Logo_hovers_2020
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
hr | en

Predstavljen program 26. Animafesta Zagreb!
06/04/16

Iznimno bogato i atraktivno, 26. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, ponovno će od 6. do 11. lipnja Zagreb učiniti svjetskim središtem animacije i potvrditi  da zasluženo ima status jednog od vodećih svjetskih A festivala! Više od 300 filmova najrazličitijih tehnika, žanrova i trajanja, publika će moći pratiti u kinima Europa i Tuškanac, te Zagrebačkom plesnom centru, ali i na open-air projekcijama u parku Zrinjevac. Program Animafesta predstavili su na konferenciji za medije u srijedu umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice Paola Orlić i Matea Milić, te članovi selekcijskih komisija Nikica Gilić i Vesna Meštrić.

Već tradicionalno, uvod u glavna festivalska zbivanja bit će program Animation goes MSU!, koji s projekcijama na medijskoj fasadi najvećeg zagrebačkog muzeja počinje već 24. svibnja, a koje je predstavila viša kustosica i jedna od izbornica, Vesna Meštrić. Potom će tijekom dva vikenda uoči festivala Animafest publici opet darovati seriju besplatnih open-air projekcija na Zrinjevcu.

Festival najavljuje i nova animirana špica te plakat, djelo mlade hrvatske animatorice Tee Stražičić, koja se trenutačno nalazi na rezidenciji u Danskoj.

Središnji program i ove godine čini 6 natjecateljskih cjelina, za koje su pristigle prijave više od 1700 naslova iz više od 70 zemalja. Selektori natjecateljskih programa bili su Daniel Šuljić za natjecanje dugometražnog filma, Ana Hušman, Draško Ivezić i Daniel Šuljić za natjecanje kratkometražnog i natjecanje hrvatskog filma, Nikica Gilić, Martina Meštrović i Daniel Šuljić za natjecanje studentskih filmova, Vesna Meštrić i Daniel Šuljić za Animation Goes MSU! te Martina Peštaj za natjecanje filmova za djecu.

Daniel Šuljić predstavio je selekciju kratkometražnog natjecanja, u koju je uvršteno 46 naslova, među kojima i oni velikana poput Georgesa Schwizgebela (Švicarska), Phila Mulloya (UK), Igora Kovalyova (Rusija) i Theodora Usheva (Kanada), ali i ključna imena kineske nezavisne animacije – Lei Lei, Jie Shen, Haiyang Wang te Xi Chen i Xu An. Uz novi val animacijskih zvijezda u usponu, kao što su Peter Millard (UK), Paul Wenninger (Austrija), Celine Devaux (Francuska) i Laura Harrison (SAD), potrebno je istaknuti sjajan uspjeh hrvatske animacije, koju će u kratkometražnom natjecanju predstavljati čak četiri autora: Marko Tadić s filmom Moving Elements, Veljko Popović sa Planemo, Martina Meštrović s Peter's Forest te Vladimir Kanić s filmom Only Lovers Leave to Die

Producentica festivala Paola Orlić istakla je da već dugo kroz žestoko selekcijsko sito glavnog, međunarodnog natjecanja kratkog metra nije prošlo čak četvero hrvatskih autora, te istakla da se navedeni autori zajedno s još 10 filmova natječu i u konkurenciji hrvatskog filma. Taj program krasi raznolikosti u izboru tema i tehnika animacije – od donedavno za hrvatsku animaciju netipičnih lutkarskih filmova, preko nekoliko eksperimentalnih pa do klasičnih 2D-crteža.

Natjecanje dugometražnog filma pak donosi devet iznimno atraktivnih naslova različitih tematika i tehnika – od hvaljene Anomalise Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona, preko španjolske ekološke senzacije Psiconautas, the Forgotten Children Pedra Rivera i Alberta Vázqueza, do američke dokumentarističke senzacije i laureata Sundancea, filma Nuts! redateljice Penny Lane. Stvarnim događajima inspirirani su Sabogal, snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti, te The Magic Mountain rumunjske autorice Ance Damian.

Natjecanje filmova za djecu, koje, prilagođeno raznim dobnim skupinama bira medijska pedagoginja Martina Peštaj, imalo je ove godine 403 prijavljena filma, a na koncu je odabran 41. Predstavila ih je producentica Matea Milić, prema čijim riječima taj segment ovogodišnjeg programa nudi sjajnu priliku za upoznavanje djece s raskošnim obiljem animacijskih tehnika – od pijeska, preko crteža na staklu, klasične crtane animacije i 3D-a, pa sve do animiranog – sušija! I u ovaj segment programa uvršten je jedan hrvatski film, Prehlađeni vuk autorice Ivane Guljašević Kuman

Nikica Gilić, član Festivalskog vijeća, ali i jedan od selektora, predstavio je program natjecanja studentskih filmova. “Studentska selekcija ove je godine bila iznimno raznovrsna i šarolika, predstavljala je najrazličitije poetike i tehnike animacije, tradiciju prerađenu kroz očište mladih autorica i autora, kao i najnovije tendencije i smjerove digitalne animacije i multimedijske poetike”, rekao je Gilić. 

Najavljeno je i da su ovogodišnje  teme oscarovci i Animanarchy ili Animation in the Raw.

Spomenimo i da su prve festivalske iskaznice za festivalske programe, tzv. Early Bird iskaznice, koje nude velik broj pogodnosti, već u prodaji u sustavu Entrio, dok će ulaznice za pojedinačne festivalske programe biti dostupne početkom svibnja.