Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
5. do 10. lipnja 2023.
Svjetski festival animiranog filma / 5. do 10. lipnja 2023.
hr | en

Subota na Animafestu 2023
09/06/23

33. Animafest Zagreb završava večeras ceremonijom dodjele nagrada, ali do toga trenutka svečanog rastanka s obećanjem ponovnog susreta dogodine ostalo je još mnoštvo filmskih i popratnih uzbuđenja.

Prije svega, subota je tradicionalno dan u kojem Animafest pohodi najveći broj djece, mladih i obitelji. U skladu s tim, Kino Tuškanac u 11, 12, i 13 sati uzastopce prikazuje Natjecanje filmova za djecu 1 (3-6 godina), 2 (7-10 godina) i izbor najboljih filmova s festivala VAFI i RAFI. Izbor iz Natjecanja filmova za djecu i mlade za sve uzraste bit će od 11 sati prikazan i u CKI Maksimir, a u 20 sati u KNAP-u. NS Sesvete i NS Dubrava Obiteljski program ugošćuju u 19 sati. Najbolje od svega – na sve navedene programe ulaz je slobodan. Iznimno uspješni domaći dugometražni film Cvrčak i mravica prikazuje se, pak, u Kinu SC u 11:30 uz popularnu cijenu ulaznice (2 eura).

U Kinu SC od 10 sati priređuje se retrospektiva velikana Zagrebačke škole crtanog filma Aleksandra Marksa koja uključuje filmove što ih je napravio sa stalnim suradnikom Vladimirom Jutrišom, kao i filmove Vatroslava Mimice kojima je dao zamjetan doprinos. Među 7 klasičnih radova ističu se prekretnička Muha koja u domaći animirani film uvodi horor i Mimičin fenomenalni kolažni klasik Inspektor se vratio kući!.

Subota je i dan premijernog predstavljanja nove hrvatske produkcije pred očima svijeta. U 13 i 15:30 sati dvjema projekcijama u Kinu SC domaći autori otkrivaju plodove svoga višegodišnjeg rada – mnogi od njih nakon Zagreba putuju na najveći svjetski festival u Annecyju i druge važne globalne adrese. Kreativni sindikat predstavlja se dvama izvanrednim djelima – Haljinom za finale Martine Meštrović, radom jedinstvene hibridne pojavnosti (stop-animacija pozadina i većeg dijela scenografije te 2D animacija junakinje i onoga što dotiče) inspiriranim sjećanjem na baku, i Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, lutka-filmom iznimne audiovizualne kakvoće i opojne struje svijesti. Adriatic Animation ima novu crnohumornu apsurdističku grotesku Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, opservaciju invazije i destrukcije obiteljskog doma u sumrak Austro-Ugarske Obiteljski portret Lee Vidaković i šamansko-alkemijski postapokaliptični SF Davida Lovrića Sveti ljudi. Ustanova Zagreb film donosi filozofsko-simboličku, satiričku stop-animiranu karnevalesknu Republiku Antonije Begušić, erotski metafilm Y Matee Kovač i samosvojnu adaptaciju Borgesova Alepha Slobodana Tomića. Po jedan film imaju Kino klub Split (poetični rad slikarske ljepote prikaza zimskih priobalnih metamorfoza Vrijeme koje dolazi Natka Stipaničeva) i Elestra (eksperimentalni video Thirteen Helene Schultheis Edgeler i Richarda Edgelera koji propituje aspekte djelovanja ljudske svijest i kreativnosti u kontekstu ubrzanog razvoja informatičkih tehnologija). Daleko najviše filmova potpisuje Akademija likovnih umjetnosti. Sara Tomas kreirala je unikatni obilazak Zagreba Strana strana, Dorotea Radušić visceralnu grotesku Pansion Paun, Darian Bakliža adaptaciju kratke priče autobiografskog modusa o vršnjačkom nasilju Ispod Maske, Dora Klanac kiberpankersku Drugu kožu, Morana Marija Vulić melankoličnu postapokalipsu Horizont, Nikolina Žabčić Ljubav je boja! o naslovnom emocionalnom stanju kao botaničko-fotografskoj alternativi suvremenom otuđenju, Petra Pavetić Kranjčec Kućicu za ptice, nježnu meditaciju o romantičnim projekcijama, prekidu i osobnom rastu, Antonijo Klasić simpatičnu zagrobnu humoresku Mačja hrana o duhu, a Dean Hamer makabričnu queer bajku Babuška ima novog dečka. Kako i dolikuje Svjetskom festivalu animiranog filma, najveći broj autora osobno će predstaviti svoja djela u razgovoru nakon projekcija.

Uoči ovog slavlja domaćeg filma, u predvorju Kina SC u 12 sati Irena Jukić Pranjić pružit će vođeni obilazak svoje izložbe Strip-mobila, inovacije koja objedinjuje strip, animaciju i iskustva optičkih i mehaničkih igračaka.

Ceremonija dodjele nagrada najboljim filmovima odvijat će se u Kinu SC od 19:30, nakon čega će u 21:30, u programu Best of Animafest Zagreb 2023, biti prikazani kratkometražni laureati.

U Teatru &TD u 10 sati masterclass drži član žirija Hisko Hulsing, proslavljen nagrađivanim filmovima Seventeen i Junkyard, dokumentarcem o Kurtu Cobainu i serijama The Sandman, Undone i Tornante. Govorit će o svome proboju na međunarodnu pozornicu. U 12 sati u &TD-u održava se razgovor s autorima djela iz Velikog natjecanja dugometražnog filma Pierreom Földesom (Slijepa vrba, usnula žena) i Sakuom Sakamotom (Amritina gozba), odnosno producentima Plastičnog neba Orsolyom Sipos i Amritine gozbe Osamuom Fukutanijem. Od 13:30 sati u istom se kinu mogu vidjeti klasici poljske animacije koji uključuju radove Borowczyka, Lenice, Giersza, Szczechure i dr., uz uvodnu riječ selektorice Katarzyne Surmacz. U 17, odnosno 18:30 sati posljednja je prilika za Veliko natjecanje kratkometražnog filma 3 i 4. &TD zatvara svoja vrata od 20 sati projekcijom SF-a 5 "Spekulativna animacija".

Drugi blok poljskih klasika može se od 15:30 pogledati u Kinu Tuškanac (Kucia, Dumała, Rybczyński i dr.), također uz korisne napomene izbornice Surmacz. Od 17:30 i dalje smo u Poljskoj, ovoga puta s filmovima legendarnog Waleriana Borowczyka i uvodnim slovom selektora Daniela Birda. Kino Tuškanac zatvara od 19:30 dugometražna slatko-brutalna antiratna satira Ratovi jednoroga Alberta Vázqueza.

Ljetna pozornica Tuškanac bit će posljednja pozornica Animafesta 2023. Danas od 21:30 središnja je projekcija monumentalno-intimnog dugometražnog mađarskog distopijskog SF-a Plastično nebo, a sutra, u nedjelju 11. 6. u isto vrijeme, jedinstvena je prilika za gledanje kultne cyberpunk anime Ghost in the Shell Mamorua Oshiija.