Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
5. do 10. lipnja 2023.
Svjetski festival animiranog filma / 5. do 10. lipnja 2023.
hr | en

Ljepota u različitosti: Program za djecu i mlade Animafesta 2023
01/06/23

Animirani filmovi u sebi ujedinjuju brojne umjetničke vrste i upravo su zato tako privlačni za one koji se s animacijom susreću prvi put. Glazura Animafestova Programa za djecu i mlade međunarodna je konkurencija, ove godine po prvi puta razdvojena na Natjecanje filmova za djecu i Natjecanje filmova za mlade – 36 filmova koje je po predselekciji Nine Kovačića odabrala slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije. Ovaj iznimni izbor djela prilagođen je četirima dobnim kategorijama (3-6, 7-10, 11-14 i 15+).

U cijelom programu primjetne su teme osobne slobode i životnih mudrosti, prolaznosti i empatije, prijateljstva i suradnje, a ističe se i velik broj ženskih likova sa sposobnošću mijenjanja svijeta. Program za najmlađe gledatelje pun je životinjskih likova i golica maštu sadržajima o kojima je važno razgovarati s djecom te različitim tehnikama animiranog filma. Može se izdvojiti njemačka minijatura T-Rex Julije Ocker o junaku kojemu s obzirom na fizičke preduvjete slabo ide košarka s majmunima, ali ubrzo otkriva prednosti svoje različitosti. U ovom se programu prikazuje i hrvatski film Hu Hu i rođendanska zabava Vjekoslava Živkovića (produkcija Recircle studio), novi nastavak iznimno uspješne i međunarodno afirmirane animirane serije.

Program za školarce bavi se velikim spoznajama i toplim odnosima te nadahnjujućim pričama uz koje možemo razgovarati o malim izazovima i značajnim otkrićima. Američki film japanske redateljice Rike Nakayame Na svjetlu, u sjeni prati malog lutka koji otkriva osjete dodira i topline sunca te svježinu hlada – baš kao dijete koje po prvi puta upoznaje nove senzacije. Papučice za zvijezdu Olge Titove koriste toplinu slavenske čipke u prikazu pauka koji plete zvijezde što bojom osvjetljavaju mračni kozmos, a s jednom od njih ostvaruje i poseban odnos. U ovoj kategoriji iznimno je uspio i francuski film Između dvije sestre (r. Anne-Sophie Gousset, Clément Céard) o razvoju sestrinske ljubavi kroz odrastanje.

Program za tinejdžere donosi duhovite minijature, animiranu poeziju i potresne događaje koji su sastavni dio života. Francusko-belgijski Bakini keksići (r. Frits Standaert) dirljiv je film o unukovu sjećanju koje se otjelovljuje u vještini pečenja kolača. Japanske Trule kobile (r. Tomomi Handa) pripovijeda djevojčica koja prezire tjelesni i naslovnu vježbu jer je nitko ne želi za partnericu, ali dobiva podršku iz neočekivanog izvora. Usput, o pticama (r. Alla Vartanyan) duhovita je persiflaža Ptice Trkačice ili Ptice i crveka – pored očekivanog natjerivanja, ptica i crv u ovom filmu četverodijelne strukture u jednom trenutku pronalaze temelje za suradnju i prijateljstvo. U hrvatskom filmu Putovanje Mirele Ivanković Bielen (produkcija Luma film) pustinjske deve predstavljaju prirodne sile, ali i različite ljudske vještine i sposobnosti ujedinjene za zajedničko dobro.

Program za mlađe odrasle (Natjecanje filmova za mlade, 15+) oblikovan je s mišlju na starosnu skupinu koja čudesno misli, osjeća i prosuđuje na svoj osobit način, a njime dominiraju (auto)biografski i dokumentarni filmovi. Češki film Dede je uginula (r. Philippe Kastner) još je jedna priča o gubitku u kojoj se autor prisjeća posljednjih dana sa psom kojega više nema. Francuski Živio sam noću (r. Paola de Sousa, Sonia Velvien) biografski je animirani dokumentarac o nošenju s depresijom, a iranska Naša uniforma također autobiografsko-dokumentarni rad o uspomenama na školske dane i odrastanje koje podrazumijeva drukčiju odjeću i društvene uloge. Tajvanski Ja sa sobom (r. Chiu-Ling Chen) donosi snažnu poruku o nužnosti samospoznaje i pomirenosti sa samoćom kao preduvjeta potencijalnog odabira životnog partnera.

Natjecanje filmova za djecu i Natjecanje filmova za mlade prikazuju se u utorak 6. 6., srijedu 7. 6. i subotu 10. 6. u prijepodnevnim i ranim popodnevnim satima u Kinu Tuškanac. Natjecanje filmova za djecu (3+) prikazuje se i u nedjelju 4. 6. u KUC-u Travno u 19 sati, u utorak 6. 6. u NS Sesvete u 10 i 11 sati, u CKI Maksimir u subotu 10. 6. u 11 sati, u NS Dubrava u subotu 10. 6. u 10 sati te u KNAP-u u subotu 10. 6. u 20 sati. Natjecanje filmova za djecu 7-10 prikazuje se u srijedu 7. 6. u NS Sesvete u 10 sati. Sve projekcije Natjecanja filmova za djecu i Natjecanja filmova za mlade su besplatne.

Program za djecu i mlade čini i atraktivan Obiteljski program, idealan za gledanje u pratnji roditelja. Hrvatski hit Cvrčak i mravica (r. Luka Rukavina), prvi domaći dugometražni 3D CGI film koji je nastajao 13 godina, prikazuje se u subotu 10. 6. u 11:30 u Kinu SC. Povoljnom ulaznicom za ovu projekciju (2 eura) Animafest se pridružuje inicijativi "H15 – 15 godina u našem filmu" kojom HAVC obilježava 15 godina djelovanja. U NS Sesvete prikazuje se u subotu 10. 6. u 10 sati izbor kratkih filmova za mlađe uzraste, a u CKI Maksimir i NS Dubrava u subotu 3. 6. u 10 (Dubrava) i 11 (Maksimir) sati program filmova koji ističu različite aspekte održivog razvoja i očuvanja planeta. U Kinu Tuškanac predstavlja se u subotu 10. 6. u 13 sati izbor filmova s festivala VAFI i RAFI. Ulaz na sve projekcije Obiteljskog programa, uz iznimku Cvrčka i mravice, slobodan je za sve uzraste.