Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
7. do 12. lipnja 2021.
Svjetski festival animiranog filma / 7. do 12. lipnja 2021.
hr | en

Utorak na Animafestu: Razgovor s oskarovcem, velike retrospektive i žensko pismo mađarske animacije
29/09/20

U 20 sati u &TD-u izravno iz Hollywooda Animafestovoj publici obratit će se oskarovac Peter Ramsey, redatelj filma Spider-Man: Into the Spider-Verse. Ramsey je prvi Afroamerikanac dobitnik Oscara za dugometražni animirani film, a osim Spider-Mana režirao je i Pet legendi (Rise of the Guardians). Razgovor s Peterom Ramseyjem može se pratiti i putem sljedeće poveznice: https://bit.ly/3jgz3FJ.

Nakon jučerašnjeg svečanog otvaranja 30. Svjetskog festivala animiranog filma, utorak na Animafestu donosi prvi pravi "radni dan" ispunjen filmskim i popratnim programima u svim kinima i izložbenim prostorima.

U Kinu SC projektori se pale u 11 sati sa Svjetskom panoramom 1. Svjetska panorama raznolik je revijalni program originalnih i inovativnih naslova koji pomiču granice medija i upoznaju gledatelje s globalnim animacijskim trendovima, stilovima i zapletima. Od 25 filmova iz 20 zemalja, Svjetska panorama 1 donosi njih 8, među kojima i nove filmove Reinholda Bidnera, Adriaana Lokmana, Yanna Le Bota, Tae-woo Kim, Pietera Coudyzera i dr. autora među kojima su mnogi već poznati Animafestovoj publici.

Od 13 sati slijedi 3. program "Mađarske u fokusu" koji će mnogima biti i najdraži dio ovog važnog filmskog osvrta jer sadrži i prvi film iz serijala o popularnom Gustavu, ali i druga blaga mađarske animacije u velikom povijesnom rasponu od 1942. do 2016. godine. Mogu se vidjeti brojna sjajna djela, poput Oscarom nagrađene Muhe Ferenca Rófusza ili intrigantno psihodeličnog Njam-njama Istvána Bányaija.

Utorak je i dan dvije velike i važne retrospektive. U 15:30 u SC-u gledamo 15 djela iz opusa dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo Georgesa Schwizgebela, dakako uz sudjelovanje samog laureata koji će nam pružiti uvod u svoje stvaralaštvo. Ulaz na ovu projekciju je besplatan, ali kao i za sve besplatne projekcije iz epidemioloških je razloga nužno na blagajni preuzeti besplatnu kartu. Među filmovima koje je Schwizgebel odabrao ponovno pokazati u Zagrebu klasici su poput Godine jelena, Čovjeka bez sjene, Igre, Romanse i Kralja vilenjaka. Naročito cijenjen po radu u tehnici slikanja na staklu i foliji, Schwizgebel inspiraciju ponajprije nalazi u klasičnom i modernom slikarstvu, glazbi, književnosti i mitologiji, u što se Animafestova publika može uvjeriti i posjetom izložbi "Majstor poetskih vizija" u Galeriji Kranjčar za vrijeme trajanja festivala. Izložba je javnosti otvorena jučer, a ceremonijalno otvaranje za uzvanike bit će danas od 18 sati.

Nakon Natjecanja studentskog filma 1 (17:30) i Velikog natjecanja kratkometražnog filma 2 (20:00), dan će u Kinu SC okončati retrospektiva Yoriko Mizushiri u 22 sata. Yoriko Mizushiri (r. 1984) jedna je od najdistinktivnijih japanskih umjetnica mlađe srednje generacije i animatorica svjetskoga glasa kojoj je s tek nekolicinom filmova jedinstvene i posebne, samosvojne i prepoznatljive estetike i poetike već pošlo za rukom izvršiti nezaobilazan umjetnički utjecaj na globalna animacijska strujanja od SAD-a do Hrvatske.

Iz Natjecanja studentskog filma 1 mogu se, pak, izdvojiti Portret žene Natalije Durszewicz temeljen na pjesmi nobelovke Wisławe Szymborske i ekspresionističkom slikarstvu, diplomski američko-kineski film iznimno žarkih boja Bilo nas je četvero Cassie Shao nadahnut jednim neobičnim snom i djedovom smrću te humorni SH_T HAPPENS sa slavne praške FAMU o odgovornom domaru, njegovoj frustriranoj supruzi i pijanom obudovjelom jelenu.

VN kratkometražnog filma 2 donosi audiovizualne spektakle poput novog eksperimentalnog filma mladog genija "slikane animacije" Shunsakua Hayashija Život izmiče i Opere pobjednika Annecyja i oskarovskog kandidata Ericka Oha, distopijske freske nadahnute Boschom i talijanskim majstorima renesanse, ali i videoigrama. Program VN 2 sadrži i pregršt humora, apsurdističkog u Ispeglaj me Ivana Rabbiosija, queer u Toomasu ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren, animanarhičnog, grotesknog i transgresivnog, s daškom filma osvete i ekološkim podtekstom u Dijete-drvo i skrivena šumska majka Stephena Irwina te dokumentarni film o ovisnosti o poker-aparatima Blještava svjetla Charbyja Ibrahima.

Za javnost se danas u Galeriji ULUPUH u 10 sati otvara i "Iza kulisa 2" – making-of grupna izložba radova autora čiji su filmovi ušli u Veliko natjecanje. Zastupljeno ih je 13 sa slikama, skicama, crtežima, grafikama, kolažima, lutkama, dijelovima scenografija, instalacijama i videoigrama, pa je ovo predstavljanje animacije u galerijskom kontekstu također reprezentativno u okvirima koji daleko nadmašuju nacionalne granice.

U Teatru &TD danas u 10 sati s radom u hibridnoj, online i off-line, formi započinje i sedmi međunarodni znanstveni simpozij o suvremenoj animaciji Animafest Scanner. Jutarnji panel bavi se animacijom kao sredstvom prilaza izazovima suvremenog svijeta, s temama poput apokalipse, pandemije, društvene panike i kaosa, masovnih protesta itd. U 16 sati pozvano predavanje putem videoveze na temu "Je li animirani film prestao biti smiješan?" održat će dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Chris Robinson. Ulaz na Animafest Scanner također je besplatan, uz preuzimanje besplatne ulaznice na blagajni.

Program &TD-a nastavlja se filmskim poslijepodnevom u 16:30. Natjecanje studentskog filma 3 donosi, između ostalog, njemački film Ljepota Pascala Schelblija, dobitnika Oscara u studentskoj kategoriji za 2020. godinu, koji se bavi zagađenjem oceana plastikom; rotoskopsku, alogičnu psihoterapijsku seansu minimalne scenografije Helfer Anne Szöllősi; energični I'm Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj, makabrični, heavy metal prikaz raspjevanih pticolikih kostura na riffove istoimene pjesme benda Crawander; neobičnu rusku machinimu Goli Kirila Hačaturova o muškarcu koji prolazi kroz čvrstu materiju; slatkiš za oči Ida Hartmanna Sjena sunca o čovjeku koji bira pustinjačko-lutalački stil života.

Slijedi VN 6 (18:30) iz kojega se mogu izdvojiti: Običan tip Shoko Hare, glinamacijski dokumentarac s elementima arhivskog filma i kolaža o hibristofiliji iz perspektive triju žena koje održavaju odnose sa serijskim ubojicom Richardom Ramirezom; još jedna machinima Kako nestati, film-esej o prirodi ratnih videoigara prikazan i na Berlinaleu; Poriv holivudskog majstora CGI-ja Pedra Casavecchije koji u izoliranim prostorno-vremenskim odsječcima prikazuje formiranje psihopatske ličnosti; The Closing Door Lucije Mrzljak, spot za istoimenu pjesmu irskog kantautora, oskarovca i dobitnika Grammyja Glena Hansarda.

Od 20 sati u &TD-u izravno iz Hollywooda javit će se oskarovac Peter Ramsey, redatelj filma Spider-Man: Into the Spider-Verse, i nakon prezentacije razgovarati s publikom. Ramsey je prvi Afroamerikanac dobitnik Oscara za dugometražni animirani film, a osim Spider-Mana režirao je i Pet legendi (Rise of the Guardians). Razgovor s Peterom Ramseyjem može se pratiti i putem sljedeće poveznice: https://bit.ly/3jgz3FJ. Napominjemo kako je ovaj razgovor u odnosu na prethodno objavljeni program festivala premješten u 20 sati, dok će se najavljena "Mađarska u fokusu" 1 s pregledom suvremenog ženskog pisma tamošnje animirane kinematografije odvijati od 22 sata u &TD-u.

Večer će od 22:30 u Café baru &TD u sklopu proslave 60. godišnjice festivala u Annecyju zaključiti program WTF Annecy – "kasnonoćni" (midnight special) program koji donosi 15 šašavih, duhovitih, politički nekorektnih, karnalnih, nasilnih, šokantnih, zlobnih, čudnih, mračnih i kinky filmova. Filmovi su to proslavljenih autora uglavnom mlađe i srednje generacije poput Seana Buckelewa, Atsushija Wade, Petera Millarda, Barbare Rupik…