Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
23. - 27. lipnja 1986.
Svjetski festival animiranog filma / 23. - 27. lipnja 1986.
hr | en

Ingo Petzke dobitnik je Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma Animafesta Zagreb 2024
07/02/24

Vijeće Animafesta odlučilo je ovogodišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijeliti međunarodno priznatom njemačkom stručnjaku na području filmske i videoumjetnosti, orijentiranom posebice na eksperimentalni film, koji osim svojeg znanstvenog i autorskog rada ima velike zasluge u visokoškolskom obrazovnom procesu. Ingo Petzke, tijekom dugogodišnje karijere na sveučilišnim institucijama od Njemačke do Australije i Novog Zelanda, usadio je generacijama mladih ljudi ljubav prema stvaralačkom i istraživačkom radu osobito na području interaktivnih medija i avangardne filmske umjetnosti.

Rođen u Osnabrücku 1947. godine, studirao je na sveučilištima u Münsteru i Bochumu i 1973. godine diplomirao novinarstvo, skandinavistiku i suvremenu povijest, ali ga je zanimanje za film dovelo na mjesto suradnika Međunarodnog festivala kratkog filma u Oberhausenu (Internazionale Kurzfilmtage) da bi 1980. godine s nekoliko svojih studenata osnovao Radionicu za eksperimentalni film u Osnabrücku koja je koncem osamdesetih prerasla u Europski festival za medijsku umjetnost (EMAF).

Godine 1983. Petzke je postao profesor za film na Sveučilištu primijenjenih znanosti Würzburg-Schweinfurt. Živio je i radio i u Australiji – kao gostujući profesor na Tehnološkom sveučilištu Queenslanda u Brisbaneu (1992), te kao izvanredni profesor Sveučilišta Bond na Zlatnoj obali. Nakon doktorata temeljem objavljenih radova iz 2004. doktorirao je na Sveučilištu u Osnabrücku tezom o redatelju Phillipu Noyceu 2006. godine. Nakon toga postao je izvanredni profesor i naslovni suradnik na australskom Sveučilištu James Cook te na Cairnsovom institutu.

Njegov je doprinos možda najopipljiviji u praktičnom djelovanju (kao mentor i supervizor sudjelovao je u produkciji mnogih često nagrađivanih studentskih filmova, kurirao filmske programe i priredio retrospektivne DVD-kompilacije istaknutih eksperimentalnih majstora filmske umjetnosti), što ne umanjuje njegov utjecaj na proučavanje filma. Na Animafestu Zagreb 1998. godine, kada u Zagrebu visokoškolski studij animacije još nije osnovan, inicirao je, osmislio i vodio prvu višednevnu međunarodnu studentsku radionicu. Dakako, posebnu važnost za ovu nagradu imaju njegovi članci i kritike objavljene u brojnim međunarodnim stručnim časopisima kao i Priručnik za eksperimentalni film u izdanju Njemačkog filmskog muzeja iz Frankfurta. U svemu tome, Petzke je među stranim proučavateljima jedan od najzaslužnijih za afirmaciju i razumijevanje važnosti Animafesta Zagreb u svjetskom kontekstu. Član je Njemačkog udruženja filmskih kritičara i Udruge australskih filmskih producenata.

Ingo Petzke bit će glavni govornik na Međunarodnom znanstvenom skupu Animafest Scanner XI 2024 koji će se održati 4. - 5. lipnja 2024. u sklopu Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb 2024.

Margit Antauer, Vijeće Animafesta Zagreb