Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
7. do 12. lipnja 2021.
Svjetski festival animiranog filma / 7. do 12. lipnja 2021.
hr | en

PETAK NA ANIMAFESTU: IRSKA BAJKA POD ZVIJEZDAMA, LEKCIJE SUTRAŠNJICE I KOLAŽNI SPEKTAKL RUSKE POVIJESTI I KULTURE
11/06/21

Animafestov vikend uobičajena je kulminacija festivalskog filmskog i popratnog programa dostupna i onim gledateljima koji zbog obaveza nisu mogli sudjelovati u cijelom tjednu slavlja animiranog filma. Petak na Animafestu stoga je umnogome sinteza, ali donosi i brojne ekskluzive poput Nosa ili zavjere odmetnika – možda i najveće priče ovogodišnjeg Velikog natjecanja dugometražnog filma koja se prikazuje samo danas, masterclassova i diskusija o sutrašnjici (videoigrama i VR-u), još neviđenih segmenata tematskog programa ljubavi, najboljih young adult filmova te za Oscara nominiranih WolfWalkersa na otvorenom u sklopu drugog Animafestova open-aira.

Kino SC zagrijava se od 11 sati Svjetskom panoramom 3, da bi od 13 sati na ekran privelo zaljubljene animatore ("ménage à deux 3") s filmovima Joanne Quinn (Ženski provod izvrsna je dopuna uživanju u njezinu novom filmu Umjetnička posla iz VN kratkometražnog filma), Johna Halasa i Joy Batchelor (Automania 2000), Wendy Tilby i Amande Forbis (Kad zora svane), Anne Solanas i Marca Ribe (Candela), Regine Pessoe i Abija Feija (Tragična priča sa sretnim završetkom) te Paula i Sandre Fierlinger (King of the Rest).

Od 15:30 Nosa ili zavjere odmetnika Andreja Hržanovskog u hibridnom, ali ponajviše kolažnom filmu pripovijeda priču o Šostakovičevoj adaptaciji Gogolja, ali i onu o Staljinovom obračunu sa sovjetskom avangardom. Film započet u vrijeme Hruščova i s osobnim blagoslovom Šostakoviča u operu će začudno prevesti i socrealističke manifeste, da bi se okončao otrežnjenim prisjećanjem na umjetnike stradale u čistkama. Ovaj sat i pol dugački montažni spektakl ruske kulture i povijesti ugošćuje i Bulgakova, Ejzenštejna, Mejerholda… nasuprot kojih stoje Ždanov, Mikojan, Kaganovič i ostatak komunističke vrhuške. Izrazito referencijalan, uveseljavajuć, zahtjevan i jedinstven, Nos je nezaobilazna poslastica Animafesta 2021 koja se može vidjeti isključivo ovoga petka u dva termina – drugi je u Kinu Tuškanac u 19 sati.

Natjecanje studentskog filma 4 slijedi u SC-u od 17:30 s gostovanjem: Astrid Guinet (Oluja), Hanne Lee Wyttenbach (Prave boje), Ángele Arregui (Patke), Yu-An Jao (Raskošno obična večera), Rozalije Las (Laku noć, susjede) i Manon Tacconi (Crveni nokti).

Središnja projekcija u 20 sati donosi VN kratkometražnog filma 5, ali ovoga puta također uz razgovor s gostima: Annnom Dudko (Duboka voda), Cokeom Riobóom (Mad in Xpain), Franckom Dionom (Ispod kože, kora), Nari Jang (Salvia ima devet godina) i Andrejem Židkovom (Sreća). Odmah potom slijede od 22 i autori VN 6: Peter Smith (Priče iz multiverzuma), Marko Meštrović (The Raft) i Pablo Ballarín (U mojim plamtećim grudima još uvijek ima mjesta za tvoj bodež).

Prijepodne u Teatru &TD posvećeno je profesionalnom usavršavanju: Luce Grosjean iz sveprisutne kuće Miyu od 10:30 govori o distribuciji kratkometražnog filma; u 12 sati DigiTelling predstavlja igre nastale u svom mentorskom programu, a u 13 drži panel o novim načinima financiranja videoigara (sudjeluju: prof. Odile Limpach, Christopher Peter Marcich, Andrej Kovačević i Martina Petrović uz moderaturu Srđana Laterze).

Filmski program otpočet će u 16 s reprizom Natjecanja studentskog filma 2, a nastaviti se s drugom projekcijom VN kratkometražnog filma 2. U 20 sati ponovno slavni parovi iz povijesti i sadašnjosti animacije, a u 22 Svjetska panorama 2 uz razgovor s autorima – Estebanom Cuencom / Chakyjem Lillinijem (Kišilo je), Amel Soudani (producentica Samo dijete) i Sašom Svirskim (Vadimova šetnja).

U Kinu Tuškanac od 17 sati igraju filmovi za "mlade odrasle" (15+) puni životnih priča koje prikazuju prazninu i traže blizinu među ljudima, ali je nalaze i u prirodi, među životinjama. Filmovi se bave i identitetom, neki su impresije iz doba epidemije, a neki posvećeni odnosu mladih i digitalne tehnologije. Autentični i često duhoviti, filmovi u cjelini šalju poruku o prihvaćanju vlastitih posebnosti. Pridružit će nam se i autori Jenay Vogel (O-bon, anegdote iz Kyota), Maël Nathanaël Sonn (Camille), Einet Keshet (Prtljaga), Alon Sharabi i Hod Adler (Generacijsko stablo).

U primjerenom večernjem terminu od 21 sat druga je i posljednja prilika za crtanu Požudu s doživljajima Eveready Hartona (Tvrtka Stojkovića?, Stojka Tvrdića?, Tvrtka Digule?, Stojana Bodrožića? – predložite sami), Radostima života, Milovanjima u kuhinji, Mamama u plamenu i naravno – Klitorisom. Za Oscara nominirana irska bajka primjerena svim uzrastima, ali s političko-povijesnim podtekstom za zrele gledatelje WolfWalkers sutra se može vidjeti na čarobnoj projekciji pod zvijezdama Ljetne pozornice Tuškanac (21:30) u sklopu drugog Animafestovog open-air druženja, ali i na omiljenim splitskim "Bačama" (21:00) gdje Animafest gostuje ovoga vikenda u sklopu Kina Mediteran. Zamamne slikovničarske ljepote naslonjene na pseudosrednjovjekovnu estetiku, ali i napete pripovijesti o obitelji, prijateljstvu, doseljeništvu i prirodi WolfWalkersi su snažna alternativa holivudskom računalno generiranom "štanceraju".

U 15 sati u galeriji SC u stvarnom će se prostoru odvijati razgovor s Vladislavom Kneževićem te Milivojem i Veljkom Popovićem o animacijskim horizontima onog virtualnog – o njihovim projektima Aqualia i Dislokacije, sudionicima Animafestova Natjecanja VR animacije.

Thomas Johnson upustit će se u još jedan tradicionalni cjelodnevni, stop animirani performans ispred &TD-a od 10 do 22 sata. Pod nazivom Croquis ovoga će puta animirati lutku sebi nalik kako bi dobio spontanu animaciju u interakciji s publikom.