Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

MAĐARSKA U FOKUSU | Mađarska u fokusu 1: Suvremene mađarske autorice

Svježa i neobična: mađarska animacija u prošlosti i danas

Ovaj šestodijelni filmski pregled publici će pružiti dojmljiv prikaz socijalističke ere i suvremene mađarske animacijske scene.

Povijest mađarske animacije seže više od stotinu godina unatrag. Takozvani trik-film profesionalizirao se sredinom tridesetih: Coloriton Studio, koji su osnovali János Halász/John Halas, Félix Kassowitz i Gyula Macskássy, bio je prva radionica koja je u to vrijeme producirala animirane reklame.

Nakon sovjetizacije Mađarske, otprilike kao i u svim drugim zemljama Istočnog bloka, država je postala jedini sponzor kulture. Pannónia Film Studio postao je jedini produkcijski studio koji je opstao, uglavnom namijenjen dječjim filmovima, javnim objavama i obrazovnim filmovima. U razdoblju od šezdesetih do osamdesetih godina animirana je filmska produkcija dosegnula vrhunac (i kvantitativno i kvalitativno), pa ga se često naziva i zlatnim dobom mađarske animacije. I dok će serijska filmska produkcija početi u šezdesetima, a dugometražna uzletjeti početkom sedamdesetih kada se uspostave financijski temelji Pannónije, upravo je zahvaljujući kratkim filmovima umjetnost animacije šezdesetih doživjela preporod. Parabola intelektualne karikature postala je vladajući žanr desetljeća, dok su inovativni likovni jezik neoavangardnog slikarstva, zapadnoeuropska reklamna grafika i istočnoeuropska umjetnost plakata također utjecali na eksperimentalniju animaciju.

Nakon promjene režima 1989, male su produkcijske kuće preuzele kormilo mađarske animacije (npr. Varga Studio, Kecskemétfilm, KEDD, Studio Baestarts), dok se danas, na globalnoj razini, najumjetničkiji animirani filmovi proizvode u sklopu obrazovnih institucija. U proteklih deset godina sveučilišta su počela igrati ulogu sličnu onoj koju su u prošlosti igrali animacijski studiji. Odsjek za animaciju na Sveučilištu Moholy-Nagy za umjetnost i dizajn u Budimpešti (MOME Anim) prisjeća se 40-godišnje obrazovne tradicije. U novije vrijeme pozornost su privukle diplomantice MOME Anim, čiji su filmovi vjerojatno najdojmljiviji iz likovne i tematske perspektive suvremene mađarske animacije.

Anna Ida Orosz, Kustosica, povjesničarka animiranog filma