Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Retrospektiva radova Jurija Norštejna
30/04/14

U čast dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. godine, jednog od najuglednijih živućih svjetskih autora animiranog filma Jurija Norštejna (r. 1941., SSSR), Animafest 2014. u programu Majstori animacije priređuje retrospektivu njegovih radova.

Najpoznatiji među njima svakako je film Bajka nad bajkama (1979.) koji su animacijski stručnjaci u dva navrata (1984. u Los Angelesu i 2002. u Zagrebu) proglasili najboljim animiranim filmom svih vremena, a osvojio je i Animafestov Grand Prix 1980. godine. Ovo ostvarenje prepoznatljive nostalgije i snažne liričnosti koristi se širokim rasponom tehnika specifičnih za animirani film, kao i onih iz drugih audiovizualnih umjetnosti, uvijek iznova zapanjujući gledatelje svježinom i emocionalnom dojmljivošću. Ništa manje značajan nije ni Ježić u magli(1975.) koji je svoje mjesto pronašao i u petominutnom sažetku cjelokupne ruske umjetnosti, znanosti i kulture na proteklim Olimpijskim igrama u Sočiju.

Norštejnovo djelo ulazi u sve antologije najvažnijih ostvarenja druge polovice 20. stoljeća te se u cijelom svijetu animacije smatra jednim od najvećih dostignuća. Publika Animafesta 2014. imat će prilike vidjeti i 25. listopad - prvi dan (1968.) nadahnut sovjetskom avangardom, kao i animirani spektakl Bitka kod Keržence (1971.) temeljen na djelu slavnog skladatelja Rimski-Korsakova i ruskoj srednjovjekovnoj tradiciji. Bitka kod Keržence koju je Norštejn režirao s Ivanom Ivanov-Vanom prvi je dobitnik Animafestova Grand Prixa daleke 1972. godine. Iznimna su i danas rado gledana ostvarenja i Lisica i zec (1973.) te Čaplja i ždral (1974.) u kojima se očituje prepoznatljiv rukopis majstora koji tradiciju folklora, bajke i basne sa slavenskim senzibilitetom i inovativnim tehnikama povezuje u originalnu cjelinu.

Najbolji dokaz Norštejnova perfekcionizma činjenica je da još od 1981. godine radi na svome životnom djelu - adaptaciji Gogoljeve pripovijetke Kabanica. U međuvremenu objavio je niz knjiga i eseja, osnovao studio SHAR te se, kao veliki uzor, posvetio edukaciji mlađih generacija.

Nagradu za životno djelo Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb za 2014. godinu Norštejnu je dodijelilo Vijeće festivala u sastavu: Darko Kreč (predsjednik), Vesna Dovniković, Pavao Štalter, Nikica Gilić, Marko Meštrović, Željko Sarić i Milan Blažeković.