Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en
Annecy

POSEBNI PROGRAMI | Best of Annecy: Biseri francuske animacije

Best of Annecy

Ove godine Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju slavi 60. rođendan. Zahvaljujemo Animafestovu timu što nas je pozvao da predstavimo ovaj program i time proslavimo dugogodišnje prijateljstvo naših dvaju festivala. Oko 30 godina Annecy i Zagreb održavali su se naizmjence – Annecy neparnim godinama, a Zagreb parnima. Tijekom tog dugog perioda, obilježenog između ostalog i hladnim ratom, Annecy i Zagreb bili su mjesta na kojima se članovi zajednice animiranog filma mogu svake godine sastati unatoč svojim razlikama.

U posljednjih nekoliko godina više smo puta surađivali: program hrvatskog lutkarskog filma koji je kurirao Daniel Šuljić prikazan je u Annecyju 2014. Iste godine, ja sam počašćen Animafestovom Nagradom za izniman doprinos proučavanju animiranog filma.

Program koji vam donosimo povodom svog 60. rođendana sastoji se od francuskih kratkometražnih filmova koji su obilježili povijest festivala u Annecyju i njime predstavljamo šest desetljeća svoje povijesti. Tri od osam filmova dobitnici su nagrade Grand Prix, od kojih je najnoviji film Bruna Colleta Nezaboravno.

Živio Animafest i naše prijateljstvo!

Marcel Jean, Umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju