Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

Animafest u Rijeci prikazuje festivalske pobjednike i izbor iz ovogodišnjeg bogatog programa
05/06/12

Nakon šest zagrebačkih dana Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb dio svog programa prikazuje ovoga vikenda u Rijeci. Animafest u Rijeci održava se od petka 8. lipnja do nedjelje 10. lipnja u Art-kinu Croatia i prikazat će programe: Best of Animafest s pobjedničkim filmovima na čelu s dobitnikom Grand prixa i Nagrade publike Oh Willy...

Čudesni svijet Animafesta - filmski program namijenjen djeci i roditeljima; retrospektivu Yojia Kuria, dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo; Cartoon d'Or; najbolje od nove talijanske animacije; filmove s Umjetničke akademije Turku, dobitnice nagrade za najbolju školu animacije te Hrvatsku panoramu i izbor serija s profesorom Balthazarom, najpoznatijim likom Zagrebačke škole crtanog filma.  

Program Best of Animafest sastavljen je od svih glavnih dobitnika festivalskih nagrada te izbora filmova dobitnika posebnih nagrada žirija. Kruna programa jesu dobitnik Grand prixa i nagrade publike film Oh Willy... Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa o punašnom Willyu koji se u svojim 50-im godinama vraća u nudističku koloniju u kojoj je odrastao da bi se brinuo o umirućoj majci i dobitnik Nagrade Dušan Vukotić za najbolji studentski film - Rojenje autora Jonia Männistöa koji dolazi iz Umjetničke akademije Turku dobitnice ovogodišnje Animafestove nagrade na najbolju školu.

Prikazat će se i najbolji film iz Programa za djecu i mlade kanadski Rabljeno Isaaca Kinga te dobitnici posebnih nagrada članova žirija Velikog natjecanja:  Veliki zec Atsushia Wade, O svinjokolji Simonea Massia, Romansa Georgesa Schwizgebela, Beluga Shina Hashimotoa i Bobby Yeah Roberta Morgana. Program zatvara dobitnik Nagrade Zlatni Zagreb, film Kakav divan dan oskarovskog kandidata Dona Hertzfeldta iz SAD-a.  

U sklopu retrospektivnog programa prikazat će se dio obimne filmografije pionira japanskog nezavisnog filma Yojia Kuria, dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo koju je na zadovoljstvo publike i autora majstor primio osobno na svečanom otvorenju. Uz uvid u stvaralaštvo tog osebujnog autora Riječani će moći pogledati dokumentarni film Evo nas s Yojiem Kuriem autora Ryôa Saitania.  

Program Cartoon d'Or prikazuje finaliste istoimene europske nagrade za najbolji animirani film utemeljene 1991. godine. Svake godine nagrađuje najbolje od najboljeg i natječu se nagrađeni filmovi s partnerskih festivala. Godine 2011. među šest finalista pobijedili su Johannes Weiland i Uwe Heidschötter s filmom Dječačić i zvijer.  

Mnogim Riječanima zasigurno neće trebati podnaslovi za filmove iz programa Nova talijanska animacija koji će ih upoznati s ponajboljim suvremenim talijanskim animiranim filmovima, rodom koji trenutačno proživljava preporod, što se odražava u sve većoj prisutnosti na festivalima i sve duljim popisom nagrada. Selektori programa Andrea Martignoni i Paola Bristot u program su uvrstili i remek-djelo talijanske animacije u posljednjih deset godina: film Hodačica po žici Roberta Catania nagrađenog Cartoon d'Orom na Cartoon Forumu 2002. godine.  

Hrvatska panorama, program s kojim počinje Animafest u Rijeci, gledateljima će dati širi uvid u domaću animiranu produkciju. Prikazat će se devet naslova autora uglavnom mlađe i srednje generacije među kojima su Mačka Gorana Stojnića i Otac grupe autora među kojima je i Veljko Popović, a ti se filmovi prikazuju i na upravo otvorenom festivalu animacije u Annecyu.  

Prošlost i budućnost animacije ogledaju se u programu filmova finske Umjetničke akademije Turku kojoj je selekcijska komisija za studentski film dodijelila nagradu za Najbolju školu animacije u 2012. godini te u programu s epizodama kultnog serijala Zagrebačke škole crtanog filma iz 1970-ih godina o profesoru Balthazaru, dosjetljivu izumitelju koji rješava neobične probleme svojih živopisnih sugrađana.   Čudesni svijet Animafesta je filmski program namijenjen djeci i roditeljima. Sastavila ga je medijska psihologinja Martina Peštaj tako da se s djecom nakon odgledanog filma može i popričati o temi. Među odabranim se filmovima nalaze se 3 rada domaćih autorica Ivane Guljašević (Potraga i Bo-Tuov bubanj) i Mie Murat (Park) te film čestog festivalskog gosta Kolje Sakside Koyaa - Život je fora.  

Cijena pojedinačne ulaznice za projekcije je 20 kuna, dnevna ulaznica 40 kuna, a paket ulaznica za sve projekcije 100 kuna. Za djecu do 12 godina sve projekcije su besplatne. Ulaznice su dostupne na blagajni Art–kina Croatia.