Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en

Srijeda na Animafestu: Ljetni filmovi, francuski biseri i kruzer kasnog kapitalizma
29/09/20

Treći dan 30. Svjetskog festivala animiranog filma u Kinu SC otvara, kao i prethodnog, Svjetska panorama, ovoga puta s filmovima iz Francuske, Belgije, SAD-a, Nizozemske, ali i Tajvana, Makaa, Španjolske i Švicarske. Zagrebačka publika zacijelo će rado pogledati, primjerice, novi spot Alice Saey Careful za Jo Goes Hunting, nakon što ju je 2018. oduševila onim za Marka Lottermana, kao i Lursaguak. Prizore iz života afirmirane Izibene Oñederra. Plamenac Kawa Khana, znanog i pod pseudonimom Sushijojo, dolazi s animacijski egzotičnih meridijana jugoistočne Azije, a nove radove predstavljaju i Jérémie Cousin, Nathania Rubin, Antoine Robert i dr. Stilski i tematski posebno je, pak, zanimljiv triptih PTSD triju diplomantica briselske škole La Cambre, Claudije Cortés Espejo, Lore D'Addazio i Mathilde Remy.

U 13 sati reprizira se prvi program "Mađarske u fokusu" s filmovima tamošnjih redateljica mlađe generacije, a potom od 15:30 poštovatelji Zagrebačke škole crtanog filma mogu besplatno popratiti tradicionalni izbor njezinih remek-djela u izboru Borivoja Dovnikovića, ovoga puta iz godine 1972. Od 17:30 u Natjecanju studentskog filma 2 valja posebno izdvojiti Dušicu Barbare Rupik, tehnički zapanjujuć film koji spaja eshatološku poetiku s kadaverskim, trulim bojama, materijalima i tijelima. Ostvarena kombinacijom glinamacije i ulja na platnu, ova odbojno-privlačna poezija organskog raspadanja u pokretu možda je i najspiritualniji film ovogodišnjeg Animafesta. Dopadljiv antipod ambicioznom poljskom djelu predstavlja duhovita, pomalo groteskna belgijska Nizogarska Capucine Muller o djevojci "izgubljenoj u prijevodu" negdje u Ruritaniji.

U VN 3 u prime timeu od 20 satimoći ćemo vidjeti Arku Natka Stipaničeva, začudnu, osuvremenjenu varijantu biblijske priče smještenu na prekooceanskom kruzeru kao aktualnoj distopijskoj alegoriji kasnokapitalističkog društva u kojoj civilizacija polazi na posljednje putovanje u noć „dok orkestar i dalje svira“. Duhoviti i pomalo nadrealistički motivi obilježavaju iznimno preciznu dramaturgiju i vještu režiju ovog meditativnog filma apsurdne atmosfere, originalnih likova te suptilnog crnog humora. Iz perspektive tehničke virtuoznosti mora se, pak, istaći Genius loci Adriena Mérigeaua – bravuru modernističkih tendencija oslonjenu na geometrizam, grafizam, skicoznost i prizvuke Kandinskog te izražajnu boju i osvjetljenje u ostvarenju asocijativnog filma stanja u bitnome obilježenoga heterotopijskom prostornošću. Sjajna upotreba tuša i vodenih boja i pozadinska inspiracija glazbom Johna Cagea upotpunjuju ovaj nezaobilazni film Animafesta 2020. VN 3 predstavlja i novo djelo filmskog esejista Victora Orozca Ramireza Revolykus, dok "lakše note" nude urnebesne Bijesne ulice koje se poigravaju konvencijama i stilom progresivnih borilačkih (beat 'em up i side-scrolling) igara s arkadnih automata poput Streets of Rage i Double Dragon.

Večer u SC-u zaključit će Biseri francuske animacije, "60 godina u 70 minuta" – retrospektivni program u izboru Marcela Jeana kojim se obilježava 60 godina najvećeg svjetskog festivala animacije u Annecyju. Osim što je stjecište animacijskih legendi poput Jean-Françoisa Laguioniea, Michaëla Dudok de Wita, Francka Diona i Bruna Colleta, program se usmjerava na djela koja su obilježila dugu povijest Annecyja, predstavljajući njegove najvažnije laureate.

Animafest Scanner VII nastavit će se i zaključiti od 10 do 16 sati u Teatru &TD panelima o ženama u animaciji i vezi animacije i poezije, nakon čega će u istom prostoru od 16:30 biti prikazano Natjecanje studentskog filma 4. I u njemu se kriju iznimno zanimljivi radovi, moguće i neki od dobitnika festivalskih nagrada. Uz operom osuvremenjenu Ezopovu basnu u Cockperi Kate Gugić ne smije se propustiti ni Blieschowfilm žarkih ljetnih boja i fluidne animacije koji svojim transformacijama, alogičnim spojevima i proporcijama te asocijativnim nizanjem epizoda s dječakovih seoskih praznika kod djeda imitira dječje sjećanje s njegovim specifičnim strahovima, ugodama, malim traumama i prihvaćanjem drugačijih obrazaca ponašanja. Ljetni je film i Jedna ljigava priča, minijatura o besmislenoj dokolici likova koji se, praćeni podjednako besmislenim stihovima, rastapaju na suncu. Već nagrađivana Kći Darije Kaščeve sjajno je, pak, režirani lutka-film za animirani medij inovativne "kamere iz ruke" koji se bavi odnosom djevojke i oca.

Od 18:30 u VN 5 gledamo pobjednika Annecyja, Fiziku tuge Theodorea Usheva. Scenaristički utemeljena na prozi Georgija Gospodinova i autobiografskim detaljima, a izvedbeno na drevnoj tehnici enkaustike, Fizika tuge ne srami se širokog zahvata, emocionalne izravnosti i snažnih metafora. U ovome istovremeno epskom i intimnom filmu Ushev obujmljuje povijest i prostranstva kroz polifoniju uspomena prošaranu brojnim poetskim motivima i usmjerenu k temi sjećanja. Po emocionalnoj snazi rame uz rame s Ushevom, no tehnički oslonjen na rastersku grafiku i loop stoji Betty Willa Andersona – gorko-slatki metafilm o prekidu koji ogoljuje postupak i redateljskim se komentarom služi kao stilskim sredstvom, ali pritom ništa ne gubi na dirljivosti jer filmovi ovog autora, na pola puta između humornih minijatura i tjeskobe otuđenja, uvijek kroz sitnice uspješno grebu i po esenciji ljudskih odnosa. Naposljetku, VN 5 nudi i japanski horor Mekakure, bajkovitog Punoglavca, duhovitu Perilicu rublja i eksperimentalne 4:3 i Stop-kadar.

Od 20 sati u 2. programu "Mađarske u fokusu" perspektiva je ponovno ženska, ali ovoga puta nije riječ o autoricama, već o filmskim likovima. Od 22 u Svjetskoj panorami 3 može se ponovno vidjeti Purpleboy, prikazan i u sklopu Zagreb Pridea, diplomski film s Gobelinsa Protokol sendvič, novi film proslavljenog eksperimentatora Maxa Hattlera, emigrantski iransko-danski Vrabac, Surogat, ali ukrajinski, distopijski Moj galaktički blizanac Saše Svirskog itd.

Otvaranje izložbe Iza kulisa 2 za uzvanike zakazano je za 13:30 u Galeriji ULUPUH.