Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

Petak na Animafestu: Pouke prošlosti i lekcije budućnosti
02/10/20

Pretposljednji dan 30. Svjetskog festivala animiranog filma ujedno je i prvi dan Animafestovog vikenda u kojem festival tradicionalno posjećuje najveći broj Zagrepčana željnih novih i klasičnih crtanih uzbuđenja. Ove godine petak su jedva dočekali i najmlađi Animafestovi posjetitelji jer je danas i sutra na redu kulminacija Programa za djecu i mlade. Natjecanje filmova za djecu od 10 do 14 godina otvorit će program Kinoteke već u 10 sati, a ono za uzrast 14+ slijedi odmah potom, od podneva nadalje. Kriju se tu mnogi zabavni i edukativni audiovizualni bomboni koje je odabrala medijska psihologinja Martina Peštaj. Za starije školarce tu su, primjerice, putovanje u svemir (Prasak grupe američkih autora), zoološki vrt (iranski Jedanaesti korak), Lisabon (028) i na plažu (Toplinski val), kao i tjelovježba bucmastog dječaka sa psom (Moja tjelovježba Atsushija Wade). Uz raznolikost animacijskih tehnika u oba programa, mladi odrasli u svojoj sekciji imaju i pristojan broj filmova koji se natječu i u drugim Animafestovim natjecanjima, poput studentskim Oscarom nagrađene Ljepote o problemu zagađenja oceana plastikom, sjajno režirane Kćeri Darije Kaščeve o odnosu djevojke i oca te Spona Dine Velikovskaje o napuštanju roditeljskog doma. Razonodit će ih i Planet mobitela, mockumentarac o odnosu pametnih telefona i životinja, vizualno atraktivne, ali i sjetne Saonice i Jeka u oblacima, misterij jedne tvorničke radnice u Liliani, kao i tajfun u hongkonškom Opstanku HK. Podsjećamo i kako će školarci čiji su se nastavnici blagovremeno prijavili ovaj program moći pratiti i online u svojim učionicama.

U Kinu SC program će početi u 11 sati Svjetskom panoramom 3 i nastaviti se u 13 ženskim likovima mađarske animacije (Mađarska u fokusu 3). Središnji retrospektivni događaj, na kojega je ulaz besplatan uz preuzimanje ulaznice, na rasporedu je u 15:30 s izborom iz stvaralaštva Pavla Štaltera. U ovoj poslastici za ljubitelje Zagrebačke škole crtanog filma gledamo kako doajenova samostalna djela, tako i ona koja je ostvario s drugim autorima Škole. Radujemo se stoga novom gledanju Petog, Maske crvene smrti, Sedam plamenčića, Usisača (iz serije Ptica i crvek), Kuće br. 42, Posljednje stanice i recentnijeg Wiener Bluta.

U 17:30 iz prošlosti selimo u budućnost s Natjecanjem studentskog filma 4 i naslovima poput Cockpere, Blieschowa, Jedne ljigave priče i ponovno Kćeri. Od 20 sati u VN 5, uz razgovor s autorima nakon projekcije, prikazuju se pobjednik Annecyja Fizika tuge, emotivni metaleptički gif Betty, psihološki horor Mekakure, bajkoviti Punoglavac, duhovita Perilica rublja, eksperimentalni 4:3 i Stop-kadar. Dan zaključuje VN 6, također s Q&A sesijom nakon projekcije intimnog glinamacijskog dokumentarca o hibristofiliji Obični tip Shoko Hare, esejističkog Kako nestati realiziranogu pokretaču videoigre Battlefield, tintom ilustrirane pjesme Glena Hansarda The Closing Door Lucije Mrzljak itd.

Teatar &TD u petak i subotu u prijepodnevnim satima postaje poprištem ovogodišnjih Animafestovih masterclassova koji u sklopu programa Animafest PRO nude profesionalcima domaće filmske industrije jedinstvenu priliku da od globalno uspješnih kolega prime znanje i iskustva. U petak u 10 sati obratit će im se Hefang Wei, kineska umjetnička direktorica i redateljica s boravištem u Francuskoj, članica žirija natjecanja studentskog i hrvatskog filma Animafesta 2020. Wei nije tek nagrađivana autorica, danas vezana uz slavni studio Folimage, već i supervizorica kineskog dugometražnog filma, predavačica brojnih animacijskih škola i uspješna producentica koja će govoriti o oblikovanju filmske priče u kontekstu podjednako umjetničkog i komercijalnog stvaranja te producentskih i investitorskih imperativa.

U 11:30 svoje će projekte, koji uključuju i VR i AR te dugometražnu animaciju, predstaviti članovi nagrađivanog Prime Render Studija Milivoj i Veljko Popović kojima će se pridružiti i Pedro Rivero. Naposljetku, od 13 sati predavanje o dizajnu videoigara i njihovom položaju u europskom i svjetskom obrazovanju održat će Emmanuel Guardiola, profesor Instituta za istraživanje i razvoj videoigara – Game Lab u Kölnu. Guardiola je veteran industrije koji potpisuje više od 30 velikih naslova, a njegovo predavanje moguće je pratiti i online uz prethodnu prijavu na ovoj poveznici.

Projektori će se u &TD ponovno upaliti u 16:30 za Natjecanje studentskog filma 2 (s fenomenalnom, iako zahtjevnom Dušicom Barbare Rupik) i VN 2 od 18:30 (spektakularni Život izmiče i Opera, duhoviti Ispeglaj me i Toomas ispod doline divljih vukova, groteskno-transgresivno-ekološki revenge film Dijete-drvo i skrivena šumska majka te anidoks o ovisnosti Blještava svjetla).

Slijedi Mađarska u fokusu 4 (20:00) u kojoj se prikazuje dugometražni klasik Györgyja Kovásznaija Pjenušava kupka, stilski odvažan eksperimentalni dokumentarac, a ujedno i ljubavna priča koja nas vodi u lude 1970-e. Uvod u još jedan nezaobilazni film mađarske retrospektive ponudit će kratki film istog autora Valne duljine. Kovásznai je bio jedna od središnjih ličnosti slavnog Pannonia Filma i ključni predstavnik mađarske umjetnosti 20. st., no (pre)dugo vremena i cenzuriran te previđen umjetnik. Večer u &TD-u zaključuje Svjetska panorama 2.

U predvorju Kina SC Thomas Johnson izvodit će u petak cjelodnevni (10-22) animacijski performans pod naslovom Glasovi između sličica. Dok će Johnson animirati lutke, Adam Butcher uživo će ispisivati riječi koje gledatelji izgovore. Posjetitelji se stoga potiču na razgovor s izvođačima kako bi njihovi glasovi bili uvršteni u performans.