Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en

Svečano otvaranje 19. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb
02/06/09

U ime organizacije festival su predstavili Olinka Vištica, Dana Budisavljević i Krešimir Zimonić a svečano ga je otvorio pročelnik Gradskog ureda za kulturu i šport Vladimir Stojsavljević

Na pozornici su se pridružili i Nikša Sviličić te autor ovogodišnjih špica Alexi Alexeev

Zabavnim performansom koji je zagrijao i nasmijao publiku prije samog otvaranja, organizacija Animafesta uvela je sve prisutne u maštoviti svijet animiranog filma. 
Olinka Vištica i Dana Budisavljević producentice festivala, „obasjane“ likovima 
popularnog filma KFJG. no 5, nagrađenim na prošlogodišnjem Animafestu nagradom publike,  
predstavile su ukratko ovogodišnji program. Također, naglasile su koliko je protekla godina bila uspješna za hrvatsku animaciju spomenuvši  Veljka Popovića, Simona Bogojevića Naratha i Marka Meštrovića, autore koji svojim brojnim nagradama predvode ovaj novi val animacije. Istaknule su i uspjehe samog Animafesta, jednog od najcjenjenih i najstarijih festivala animiranog filma u svijetu koji se prošle godine predstavio u Belgiji, Francuskoj, Sloveniji, Kini i Njemačkoj. 
Krešimir Zimonić, umjetnički ravnatelj Animafesta, predstavio je natjecateljski program te istaknuo film kojeg je publika imala prilike vidjeti već istu večer u kasnijem terminu -„Masni Boogie“ argentinskog redatelja Gustava Cove, gosta ovogodišnjeg Animafesta, svoju europsku premijeru imao je upravo u kinu Europa.  
Zimonić je također predstavio i članove ovogodišnjeg žirija Velikog natjecanja – Jiu Duan, profesoricu na Filmskoj akademiji u Pekingu, Lottu Geffenblad, švedsku animatoricu i svestranog hrvatskog umjetnika Dubravka Matakovića.

Na pozornicu se popeo i novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Nikša Sviličić. Sviličić, koji dan prije svečano preuzeo svoju novu funkciju, naglasio je koliko je upravo HAVC naklonjen animaciji. „Hrvatski audiovizualni centar uvijek je ulagao, ulaže i ulagat će u animirani film. Upravo je animacija jedan od elemenata koji najsnažnije pridonose  hrvatskom kulturnom identitetu.“ O važnosti i usponu animacije u svijetu govori i činjenica da je ove godine upravo animirani film, Pixarov „Nebesa“ otvorio festival u Cannesu, što je prvi takav događaj u povijesti velikih filmskih festivala“, naglasio je Sviličić.

Čast samog svečanog otvaranja festivala pripala je Vladimiru Stojsavljeviću, savjetnik pročelnik Gradskog ureda za kulturu nakon kojeg su se na pozornicu popeli Vjera Matković, izvršna producentica festivala i poseban gost festivala, ujedno i autor dvije festivalske špice – Alexei Alexeev. Koliko je omiljen njegov prošlogodišnji animirani mini-hit KFJG no.5, pokazale su i ovacije oduševljenja kada ste Alexeev pojavio u velikom crnom cilindru na pozornici. Odmah potom, pokazane su i špice ovogodišnjeg izdanja svjetskog festivala animiranog filma koji je nakon toga krenuo punom snagom  - filmom iz Velikog natjecanja “Život bez Gabrielle Ferri”. Film o kompliciranom gorko-slatkom odnosu između muškarca i žene predstavili su prije projekcije njegovi autori – partneri u animaciji i životu Olga i Priit Parn.