Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

DigiTelling – poziv za prijavu projekata videoigara!
20/02/20

DigiTelling je program mentoriranja pod vodstvom Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj, koji je posvećen podupiranju i umrežavanju sektora neovisnih videoigara u jugoistočnoj Europi, pružajući priliku inovativnim igrama da osvoje europsku i svjetsku publiku. Mogu se prijaviti studiji i timovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Cilj je ovog intenzivnog programa profesionalnog usavršavanja u suradnji  s cijenjenim sveučilišnim  programima razvoja videoigara - Cologne Game Lab (Prof. Emmanuel Guardiola) u njemačkom Kölnu i ENJMIN u francuskom Angoulêmeu te inicijativom Edu4Games pri Sveučilištu u Zagrebu - poduprijeti mlade timove i studije koji se bave razvojem inovativnih indie videoigara u proboju na europsko i svjetsko tržište. Poseban će naglasak biti na projektima koji istražuju umjetnički i/ili društveni potencijal videoigara i tako pomiču granice medija. 

Sudionike programa mentorirat će uvaženi gostujući stručnjaci iz područja game designa, produkcije, marketinga i distribucije igara.

Radionice će se održati u sklopu cijenjenih industrijskih događanja: boutique sajma industrije videoigara Reboot Develop Blue u Dubrovniku, Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2020 i festivala umjetničkih videoigara Art in Games u Rijeci.

Projektom će se sudionicima omogućiti uspostava kontakta s mrežama europskih proizvođača i distributera videoigara na njemačkim i francuskim sajmovima industrije.

  • Goethe-Institut Kroatien i Francuski institut u Zagrebu dijele zajedničku viziju promicanja videoigara kao umjetničkog proizvoda koji zrcali ključne teme diskusije u suvremenom društvu te otvara etička pitanja, i to s ciljem podizanja svijesti publike o važnosti javnog građanskog angažmana.
  • Kustos projekta je Srđan Laterza, a projekt predstavlja svojevrstan nastavak francusko-njemačkog projekta Interactive Empathy, koji je uspješno proveden 2019. godine.
  • Edu4Games je inicijativa za razvoj diplomskog studija dizajna videoigara pod sastavnica Sveučilišta u Zagrebu – Akademije dramskih umjetnosti s Akademijom likovnih umjetnosti, Studijem dizajna na Arhitektonskom fakultetu, Fakultetom organizacije i informatike i Fakultetom elektrotehnike i računarstva.

DigiTelling 2020. godine podupire Francusko-njemački kulturni fond.

VREMENSKI RASPORED

  • Poziv timovima da prijave umjetničku videoigru na razini koncepta ili u nekoj fazi razvoja do 9. ožujka 2020. putem ove poveznice
  • Prijavitelji će o odabiru biti obaviješteni do 16. ožujka 2020.

PRIJAVA

  • Prijave trebaju biti na engleskom jeziku, na kojem će se odvijati i komunikacija s polaznicima programa. 
  • Uz prijavu nije nužno priložiti igriv prototip videoigre, ali prijave s prototipom mogu imati prednost pri selekciji. 

UVJETI

  • Polaznicima programa DigiTelling će biti podmireni troškovi putovanja i smještaja, kao i akreditacije za događanja na kojima će sudjelovati.
  • Polaznici programa zadržavaju autorska prava na igre koje u sklopu njega dovrše, a organizatori programa imaju pravo promovirati program i igre vlastitim komunikacijskim kanalima u nekomercijalne kulturne i obrazovne svrhe.

Program usavršavanja:

  • 1. modul : Reboot Develop Blue, Cavtat/Dubrovnik – 23. – 25. travnja 2020.
  • 2. modul : Animafest, Zagreb – 8. – 13. lipnja 2020.
  • 3. modul : Art in Games Festival, Rijeka – 24. – 26. rujna 2020.

Fokus:

  • Oblikovanje snažnih interaktivnih priča koje potiču empatiju igrača
  • Mentoriranje svih umjetničkih disciplina koje čine igru – glazba, vizualna umjetnost, animacija
  • Marketing, prezentacija i distribucija – definiranje globalnih niša za inovativne videoigre, identificiranje publike i dopiranje do nje
  • Financijski aspekt – planiranje i provedba strategije za osiguravanje sredstava (javna sredstva, privatne investicije, crowdfunding itd.)

Kontakti: 
Thomas Schnabel, Institut français de Croatie, [email protected]
Hrvoje Ryznar, Goethe-Institut Kroatien, [email protected]