Logo_hovers_2020
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Ars Electronica: Expanded Animation
24/04/14

Jedan od vrhunaca ne samo austrijske, već i globalne medijske umjetnosti svakako je Ars Electronica - vodeći svjetski festival, razvojni centar i futuristički muzej toga polja, osnovan 1979. u Linzu. Ars Electronica, vođena krilaticom "Umjetnost, tehnologija, društvo", predstavlja se na Animafestu 2014. u segmentu Animafest Pro festivalskim programom Expanded Animation. Na poziv Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, program tumači profesor digitalnih medija Sveučilišta u Linzu i kustos Ars Electronice Jürgen Hagler.

Expanded Animation donosi deset raznolikih projekcija čiji su sadržaji instalacije, medijske fasade, filmovi o nastanku djela i plesne izvedbe iz festivalske komponente djelatnosti Ars Electronice. Pogledajte kako se video-mapiranjem kreira proširena stvarnost, kako animacija funkcionira u urbanoj džungli, a kako na zvučnim skulpturama, kako se stvaraju spektakularne cyber instalacije...

Zanimljivi making-off filmovi uz izlaganja profesora Haglera objasnit će nam tajne tehnoloških magova koje se rijetko otkrivaju na festivalima. Zadivit će nas, primjerice, neobična studija ljudskog pokreta Forms nadahnuta Marcelom Duchampom, novo ruho Centra Pompidou u Metzu inspirirano oceanografskim dostignućima, medijska fasada u Seulu s neonskim svjetlima velegrada i sugestijom bioluminiscencije ili impresivne projekcije na povijesnim zgradama Weimara. Filmofili će poželjeti vidjeti Rear Window Loop koji u tri minute kondenzira Hitchcockov klasik Prozor u dvorište, dok tehnološki "freakovi" neće propustiti Black Rain koji uz pomoć super-naprednih kamera i satelita prikazuje eksplozije na Suncu.

Ars Electronica pravi je laboratorij budućnosti - pogled u sutrašnjicu iz perspektive umjetničke imaginacije i tehnologije koja je provodi u stvarnost.