Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
5. do 10. lipnja 2023.
Svjetski festival animiranog filma / 5. do 10. lipnja 2023.
hr | en

Petak na Animafestu 2023
09/06/23

Početak festivalskog vikenda uobičajeno će obilježiti vrhunci profesionalnih i diskurzivnih programa Animafest 2023. Rise & Shine u MM centru nastavlja se individualnim sesijama s Michaelom Dudok de Witom i Pedrom Riverom. Članica žirija i na Animafestu nagrađivana autorica Tal Kantor (Nagrada "Zlatko Grgić" 2022) održat će u 10 sati u &TD-u predavanje o radu na svom posljednjem filmu Pismo prascu, a Dino Krpan od 11:30 na istom će mjestu predstaviti produkcijsku analizu filma Cvrčak i mravica, prvog hrvatskog dugometražnog 3D CGI filma koji je nastajao 13 godina. Cvrčak i mravica (r. Luka Rukavina) mogu se u sklopu Animafestova Obiteljskog program vidjeti u subotu 10. 6. u 11:30 u Kinu SC.

U 13 sati u &TD-u veliku će pozornost nesumnjivo izazvati okrugli stol o provodnom motivu ovogodišnjeg festivala – umjetnoj inteligenciji o kojoj pod moderaturom Daniela Šuljića razgovaraju Reinhold Bidner, Gerrit Kuge, Aneta Ozorek i Marko Paleka. Diskusijom isušena grla potom se u &TD-u mogu odmoriti na projekcijama Poljske u fokusu 4 (15:30) koja okuplja protestne filmove tamošnje animacije od 1960-ih do danas. Kuratori Olga Bobrowska i Michal Bobrowski uvest će nas u program korisnim napomenama o ovoj selekciji. Od 17 sati druga je i posljednja prilika za Natjecanje studentskog filma 2, lako moguće najbolju cjelinu ovoga natjecanja. Od 18:30 slijedi Veliko natjecanje kratkometražnog filma 2, potom znanstvenofantastične "Katastrofe" (SF 3, 20 sati). U programu CEE Talents od 22 sata (slobodan ulaz) mogu se vidjeti radovi najtalentiranijih mladih autora srednje i istočne Europe u izboru direktora festivala iz regije. Večer završava u 22:30 u Caféu &TD s Bruca, Braca, Bruda, Brada, humoristično-satiričnim pop-horor serijalom o četiri sarajevska junaka koji predstavljaju surovu realnost regije.

Kino SC otvara u 11 sati Svjetska panorama 1, nakon čega u 13 slijedi središnja projekcija četvrtog segmenta tematskog programa SF-a posvećena kolažnim filmovima koje predstavlja izbornik Chris Robinson, direktor festivala u Ottawi. U 15:30 spekulativni blok nastavlja SF 1 "Budućnost je ovdje". Nakon projekcije Natjecanja studentskog filma 4 od 17:30 na razgovoru s publikom pridružit će nam se Itati Romero (Carlos Montaña), Suchana Saha (Draga ja), Sara Szymańska (Premijera), Philippe Kastner (Dede je uginula), Dorotea Radušić (Pansion Paun) i Honor Price (Zuman). U 20 sati Veliko natjecanje kratkometražnog filma 5 svojim će komentarima uveličati Ethan i Tiffany Barrett (Rosemary n. t. (nakon tate)), a u 22 sata na Veliko natjecanje 6 dolaze Inés Sedan (Love Me True), Xie Li (Krhka ljubav), Dimitrije Mihajlović i Miguel Lima (Kao da se sjećam) te Matea Kovač (Y).

Kino Tuškanac u 17:30 otvara "SF 2 Svijet sutrašnjice", nakon čega od 19:30 prikazujemo japanski horor anime Amritina gozba i kineski film Nema promjena u našem životu. Na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a u slučaju nepovoljnog vremena u Kinu Tuškanac u istom terminu od 21:30 središnja je projekcija feminističkog mjuzikla Moja romansa s brakom Signe Baumane.