Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
7. do 12. lipnja 2021.
Svjetski festival animiranog filma / 7. do 12. lipnja 2021.
hr | en

Ponedjeljak na Animafestu: Mladi talenti, zvjezdani mentori i spektakularan početak filmskih programa
06/06/22

U iščekivanju prvih filmskih programa Animafest 2022 u ponedjeljak najprije donosi dva događaja posebno atraktivna profesionalcima animiranog filma. Od 9 do 16 sati u MM centru okupljaju se sudionici novog pitching laba za mlade talente Rise&Shine u organizaciji Animafesta, Animateke i CEE Animationa. Riječ je o dvodijelnom programu za razvoj kratkometražnih projekata koji u prvom, zagrebačkom dijelu uključuje cjelovito, grupno i individualno mentorstvo, sudjelovanje na predavanjima te povezivanje s protagonistima industrije, s posebnim fokusom na scenaristiku. Drugi dio odvija se u prosincu u Ljubljani i predviđa rad na prezentacijskim sposobnostima i predstavljanje projekata, a najbolji među kandidatima izlagat će i na CEE Animation Forumu 2023.

Mentori su za Oscara dva puta nominirani Joanna Quinn i Les Mills, dvostruki dobitnik Nagrade Goya čiji opus uz animirane filmove uključuje i igrani Netflixov hit Platforma Pedro Rivero, nekadašnja voditeljica produkcije slavnog studija Barrandov i predavačica na FAMU-u, a danas suradnica CEE Animationa i producentica Anna Vášová, te osnivač brojnih programa za razvoj talenata i suradnik festivala u Cannesu, Veneciji i San Sebastianu Matthieu Darras. Prijavljeni projekti dolaze iz Portugala, Danske, Poljske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Estonije, Bugarske i Hrvatske.

Nakon Rise&Shinea u MM centru ostaje Pedro Rivero koji će od 16 do 17:30 održati masterclass otvoren svim zainteresiranim posjetiteljima, a čiji će se naglasci kretati upravo oko njegova bogatog scenarističkog iskustva i ključnih razlika između pisanja za igrani i animirani film.

Početak filmskih programa i pravog festivalskog slavlja Animafesta 2022 označit će projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 s tri svjetske premijere u Kinu SC u 20 sati, uz prisustvo više od 300 stranih gostiju, razgovore s autorima filmova, predstavljanje članova žirija i pozdravne govore umjetničkog i produkcijskog vodstva festivala. Nakon projekcije o svojim radovima govorit će Špela Čadež i Tina Smrekar (Steakhouse), Juan Pablo Zaramella (Putnik, svjetska premijera), Joachim Hérissé (Oderana, svjetska premijera), Darko Masnec (Pozdrav suncu, svjetska premijera), Daniel Bird i Jaroslav Mrázek (Neka nas netko pita) te Raphaëlle Stolz (Miracasas). Razgovor će voditi stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator i kritičar animacije Alexis Hunot.

Od 22 sata u Kinu SC prvi festivalski dan zaključit će projekcija spektakularne Belle iz Velikog natjecanja dugometražnog filma japanskog majstora anime Mamorua Hosode. Teme mladosti i sazrijevanja u otežanim uvjetima i neobičnim situacijama postojano karakteristične za njegov rad, središnje su i u Hosodinu posljednjem filmu koji je u Cannesu zaslužio 14-minutne stajaće ovacije. Povučena djevojka velika je pjevačka zvijezda u virtualnom svijetu mreže U gdje privlači digitalnim krpežom pjesama i izgleda. Problemski, ali ne osuđujući pogled na društvene medije i internet, odnosno na život na razmeđu dviju realnosti, oduševljava podjednako realizmom scenografije i razigranim prikazima fantazije s autoru omiljenim elementima futurizma i nadrealizma.

Disneyjev animator Jin Kim sudjelovao je u oblikovanju glavnoga lika, dok je slavni irski studio Cartoon Saloon radio pozadine, pa ne čudi da je ukupni rezultat uistinu fascinantan prizor za oči i uši, podjednako u hiperrealističnom "stvarnom" i nemoguće mnoštvenom virtualnom svijetu. Na pola puta između pop-glazbenog SF-a i aktualizirane adaptacije Ljepotice i zvijeri te s karakterističnim anime humorom, Belle je realizacija Hosodina tridesetogodišnjeg sna o adaptaciji omiljene bajke.