Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

PETAK NA ANIMAFESTU: PORTUGAL I POEZIJA, NEDELJKO DRAGIĆ I DEKONSTRUKCIJA
07/06/19

Kao i cijeloga festivalskog tjedna, Kinoteka i u petak već od 9:30 pripada djeci i mladima koji nakon Natjecanja filmova za djecu 4 i 1 (11:30) u Obiteljskom programu mogu vidjeti i najbolje filmove svojih vršnjaka – nagrađene filmove 9. VAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin (15:30). No to je tek uvod u jedan od središnjih događaja Programa za djecu i mlade – projekciju uzbudljive švedske detektivske avanture sinkronizirane na hrvatski Gordon & Paddy u 17:30. Za odraslu publiku uputno je u Kinoteku navratiti u 20 i 22 sata na projekcije VN kratkometražnog filma 5 i 6 s filmovima poput postmoderne Moje generacije, psihološkog Jajeta, dopadljivih Pet minuta do mora, tri minijature Johna Morene, punk Razmirica i očaravajuće Povorke nadahnute strip-estetikom.

Kaptol Boutique Cinema danas je rezervirano za retrospektivu portugalske animirane kinematografije (17:30 i 20). U protekla dva desetljeća produkcija portugalskih kratkih filmova značajno je narasla i promijenila identitet usvojivši novu kreativnu i profesionalnu perspektivu. Nikada nije producirano toliko kratkih filmova takve kvalitete i raznolikosti. Tomu pridonosi i golem broj nagrada, uvrštavanja u selekcije te posebna međunarodna pažnja poklonjena portugalskim autorima. Agênciu – portugalsku agenciju za kratki film, osnovao je 1999. godine Curtas Metragens CRL (organizator Međunarodnog filmskog festivala Curtas Vila do Conde) s ciljem promicanja i distribucije portugalskih kratkih filmova u svijetu. A postoji li bolji način proslave 20. obljetnica od temeljne misije Agencije – odavanja počasti portugalskom animiranom filmu i portugalskoj kulturi uz neke od najslavnijih filmova i redatelja? Petak u Kaptolu zaključit će projekcija Buñuela u labirintu kornjača (22 sata), biografskog filma o nastanku dokumentarnog filma Zemlja bez kruha (Las Hurdes [Tiera sin Pan]) genija nadrealizma, uz razgovor s umjetničkim direktorom filma i afirmiranim strip-autorom Joséom Luisom Ágredom.

U Tuškancu igre počinju u 10 sati Natjecanjem studentskog filma 2, izvrsnom selekcijom u kojoj se izdvajaju talijanski coming of age Jegulja, hongkonški Iam Twisq koji kreativno animira urbani krajolik putem snimki nastalih dronom iz ptičje perspektive, Veliki bazen koji se odlikuje originalnim dizajnom likova te naprstkom sportsko-erotske sugestije, Ljubav na raskršću u kojemu anime susreće druge animacijske stilove pri uveseljavajućoj stereotipizaciji karakterističnih „ženskih“ projekcija zajedničkog života s različitim tipovima mladih muškaraca, Spokoj čija scenografija osim na videoigre podsjeća i na stripove iz Heavy Metala. U 12 slijedi VN kratkometražnog filma 2 (novi film Petre Zlonoge Jedan od mnogih, duhovita rodna minijatura nizozemskog studija Dvostruki život, avangardna amerikana Marfa, obiteljsko-nadrealistička drama Idem po cigarete, minimalističko-digitalni Klinci, i naročito triperska Kisela kiša neke su od poslastica ovog izbora).

U 14 sati dragulj retrospektivnog programa Animafesta 2019 svakako je osvrt na stvaralaštvo Nedeljka Dragića, jednog od najoriginalnijih autora Zagrebačke škole, uz prisustvo autora. Zagovornik malog čovjeka, njegovih egzistencijalnih briga i bešćutnosti što ga okružuje, za Oscara nominirani Nedeljko Dragić još će nam jednom prikazati Elegiju, Krotitelja divljih konja, Možda Diogen, Idu dani, Tup-tup, Dnevnik i druge klasične naslove povijesti svjetske animacije. Od 15:30 3. blok iz tematskog programa „Animirani film i likovne umjetnosti“ pod naslovom U oba svijeta donosi filmove autora koji podjednako uspješno djeluju u filmskom i galerijskom kontekstu, poput Williama Kentridgea, Takashija Ishide, Maxa Hattlera, Marka Tadića i drugih. Od 17:30 do 22 uzastopno igraju Studentsko natjecanje 4, VN kratkometražnog filma 5 i 6, a na svim navedenim projekcijama autori filmova razgovarat će s publikom.

Petak je iznimno poticajan dan i za profesionalce te sve one koji se zanimaju virkanjem „iza kulisa“ stvaralačkog procesa – u KIC-u od 11 pa sve do nakon 15 sati slijede uzastopne making of prezentacije Joséa Luisa Ágrede, Regine Pessoe i Davida Doutela, Gintsa Zilbalodisa i Johna Morene koje nude dekonstrukciju filmova Buñuel u labirintu kornjača, Stric Tomas broji dane, Daljine i projekta Area 52. Navedenim predavanjima prethodit će od 10 sati gostovanje Gerte Xhelo iz TED-Eda koja će predstaviti seriju animirane poezije „There's A Poem for That“ te odabrati suradnike za sljedeće projekte.

Tijekom cijeloga dana, od 10 sati ujutro do 10 sati uvečer, Thomas Johnson izvodit će ispred Kina Tuškanac performans Cleansing Ritual Number 2 Clay i dodatno začiniti festivalsku atmosferu. Thomas tijekom performansa animira lutku stop-animacijom kako bi izveo manifestaciju samoizlječenja.

Festivalski party zakazan je u Jabuci uz sastav Submarine.