Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en

POČINJE ANIMAFEST!
03/06/19

Nakon dugačkih priprema i neizvjesnosti oko središnje kinodvorane stigao je dan službenog početka 29. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2019. Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu ponovno će, kao što to čini od 1972. godine, u Zagreb privući stotine uglednih inozemnih gostiju, a u kina, izložbene prostore i druge festivalske lokacije na otvorenom i zatvorenom desetke tisuća gledatelja i posjetitelja. Na svečano otvaranje Animafesta 2019 (19:30, Kino Tuškanac) svoj su dolazak, uz sve festivalske goste koji do toga trenutka pristignu u Zagreb, najavili i izaslanstvo gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, predstavnici veleposlanstava i drugi uvaženi gosti. Među uzvanicima bit će i dobitnica Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2019. Jayne Pilling.

Uoči današnjeg svečanog otvaranja, koje je zbog ograničenog prostora otvoreno samo za protokolarne goste, bogati filmski i izložbeni programi festivala već su u punom jeku. U 12 sati u Galeriji Šira, a u 13:30 u Tunelu Grič otvorena je grupna izložba radova studenata i profesora Akademije primijenih umjetnosti iz Beča #fuckreality. Positions on Immersive Art @ The World Festival of Animated Film – Animafest Zagreb 2019. Department of Digital Arts, University of Applied Arts, Vienna koja se u jednome dijelu oslanja i na imerzivnu, virtualnu i proširenu stvarnost pa se stoga osim u Galeriji Šira izlaže i u Tunelu. U Tunelu Grič od 10 sati ujutro u tijeku je i novouvedeno Natjecanje VR-projekata sa sedam instalacija iz svih krajeva svijeta. U 14:00 na istom će mjestu biti održan i performans Swarming Tunnel, Kondition Pluriel.

S radom je danas na FER-u započela i Radionica razvoja priče za videoigre Interactive Empathy. U suradnji s Goethe-Institutom Kroatien, Institutom français de Croatie i Fakultetom elektrotehnike i računarstva radionica videoigara sa snažnim fokusom na razvoj priče o društveno angažiranim ili osobnim temama odvija se pod mentorstvom francuskih, njemačkih i hrvatskih stručnjaka za videoigre do 7. lipnja u prostorima FER-a. Ova radionica potiče umjetnički pristup stvaranju videoigre i propitivanje granica pripovijedanja, a među mentorima se ističe svjetski poznati dizajner Emmanuel Corno, koji je radio na igrama Event [0] i Endless Legend.

Od 15:30 u Kinoteci su na programu filmovi nominirani za Europsku nagradu za animaciju Emile – britanski Dosta (r. Anna Mantzaris), danski Najprecizniji i najsuptilniji prikaz života legende i vizionara Martina Luthera (r. Magnus Igland Møller), francuski Budala na neodređeno (r. Gilles Cuvelier) i na Animafestu nagrađeni belgijski Kakav veličanstveni kolač! (r. Emma De Swaef, Marc James Roels). Ovo je ujedno jedina prilika za uživanje u ovoj prestižnoj selekciji na ovogodišnjem Animafestu. Slijedi izvanredni film iz Velikog natjecanja dugometražnog filma Jedan dan života Raúla de la Fuentea i Damiana Nenowa, adaptacija istoimene publicistike poljskog novinara Ryszarda Kapuścińskog i dokumentarno djelo o građanskom ratu u Angoli koje će poklonike hladnoratovske tematike i rotoskopije podsjetiti na već klasični Valcer s Baširom. Današnji program Kinoteke zaključit će projekcija filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 u kojoj se ističu švicarski Selfiji o poetici omraženih i omiljenih sebića, ptičji steampunk i poetična poema Per Aspera Ad Astra, duhovita GIF minijatura Betty, gdje je maslac?, potencijalni favorit publike Prosidba koja odaje počast starom Hollywoodu kroz nijemu melodramu s pomaknutom putenom fabulom, te tajvanski eksperimentalni Si So Mi. U ovom se programu prikazuje i novi film hrvatskih majstora lutka-filma Thomasa Johnsona i Ivane Bošnjak Udahnut život.

Program Kaptol Boutique Cinema danas je rezerviran za programe Svjetske panorame (17:30, 20:00, 22:00) koji nude pregled globalnih trendova animacijske scene, s novim filmovima neupitnih zvijezda kakve su Dahee Jeong ili Peter Millard, ali i vizualnim bombonima poput Stepeništa, Na površini, Žrtvenog janjeta, Sonolumina i Floreane.

Od 21 sat u Ljetnom kinu Gradec na otvorenom se prikazuje dugometražni film Slika francuskog veterana Jean-Françoisa Laguioniea – poetsko, tehnički ambiciozno i uzbudljivo putovanje modernom umjetnošću koje postiže sugestiju uljanih boja u prikazu bajkovite priče.

U Kinu Tuškanac u sklopu otvaranja festivala bit će također prikazano Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 uz razgovor s autorima, a od 22 sata na rasporedu je 4. blok ovogodišnjeg tematskog programa „Animacija i likovne umjetnosti“ pod naslovom Pokrenute slike, s filmovima klasika njemačke avangarde poput Hansa Richtera, Waltera Ruttmanna, Vikinga Eggelinga i Oskara Fischingera, pa sve do suvremenih autora koji djeluju na presjecištu eksperimentalnog i animiranog roda. Ritam prvoga od mnogih partyja Animafesta 2019 danas od 23 sata u Kulturnom centru Mesnička dat će DJ Mario Kovač.

Šarena biciklistička kolona opremljena Animafestovim balonima sinoć se, predvođena Zagreb Pedicab triciklima opremljenima pokretnim projektorima, po treći put sjurila niz gornjogradske ulice i Tunel Grič. U sklopu Animacikla prikazani su filmovi Zajedno i O mladosti studenata Akademije umjetnosti iz Banja Luke koja je partner ovoga programa, kao i glazbeni videospotovi programa Kino za uši. Uvod u animacikliranje, koji je posebno razveselio najmlađe, bila je predstava Ježeva kućica Kazališta Tvornica lutaka (Mario Kovač, Petra Radin) pred prepunim gledalištem, a zatim je uslijedila projekcija Ježeve kuće Eve Cvijanović.

Protekle subotnje noći građani Zagreba uživali su zahvaljujući Zagrebačkoj banci na Zrinjevcu u drugom Animafestovom Open-Airu s nagrađenim filmovima proteklog izdanja festivala – Kakav veličanstveni kolač!, Pad i Između sjena.