Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en
Animafest_2020

POPRATNA DOGAĐANJA | IZLOŽBE

Iza kulisa 2

Iza kulisa 2: Grupna izložba autora Velikog natjecanja kratkometražnog filma

Galerija Ulupuh
29/9 – 3/10 Uto – Sub 10-20 h
4/10 Ned 10-13 h
Otvorenje: 30/9 Sri 13:30 h

Vođeno željom da razotkrije opsežni proces kreativnog inkubiranja te svega onoga što stoji u pozadini (iza kulisa) samog nastanka animiranog filma, 30. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb po drugi put u sklopu popratnih događanja predstavlja tzv. making-of grupnu izložbu radova autora čiji su filmovi ušli u prestižno Veliko natjecanje kratkometražnog filma.

Izložba je pozivnog karaktera, a na sudjelovanje su po dovršenju rada selekcijske komisije 30. Animafesta bili pozvani svi autori čiji su filmovi odabrani za spomenuto natjecanje. Uporište nalazi u ideji promocije šireg prezentacijskog poligona koji festivalskoj publici nudi uvid u pozadinu umjetničkog procesa te razotkriva neke od najzanimljivijih trenutaka „iza kulisa“, u smislu tzv. work in progress etapa koje su prethodile samom završetku filma.

Pritom treba istaknuti da je sam koncept prošlogodišnjeg pionirskog izložbenog pothvata u svojoj osnovnoj ideji definiran kao pregled isključivo demonstrativnog karaktera s naglaskom na prezentaciji raznorodnosti i raznolikosti tehnika i ideja te autorskih pristupa koji stoje iza selektiranih naslova u Velikom natjecanju. Stoga je spomenuta izložba utemeljena prije svega na postulatu slobode odabira autora, koji su po potvrdi participacije i slanja radova tek naknadno kurirani te kao zaokružena izložbena cjelina osmišljeni i grupno postavljeni u Galeriji ULUPUH.

Od 41 filmskog naslova, tj. njihovih autora selektiranih za veliko natjecanje 30. Animafesta, njih 13 prihvatilo je poziv te se, poslavši maksimalno pet izložaka, odazvalo inicijativi sudjelovanja u grupnoj izložbi, nudeći širok raspon umjetničkih radova, od klasičnih slika, skica, crteža, grafika i kolaža, preko lutaka i dijelova scenografije, sve do specifičnih instalacija, videoigara i multimedije.

Budući da ovom, drugom po redu, Animafestovom grupnom izložbom najrazličitijih umjetničkih izraza i tehnika polako uspostavljamo temelje za stvaranje kontinuiteta redovitog izlaganja animacije u galerijskom kontekstu, želja nam je da i u nadolazećim festivalskim izdanjima animaciju i njezine autore osim kao legitimne sudionike filmskog programa kinodvorana promišljamo te problematiziramo u svjetlu suvremenih kustoskih praksi.

Autori/ce:
Betty, Will Anderson
Just a Guy, Shoko Hara
Leaking Life, Shunsaku Hayashi
Altötting, Andreas Hykade
Suggestions of Least Resistance, Michelle Kranot, Uri Kranot
Washing Machine, Alexandra Májová
Revolykus, Victor Orozco Ramirez
Murder in the Cathedral, Matija Pisačić, Boban Savić GETO
Tie, Alexandra Ramires
Arka, Natko Stipaničev
Ties, Dina Velikovskaya
My Exercise, Atsushi Wada
The Six, Chen Xi