Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
7. do 12. lipnja 2021.
Svjetski festival animiranog filma / 7. do 12. lipnja 2021.
hr | en

Dodijeljeno Animafestovo Srce Margit Bubi Antauer
07/06/22

Nakon svečanog otvorenja u nedjelju, u ponedjeljak 6. 6. u 20 sati pred okupljenim stranim i domaćim gostima, njih više od tri stotine, započeli su Animafestovi filmski programi uz predstavljanje članova žirija i razgovor s autorima filmova u Velikom natjecanju kratkometražnog filma 1. Iako su godišnje festivalske nagrade već poznate, još jedna posebna nagrada, „Animafestovo srce“, dodijeljena je sinoć Margit Bubi Antauer za pola stoljeća predanosti Svjetskom festivalu animiranog filma.

Ja rijetko kada ostajem bez riječi, rijetko kad sam zbunjena, rijetko kada zatečena do srži, no to mi se danas dogodilo. Dobila sam svojedobno jednu nagradu od ASIFA-e u Annecyju, ali ova danas je naša, među nama, i za festival koji je stvarno dio moga života jer sam mu dala puno ljubavi i truda. Uvijek sam se nadala da ću doživjeti tih 50 godina i vidjeti ovo što danas vidim. Tako dugo dok imamo ovakvu ekipu i tako dugo dok postoje publika i autori koji vole Zagreb i u njega dolaze, tako dugo dok su oni tu – imat ćemo festival. Nadam se da će to trajati barem još 50 godina – rekla je Buba.

Prvi dio ponedjeljka protekao je u znaku okupljanja na pitching labu Rise&Shine gdje su se među zvjezdanim mentorima zatekli i za Oscara nominirani Joanna Quinn i Les Mills. Uslijedilo je predavanje Pedra Rivera, koji je osim po scenarijima nagrađivanih animiranih filmova poznat i po Netflixovom hit-filmu Platforma.