Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en

Intervju: Igor Prassel
02/06/11

Kao jedan od njegovih selektora, možete li ukratko predstaviti ovogodišnji dječji program?

Zbog distribucijskih pogodbi s velikim američkim studijima, u našim kinematografima rijetko gledamo kvalitetne neameričke dugometražne filmove za djecu. O tome govori i činjenica da na ovogodišnjem Animafestu nijedan film u konkurenciji, pa ni oni namijenjeni djeci, nemaju hrvatskog distributera. Zato festivali sve češće postaju jedino mjesto
gdje se mogu gledati kvalitetni animirani filmovi za djecu.

Za ovogodišnji Animafest, uz dugometražne filmove za djecu i cijelu obitelj, pripremili smo i dva programa kratkih filmova za djecu različite dobi, Animafest za najmlađe, program europskih kratkometražnih filmova bez titlova namijenjen djeci starijoj od 4 godine. Program je rađen u suradnji s partnerskim festivalom Animateka iz Ljubljane koji niz godina vrlo uspješno razvija svoj edukativni program Slon.

Koje biste filmove iz programa izdvojili i preporučili?


Od dugometražnih bih kao moje osobne favorite izdvojio odlični lutkarski animirani mjuzikl Ružno pače, koji je po klasičnoj Andersenovoj bajki priredio veliki ruski režiser i animator Garri Bardin s kojim će biti održan razgovor u subotu 4. lipnja u 15:00 sati u Medijateci francuskog instituta, te Kérity, kuća bajki, klasičnu crtanu animaciju zvijezde francuskog animiranog filma Dominique Monfery. Monfery je kao crtač layouta, animator i supervizor animacije
sudjelovao u animacijskim ekipama koje su kreirale međunarodno priznate filmove iz Disneyeve produkcije, poput Zvonara crkve Notre-Dame (1996), Tarzana (1999) i Atlantis: The Lost Empire (2001). Destino (2003), film koji je režirao i animirao, nominiran je za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg kratkog animiranog filma. Autor, nažalost, zbog novih projekta nije mogao potvrditi posjet Zagrebu.

Od kratkometražnih u programu za najmlađe izdvajam tri odlična filma koja i odrasla publika ne bi smjela propustiti ili ponovo pogledati: Animatou, omnibus švicarskih autora među kojima je Georges Schwizgebel - kojem je Animafest prošle godine posvetio retrospektivu - prava je mala škola prikaza različitih animacijskih tehnika u klasičnoj priči lova mačke i miša; film Boo poljske autorice sa švedskom adresom Alicje Jaworski klasični je crtani film s pričom o prijateljstvu koji nas u isto vrijeme uveseljava i rastužuje; apsolutno veselje i smijeh izazivaju svi filmovi ruskog autora na privremenom radu u Mađarskoj, Alexeia Alexeeva, a smijat ćemo se uz njegova dva filma: (S)kladna glasba: Zmija i Huhu – Rupa na polu. Na festivalu će se, uz Jaworsku i Alexeeva, na projekcijama u programu Animafest za najmlađe predstaviti i mladi slovenski majstor lutka-filma Kolja Saksida.

Koje još sadržaje, osim filmskih projekcija, predstavlja dječji program?

U tri zagrebačka kvarta u nedjelju neposredno prije početka festivala organiziramo radionice za djecu, a u subotu 4. lipnja besplatne projekcije filma Kérity, kuća bajki. U Travnom, Dubravi i Trešnjevci organizirane su tri radionice s tri različita voditelja i tri različite tehnike, ali jednom zajedničkom temom: Moj kvart. Jasminka Bjelić-Ljubić iz Škole animiranog filma Čakovec, Jadranko Lopatić, vođa filmskog kluba u Zaprešiću, i Vjekosav Živković, diplomirani animator koji s djecom radi u rodnom Karlovcu i Dubravi, naši su voditelji radionica koji se već dug niz godina bave radom s djecom kroz animaciju i film. Svi su voditelji i prošle godine veoma uspješno vodili radionice u sklopu Animafesta.

Za sam kraj festivala, u nedjelju 5. lipnja zovemo sve aktivne obitelji da provedu nezaboravan dan u kreativnom okruženju Kina Tuškanac. Uz gledanje filmova zajedno s djecom roditelji se mogu i sami opustiti u kinu dok njihovi mališani animiraju na besplatnoj radionici u foajeu kina.