Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
hr | en

Animatou / Animatou

FOKUS: ŠVICARSKA ANIMACIJA

Animatou1

Animatou / Animatou


Roméo Andreani, Claude Barras, Dominique Delachaux, Alexandre Lachavanne, Claude Luyet, Georges Schwizgebel

Švicarska / 2007 / 5' 36''



Projekcije


Četvrtak, 03. 06.,
Kino Tuškanac, 16:00 h
Nedjelja, 06. 06.,
Kino Europa, 16:00 h


Sinopsis


Mačka lovi miša u pet različitih tehnika animacije.

Roméo Andreani


 x

 

Claude Barras


Claude Barras rođen je 1973. u Švicarskoj. Prije no što je snimio svoj prvi dugometražni animirani film, Moj život kao Tikvica, režirao je nekoliko kratkih filmova, uključujući The Genie in a Ravioli Can, s kojim je osvojio brojne nagrade na festivalima širom svijeta. Barrasova jedinstvena veza s djetinjstvom prevladava vremenske i starosne razlike, on ima rijedak dar da vas može istovremeno nasmijati i rasplakati. Sam je inicirao adaptaciju knjige Autobiography of a Courgette Gillesa Parisa u dugometražni animirani film.

 

Dominique Delachaux


 x

 

Alexandre Lachavanne


 x

 

Claude Luyet


Claude Luyet (1948., Ženeva) nakon studija grafičkog dizajna posvetio se animiranom filmu. Njegovi filmovi, različitih stilova, nastali ponekad u suradnji, osvajali su nagrade u Zagrebu, Hirošimi, Oberhausenu, Leipzigu, Tróiji, Trevisu, Soleureu, Valenceu, Bourg en Bresseu, Veveyu. Surađivao je i na prvom dugometražnom filmu J. G. Laguionieja, Gwen et le livre de sable.

 

Georges Schwizgebel


Georges Schwizgebel autor je iznimno kreativna opusa animiranih filmova. Njegov rad odlikuju majstorstvo tehničke izvedbe, zaigran pristup priči, formalistička atraktivnost te međusobna prožetost vizuala i glazbe. Godine 1974. snimio je svoj prvi film, Ikarov let, i tako započeo karijeru koja danas broji mnoštvo filmova nagrađivanih na prestižnim međunarodnim festivalima poput Cannesa, Annecyja, Animafesta Zagreb, Hirošime, Stuttgarta, Ottawe i Espinha. Put u bezdan (1992) često se navodi kao jedan od najboljih animiranih filmova svih vremena. Godine 2017. Georges Schwizgebel ovjenčan je počasnom nagradom Cristal u Annecyju, a godinu nakon toga i počasnim priznanjem na Švicarskim filmskim nagradama. Godine 2019. odlikovan je francuskim ordenom vitez Reda umjetnosti i književnosti. Najnagrađivaniji je autor u povijesti Animafesta, u sklopu kojega mu je 2020. dodijeljena Nagrada za životno djelo.

 

Režija

Roméo Andreani, Claude Barras, Dominique Delachaux, Alexandre Lachavanne, Claude Luyet, Georges Schwizgebel


Produkcija

Studio GDS , Télévision Suisse Romande


Zvuk

Edgard Biondina


Glazba

Gabriel Scotti, Vincent Hänni


Montaža

Valérie Perriraz


Kategorije

FOKUS: ŠVICARSKA ANIMACIJA