Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
hr | en

Ugledni gosti i članovi međunarodnih žirija iz cijelog svijeta
26/05/14

S liste od preko 150 uglednih svjetskih gostiju Animafesta 2014. može se izdvojiti Adam Wright, stručnjak za specijalne efekte koji je ostvario briljantnu karijeru u filmu i visokoj modi. Surađivao je s Timom Burtonom i Lady Gagom, kompanijama Disney, Warner Brothers i Jim Henson's Creature Shop te kreirao efekte filmova o Harryju Potteru i otvaranja Olimpijskih igara u Londonu. Wright će u Zagrebu održati radionicu animatronike u sklopu Programa za djecu i mlade. Osim rada s Wrightovim modelima, djeca će slavnog gosta moći upitati kako je napravio haljinu Lady Gage za turneju Monster Ball ili likove iz Burtonova filma Moje najdraže čudovište

Novinari i posjetitelji iz Hrvatske i svijeta imat će prilike razgovarati i s drugim slavnim gostima jer na Animafest stižu i redatelji filmova iz glavnih festivalskih programa, poput švicarskog klasika Georgesa Schwizgebela, Bugarina Theodorea Usheva čiji je film Gloria Victoria hit animacijske scene, sjajnog japanskog nezavisnog animatora Miraija Mizuea te, dakako, hrvatskih animatora, od kojih je Tomislav Mikulić doputovao iz Australije gdje živi i radi. Listu zaokružuju vodeća imena animacijskih studija Giannalberto Bendazzi i Paul Wells, sudionici znanstvenog skupa Animafest Scanner 2014.

Umjetnički ravnatelj festivala predstavio je i članove međunarodnih žirija Velikog natjecanja te Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova: Joan Ashworth iz Velike Britanije, voditeljicu studija animacije na Royal College of Art koji upravo proslavlja 30 godina rada i kojem također pripada poseban program Animafesta 2014. s 29 biranih filmova, Marie-Hélène Girod iz Francuske, urednicu na Arte Creative, Leija Leija, kineskog multimedijalnog umjetnika i autora ovogodišnje festivalske špice i plakata, Edu Lukmana, utemeljitelja Škole animiranog filma u Čakovcu i voditelja brojnih filmskih radionica u zemlji i svijetu, Belgijanku Emmu De Swaef, ko-autoricu filma Oh Willy..., dobitnika Animafestova Grand Prixa 2012., estonsku animatoricu Chintis Lundgren, kustosicu i organizatoricu festivala Wiktoriju Pelzer iz Austrije te Krešimira Zubčića, urednika Redakcije za animirani film HRT-a i emisije Animatik.