Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en

ČETVRTAK NA ANIMAFESTU: ANIMATORI BOTANIČARI, NJUJORŠKO PODZEMLJE I MAMIN SIN U MULTIVERZUMU
10/06/21

Drugu godinu zaredom tradicionalni Animafestov piknik za uvažene goste iz svijeta animacije odvija se u četvrtak u Botaničkom vrtu. U vrijeme njihova plandovanja projektori su na ugaru, ali samo do popodnevnih sati. Od 15:30 u Kinu SC odmah se "ide jako" s kritički najbolje prihvaćenim filmom Ralpha Bakshija Gužvom iz 1973. godine. Blago nadrealistička i psihodelična dramedija o njujorškom wannabe strip-autoru uzemljena je u miljeima talijanske, židovske i crnačke zajednice Brooklyna obilježenima kriminalom, sitnim poslovima, nasiljem i prostitucijom. Okvirnim motivom/metaforom flipera, obilnom dozom crnog humora i groteske te preplitanjem animacije, fotografije, igranog i arhivskog filma vještije negoli ikada prije ili poslije, Bakshi slika organsko društveno raspadanje epohe potvrđujući se kao par excellence umjetnik 70-ih. Zabilježivši nakon Mačka Fritza drugi uzastopni dugometražni animirani hit, Bakshi postaje Disneyjem animacije za odrasle i ulazi u legendu.

Od 17:30 na rasporedu je glavna projekcija Natjecanja studentskog filma 3 nakon koje gostuju autori Angel Wu (Crta crta crtica), Sasha Lee (Tuga voli društvo), Nina Winiger (Iza zatvorenih vrata), Sunčana Brkulj (Kula), Marek Naprstek i Zuzana Kucerova (Mravinjak) te Ronni Shalev, Alon Sharabi i Hod Adler (Generacijsko stablo), a razgovor vodi Nino Kovačić.

U 20 sati za Veliko natjecanje kratkometražnog filma (4) očekuju se dugački redovi za karte baš kao i proteklih dana. Projekciji prisustvuju Dotan Moreno (Bili smo razoružana bomba), Lucija Mrzljak (Roda) i Daria Kopiec (Vlastito smeće) čiji su radovi vrlo raznoliki, ali ih povezuju odnosi: queer u izraelskoj urbanoj pustoši, groteskni između čovjeka-ptice i nezadovoljne supruge te obiteljsko-roditeljski u maniri otkvačenog mjuzikla (s rijetkim spojem stop animacije i cut outa). S redateljima nakon projekcije razgovara Alexis Hunot, a slot nudi i izvrsno, fokalizacijski unikatno Nepripadanje, novi feministički crno-bijeli videospot Martine Scarpelli A Little Too Much te, naravno, novu humoresku legendarne Joanne Quinn Umjetnička posla u njezinu prepoznatljivom stilu i sa svima omiljenom junakinjom Beryl.

Posljednja projekcija u SC-u od 22 sata pripada Velikom natjecanju dugometražnog filma i samostalnom projektu Gabriela Verduga Sota Elulu. Teorija superstruna s klasičnom pretpostavkom o ljubavi koja nadilazi ontološke razine (čime je njezin efekt na gledatelja jači), znanstvenofantastična je premisa ovog tihog, nježnog i emocionalnog filma o povratku kući i sjećanjima na djetinjstvo s prerano preminulom majkom. Bešavne analepse i kronotopska poskakivanja između kuće i impresivno posredovane prirode, usporeni i ubrzani pokret te motiv slikanja realizirani su ponovno mješavinom tehnika – Soto koristi kombinaciju 2D-a i 3D-a, fotografija, igranog filma i stop animacije da bi u programima Blender, GIMP i Krita bez dijaloga ispričao priču o nezaposlenom fizičaru i dogodovštinama njegove umanjene mame s mačkama i multidimenzionalnim bićima koja su kontrolom entropije svijesti događaje i pokrenula. O svome sedam godina dugom radu na filmu Gabriel Verdugo Soto razgovarat će nakon projekcije s publikom.

U Teatru &TD najprije se od 16 sati reprizira Natjecanje studentskog filma 1, a potom VN kratkometražnog filma 1 (18:00) – jedina je to projekcija otvorena javnosti ovoga slota s ceremonije početka Animafesta 2021 i stoga nezaobilazna za Animafestove šmekere. U 20 sati nastupaju animatori-ljubavnici, a u 22 Svjetska panorama 1.

Četvrtak je radostan dan i za Animafestove gledatelje uzrasta 10 do 14 godina jer Tuškanac pripada njima od 17 sati kada započinje Natjecanje filmova za djecu koje će se protegnuti čitavim vikendom (s kulminacijom u subotu). U ovom segmentu filmova za mlađe školarce nude se poticaji na razmišljanje o migracijama, odnosu prema životinjama i prirodi. Filmovi na promišljen način otvaraju pogled u mladenačku samopercepciju, autizam, poremećaje hranjenja, značaj doma i obitelji. Tu je i priča o djevojčici s mikroskopom te stvaratelju oblaka i njegovu dječjem nasljedniku. Mladi gledatelji moći će i razgovarati s autorima filmova Matilda i rezervna glava (Ignas Meilūnas) i Oblakotvorac (Hanna van Niekerk). Razgovor će moderirati Višnja Vukašinović.

U 19 sati poetski dokumentarac novovalnog senzibiliteta Arhipelag zaplovit će drugi i posljednji put rijekom St. Lawrence. Tuškanac od 21 sat nudi drugi dio filmova animatora koji su privatno isprepleli s profesionalnim – ovoga puta riječ je o Johnu i Faith Hubley (Rupa), Noémie Marsily i Carlu Roosensu (Više ništa ne osjećam), Ani Nedeljković i Nikoli Majdaku Jr. (Zecozemska), Alison Snowden i Davidu Fineu (George i Rosemary), Ivani Bošnjak i Thomasu Johnsonu (Udahnut život) te Veri Neubauer i Philu Mulloyu (Povratak prokletstva mumije).