Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Animafest 2012. djeci osigurao kino, radionicu i igraonicu - samo za njih!
15/05/12

Slavljeničko izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb posebnu pozornost usmjerit će prema svojoj najveselijoj publici – djeci. Animafest i partner Dječjeg programa Dječja štednja Pčelica Zagrebačke banke u šest festivalskih dana pretvorit će zagrebački Cineplexx Centar Kaptol u kino za djecu i nezaobilazno mjesto zabave i iskustva animacije za najmlađe. Tijekom cijelog dana, od 10 do 18 sati, prikazivat će se filmovi prikladni mlađoj i starijoj dječjoj dobi. Uz gledanje filmova djeca će imati priliku otkriti magiju i užitak stvaranja u posebnom Animafestovu centru Pčelica u kojem će tijekom cijelog dana o animaciji učiti kroz igru, radionice i posebne izložbe.   

Tema ovogodišnje radionice bit će u duhu proslave 40 godina Animafesta, a vodit će je mlada i uspješna animatorica Petra Zlonoga, čija ćemo čak dva filma moći pogledati u Animafestovu programu. Na izložbi Nevjerojatni Koyaa, koja će trajati cijeli festival, djeca će iz prve ruke saznati kako je nastao lutka-film dragog prijatelja Animafesta i autora Kolje Sakside.  Roditelje s djecom razveselit će Animafestova obiteljska iskaznica s kojom mogu pratiti cijeli program po cijeni od 100 kunan. Iskaznica vrijedi za jednog roditelja i dijete.    

Filmove iz natjecanja izabrala je psihologinja medija Martina Peštaj, a o pobjedniku odlučuje dječji žiri

Uz pomoć psihologinje medija Martine Peštaj filmovi za djecu podijeljeni su prema dobnim skupinama, a za obiteljski užitak gledanja filmova - kada program s djecom prate roditelji - napravljen je poseban Obiteljski program. Natjecanje filmova za djecu ove godine broji čak 33 filma podijeljena u četiri kategorije: predškolski (4–7 godina), niži razredi osnovne škole (7–10 godina), viši razredi osnovne škole (10–14 godina) i srednjoškolski uzrast (14+). Svaki program sastavljen je od pet do deset kratkometražnih animiranih filmova odabranih od prijavljenih filmova. Sve filmove u natjecanju pogledat će dječji žiri sastavljen od pet članova i odlučiti o pobjedniku programa. Između ostalih tu su tri hrvatska naslova Potraga i Bu-Tuov bubanj Ivane Guljašević te Park, film Mije Murat.

National Film Board of Canada predstavit će čak četiri svoja filma: Velika vožnja, novi film Anite Lebeau, Grubzonovo dijete Johannesa Weilanda u kojem je glas mami vjeverici posudila poznata britanska glumica Helena Bonham Carter, dok kratkometražni film O medvjedu na šarmantan i humorističan način govori o prvom kontaktu Inuita i Europljana  Uvijek posebno zanimljiva kategorija filmova za srednjoškolski uzrast donosi nam dosad najambicioznije ostvarenje priznatog nizozemskog umjetnika i animatora RostoaČudovište iz Nixa, film koji će se prikazivati i u programu Velikog natjecanja. Publika će u glavnim ulogama imati priliku čuti poznatog pjevača i glumca Toma Waitsa i redatelja Terrya Gilliama.   

Besplatne vikend projekcije u kulturnim centrima širom grada!

Osim u natjecateljskom i Obiteljskom programu filmovi označeni kao prigodni za djecu mogu se pronaći i tijekom  cijelog tjedna u Animafestovu programu Europski TV serijali u Cineplexxu Centra Kaptol i kinu Tuškanac. Taj nas program vraća  u djetinjstvo sedamdesetih i podsjetnik je na predivne europske televizijske serijale kao što su Balthazar, La Linea, Lolek i Bolek, Gustav, Krtek, A je to i druge. Čista radost animacije i izvrsna prilika pokazati današnjim malcima kako je bilo nekada.   Iako Animafest 2012. prvenstveno prikazuje kratke filmove, u Dječjem programu bit će prikazan prvi dugometražni 3D animirani film uvršten u konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Noćne bajke. Film u režiji Michela Ocelota, legende francuske animacije, sigurno će zadiviti djecu kombinacijom novih tehnologija i tradicionalne silueta-animacije.  

Za obitelji kojima je predalek put do Cineplexxa Centra Kaptol Animafest već tradicionalno vikendom organizira besplatne projekcije animiranih filmovima u centrima za kulturu širom Zagreba. U nedjelju, 4. lipnja u 11.00 sati besplatne projekcije Obiteljskog programa moći će se pogledati u Međunarodnom centru za usluge u kulturi u Travnom, Centru za kulturu Trešnjevka i Kulturnom centru Dubrava.