Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en

Svečano otvoren 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021
07/06/21

Ceremonijom svečanog otvaranja u Kinu SC večeras je započeo 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021 u sklopu kojega će od 7. do 12. lipnja u kinima SC i Tuškanac, Teatru &TD te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano mnoštvo umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja. Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorio je izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Još od 1972. godine ovaj festival pretvara Zagreb u svjetsko središte animiranog filma, prostor susreta likovnih i filmskih umjetnika, animatora i onih koji animiranu umjetnost vole. Uspjeh ovog festivala odraz je izvanserijske kvalitete Zagrebačke škole crtanog filma koja je i danas predmet interesa profesionalaca i inspiracija novim generacijama koje stasaju na progresivnim temeljima naših velikih animatora. Veseli i ulazak 7 hrvatskih autorica i autora, kojima ovom prilikom čestitam, u međunarodnu konkurenciju. Čestitam i ovogodišnjem dobitniku Nagrade za životno djelo Ralphu Bakshiju koji je povijest animacije obogatio s nekoliko istinski važnih poglavlja. Dugometražna konkurencija prikazuje neka dugoočekivana djela koja nastaju godinama, što ukazuje na bitne karakteristike ove umjetnosti: suradnju, ustrajnost i strpljenje u dugotrajnim procesima. Upravo takav proces čeka nas i u kulturi Zagreba kako bismo stvorili kvalitetne uvjete djelovanja. Kulturu smatramo jednom od polaznih točaka izgradnje društva, društva koje ustraje na solidarnosti i međusobnom razumijevanju. I da vas zaključno podsjetim na slogan Animafesta: Z… znači Zagreb! Proglašavam 31. Animafest otvorenim! – rekao je Korlaet.

U dvorani Kina SC izaslaniku ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, državnom tajniku Krešimiru Partlu, visokim predstavnicima diplomatskog zbora, predstavnicima medija i uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se i Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

Uspjeh Animafesta možemo zahvaliti organizatorima koji iz godine u godinu dokazuju kako se radi o jednoj velikoj i važnoj manifestaciji, no najveća zahvala, naravno, ide animatorima.Slavna prošlost hrvatske animacije nije jedino zbog čega možemo biti ponosni. Naši su animatori i dalje relevantni na svjetskoj sceni te i danas pridonose raznolikosti i kvaliteti animacije u svijetu. Možemo se samo prisjetiti Dalibora Barića i njegovog filma Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa kojega se gledalo i hvalilo diljem svijeta, a koji je napravljen na mikrobudžetu. Posebno bih istaknuo činjenicu da se u ovako jakoj međunarodnoj konkurenciji Animafesta našlo i pregršt hrvatskih filmova, od kojih su dva i u natjecanju VR radova, što je posebno "skup sport".Ipak, animacija je kod nas nedovoljno financirana. To imamo priliku promijeniti već sada kada dva bitna zakona idu prema drugom, konačnom čitanju u Saboru. Carpe diem! Pozivam na veću dozu ambicije i hrabrosti glede toga zakona. Ja sam uvjeren da će se naša ministrica, gospođa Nina Obuljen Koržinek, potruditi da to napravi. Upoznao sam je prije 25 godina dok je bila aktivistica, i to vrlo uspješno, glede kulturnog diverziteta na svjetskom nivou. Ona razumije o čemu pričamo, zna da je to važno i ja sam uvjeren da u njoj još gori plamen aktivistice.Želim vam odličnih šest dana festivala – kazao je Marcich.

Želio bih pozdraviti svih 150 stranih gostiju i sve domaće ljude koji su došli u kino. Prošle godine zahvalio sam četrdesetero hrabrih gostiju koji su došli i bilo ih je lijepo vidjeti. Bilo je to jedno malo čudo da smo se održali uživo. Ove godine 150 – meni je to dokaz da je ovaj festival bitan. Ljudi su ga se zaželjeli i okupili se usprkos restrikcijama, teškoćama s putovanjima i maskama. Ispred kina nisu mogli vjerovati da vide kolege iz raznih zemalja. Tu smo zbog toga – naglasio je Šuljić.

Dragi prijatelji festivala, dobrodošli. Prije svega moram zahvaliti Gradu Zagrebu, HAVC-u, Zagrebačkoj banci, svim partnerima i medijskim sponzorima koji nas vjerno podupiru. Posebno hvala upućujemo Vama – našoj publici koja nas vjerno prati. Iako sasvim sigurno teško dišete ispod zaštitnih maski, čini nas vrlo ponosnima da vas vidimo u ovolikom broju. Uživajte u filmovima – pridodala je Orlić.

Činjenica da su gosti bili ovdje prošle godine i da su ponovno ovdje i nije čudna jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je gotovo cijelo vrijeme pandemije imala otvorene kinodvorane. Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji su u skladu sa svojim mjerama prepoznali da kultura nije samo isprazna zabava, već istinska potreba. Ovo je susret u dvorani s velikim platnom, publikom i autorima – zaključila je Milić.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Animafesta 2021 Ralphu Bakshiju, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Xavieru Kawa-Toporu, Nagrada za najbolju školu animacije Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu te ASIFA Nagrada za iznimna postignuća u umjetnosti animacije Ottu Alderu. Nagradu za najbolju školu animacije, koju dodjeljuje Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma u sastavu Lucija Bužančić, Lea Vidaković i Daniel Šuljić, preuzeo je također Alder, osnivač tamošnjeg animacijskog odsjeka.

Hvala Vam Zagrebe na ovoj prestižnoj nagradi koja nas uistinu veseli. Nagradu ću proslijediti svojim studentima i nekadašnjim kolegama – istakao je Alder primajući nagradu u ime Škole za umjetnost i dizajn u Luzernu, čija je retrospektiva na rasporedu u utorak 8. 6. u 15:30 u Kinu SC. Primajući Nagradu ASIFA-e iz ruku Vesne Dovniković, koja je pročitala poruku predsjednice te organizacije Sayoko Kinoshite, Alder je dodao: Ovo je uistinu bilo pravo iznenađenje, nitko mi nije rekao. Kinoshita je u poruci posebno istakla Alderov doprinos organizaciji festivala u Stuttgartu, Leipzigu i Badenu te osnivanje i vođenje škole u Luzernu, kao i umjetničko stvaralaštvo na razmeđima animacije i drugih umjetnosti.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije, čije je obrazloženje pročitao Animafestov vijećnik Nikica Gilić, Xavieru Kawa-Toporu bit će uručena naknadno. Kawa-Topor pozvani je govornik znanstvenog skupa Animafest Scanner VIII koji se u hibridnoj (online i off-line) formi održava 8. i 9. 6. u Kinu Tuškanac od 10 do 16 sati.

Nagradu za životno djelo predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer Buba uručila je "na daljinu" velikanu američke i svjetske animacije, 82-godišnjem Ralphu Bakshiju koji se festivalu i njegovoj publici obratio videoporukom.

Svaki animator radi u vremenu i prostoru koji utječu na njegov rad. Vrlo sam počašćen što primam Animafestovu Nagradu za životno djelo jer su se mnogi autori koje sam poznavao izdigli zahvaljujući upravo tom festivalu. U moje vrijeme kratkometražni filmovi koji su na 16-milimetarskim kopijama pristizali iz Europe bili su jedino iz čega sam izvlačio neku nadu da animacija može nadići reklame za cigarete i igračke. Nije me Covid spriječio da dođem u Zagreb, već starost. Volio bih da sam mogao biti s vama. Šaljem vam stoga ovu računalnu sliku koja nije doista ja, nije stvarna. Ali onda opet, što je danas stvarno – kazao je Bakshi.

Retrospektiva Ralpha Bakshija na Animafestu 2021 uključuje ikoničkog Gospodara prstenova (subota, 12. 6., 21 sat, Kino SC) te animirane faksimile američke kontrakulture 1960-ih (viđene iz ugla psihodeličnih 1970-ih): Gužvu (četvrtak, 10. 6., 15:30, Kino SC) i Mačka Fritza (subota, 12. 6., 22 sata, Teatar &TD). Laureat će također, u srijedu 9. 6. u 22 sata, u &TD-u putem videoveze s publikom razgovarati o svojoj bogatoj karijeri. Razgovor će se moći pratiti i putem poveznice.

Na prvi radni dan nove gradske vlasti podsjećam da zagrebački festival 2022. navršava 50 godina. On je zakonito dijete ovoga Grada. Naš festival još uvijek je beskućnik i osoba koja ima svoje hranitelje, ljude koji se s nježnošću i ljubavlju brinu za njega, ali zapravo ne zna kamo pripada. Nadamo se da ćemo imati prilike razgovarati s našim novim roditeljima i da će festival za svoju 50. obljetnicu dobiti pravo mjesto – poručila je Antauer.

Nakon predstavljanja članova svih žirija, kao i festivalske špice autorice Jelene Oroz, ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s prisutnim autorima: Joanom Toste (Djevojčica koja je stajala mirno), Brunom Razumom (Vidiš li ih ti?), Mathilde Parquet (Trona Pinnacles) i Danielom Grayom (Skrivanje). Razgovor je vodio stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator i kritičar animacije Alexis Hunot.

U 22 sata prikazan je Uništi to i odlazi iz ovog grada Mariusza Wilczyńskog iz Velikog natjecanja dugometražnog filma.