom 3 ("Katastrofe") s nezaobilaznim radovima kao što su hladnoratovski bakropis klasika Raoula Servaisa Operacija X-70, pandemijska alegorija Dani koji (ni)su prošli Pedra Rivera i Kevina Iglesiasa Rodrigueza, astronautsko Crnilo Tomasza, lutanje po svemirskoj postaji iz prvog lica 909 Odlazak i originalni Skhizein Jérémyja Clapina. U 19:30 u Velikom natjecanju dugometražnog filma prva je projekcija novog filma latvijske majstorice Signe Baumane Moja romansa s brakom. Djelomično autobiografski, feminističko-satirički mjuzikl o sazrijevanju umjetnice kroz dva braka i društvena sustava te više partnerskih odnosa prati priču o ljubavi i patrijarhatu, vršnjačkom, bračnom i institucionalnom nasilju, identitetu i konvencijama, pritiscima i konformizmu, ideologiji i individualizmu. Baumanin uobičajeni postupak upotpunjen je edukativnim bihevioralno-neurološkim segmentima u kojima poosobljena moždana stanica objašnjava biokemijske procese junakinjinih emocionalnih reakcija. Glavnu glasovnu ulogu tumači Dagmara Domińczyk proslavljena serijom Nasljeđe, a 24 pjesme, među kojima su posebno upečatljive one krilatog kora seoskih žena-harpija što poje o podređivanju, udaji i rađanju, skladao je Kristian Sensini.

U 21:30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a u slučaju lošeg vremena u isto vrijeme u Kinu Tuškanac, druga je i posljednja projekcija Slijepe vrbe, usnule žene Pierrea Földesa, adaptacije priča Harukija Murakamija.