Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Velika rođendanska izložba i dolazak svjetskih majstora animacije
10/05/12

Velika proslava četiri iznimno uspješna desetljeća drugog najstarijeg festivala posvećenog isključivo umjetnosti animacije kreće s izložbom 40. godina Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, 1972 - 2012. (galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, 29. 5. - 3. 6.).   Na izložbi, čija je glavna svrha dočarati tu jedinstvenu festivalsku atmosferu, izloženi su povijesni dokumenti i pisma, dokumentarni videoprilozi, festivalske špice, nagrade, fotografije, rođendanske i ostale čestitke svjetskih autora, grafički identiteti i predmeti nastali od 1972. do danas.

Među vrijednom memorabilijom nalazese  radovi cijenjenih umjetnika iz bivše Jugoslavije i Hrvatske koji su rado i s velikim odobravanjem ljubitelja animacije ali i šire javnosti prodonosili festivalskom identitetu: Nedeljka Dragića, Pavla Štaltera, Miroslava Šuteja, Zvonimira Lončarića, Borivoja Dovnikovića, Zlatka Boureka...    Ovogodišnji je vizualni identitet, djelo dizajnera Damira Gamulina i Tine Ivezić, nastao reinterpretacijom upravo njihovih najistaknutijih plakata. U radu su koristili festivalski dizajn Nedeljka Dragića, Zvonimira Lončarića, Pavla Štaltera, Borivoja Dovnikovića i Vladimira Straže iz 1978. godine, plakat Zvonimira Lončarića iz 1980. te dizajn 13. Animafesta Borivoja Dovnikovića i Mihajla Arsovskog iz 1998. godine.

Stižu nam kum Animafesta Yoji Kuri i dobitnik čak tri Grand prixa Priit Pärn!

Okruglo rođendansko izdanje bit će obilježeno i dolaskom pionira japanskog animiranog filma i svojevrsnog kuma Animafesta - Yojia Kuria, koji će u Zagrebu primiti I nagradu za životno djelo. Osim toga u nekoliko programskih cjelina imati ćemo jedinstvenu priliku vidjeti većinu njegovih filmova, od kojih neki nisu nikada prikazivani niti kod nas niti u Europi. Uz uvid u stvaralaštvo ovog osebujnog autora, posjetitelji Animafesta imati će priliku i razgovarati s majstorom animacije te pogledati dokumentarni film Evo nas s Yojiem Kuriem autora Ryôa Saitania
 

Među programima koji se nostalgijom i ponosom osvrću na 40 godina postojanja ove svjetski priznate fešte animacije jest i Grand prix 1972 – 2012 u sklopu kojeg ćemo moći pogledati sve dosadašnje dobitnike glavne Animafestove nagrade. Među njima se nalaze neki od najznačajnijih svjetskih animatora i animatorica koji su često hodočastili u Zagreb, s filmom ili bez njega. Animafest će izdati i prigodni promotivni DVD sa svim filmovima, Grand prix dobitnicima. Među njima se često spominjalo ime Estonca Priita Pärna koji je dobio čak tri Grand prixa za filmove: Doručak na travi, 1895, koautor s Jannom Põldmom i Ronioci na kiši, koautor s Olgom Pärn, a Zagreb će doći i ove godine kao jedan od članova žirija Velikog natjecanja.