Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

Cjelokupni program festivala Animafest Zagreb 2013. je online!
24/05/13

Na ovom, dugometražnom izdanju festivala Animafest Zagreb 2013 bit će prikazan iznimno bogat program filmova i popratnih događanja, a sve korisne i vrijedne informacije možete pronaći na našim službenim stranicama. Također smo objavili i raspored programa.

Upoznajte devet filmova koji se bore za glavnu nagradu festivala – Grand prix u Velikom natjecanju, dok Svjetska panorama, mnogima jedan od najuzbudljivijih Animafestovih programa, i ove godine donosi koloplet filmova uvijek inovativnih i posebnih autora koji su napravljeni zanimljivim i novim tehnikama. 

Ovogodišnji tematski program festivala, Was ist Europa?, nastao povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, bavi se filmovima koji obrađuju društveno-politički život Europe dvadesetog stoljeća pa sve do danas. Osim dugometražnog i kratkometražnih filmskih blokova unutar ove tematske cjeline možete pogledati i pet filmova nominiranih za Cartoon d’Or, europsku nagradu za najbolji kratki animirani film. 

Ove godine Norveška slavi 100 godina animacije, a Animafest Zagreb 2013 joj kao rođendanski poklon daruje cijelu programsku cjelinu, u kojoj ćemo vidjeti filmove od 1913. do danas. Klasici i Suvremenici prikazat će najbolje od norveške kratkometražne produkcije od 1913. do danas, dok će u Dugometražnom programu biti prikazana tri filma koji su, svaki na svoj način, postali ključni momenti povijesti norveške animacije.

Program za djecu i mlade obuhvaća dvanaest animiranih dugometražnih filmova prikladnih za djecu i mlade odabranih iz cjelokupnog festivalskog programa uz mnoštvo popratnog edukativnog sadržaja. U programu za djecu i mlade našle su se i dvije posebne projekcije također njima namijenjene: Lota i tajna mjesečeva kamena te Na Makovom brdu.

Tradicionalno, za profesionalce iz filma i animacije tu je Animafest Pro u organizaciji Animafesta i MEDIA deska Hrvatske, program čiju okosnicu čini Regionalni forum za razvoj projekata (pitching forum).

U popratnim događanjima Animafesta Zagreb 2013 nalaze se čak tri izložbe: Alois Nebel: Moj život, Ivan Marušić Klif: Volim crtiće te Level Up!, izložba videoigara. Uz to tu je i ove godine drugi put zaredom Animafest goes MSU!, projekt u kojem će 16 izabranih radova zaposjesti medijsku fasadu Muzeja suvremene umjetnosti. 

Za lakše snalaženje u programu tu je i Animafestova mobilna aplikacija za iPhone, iPod i iPad, koju je osmislila Mašinerija. Animafestova mobilna aplikacija nudi mogućnost pregledavanja filmskog programa i uključuje fotografije filmova, sinopsise, vremena projekcija i lokacije. Raspored programa možete pretraživati po programima, autorima, zemljama, datumima i lokacijama.  

Također, pomoću mobilne aplikacije Animafest Zagreb 2013 možete jednostavno stvoriti privatni raspored u koji dodajete filmove i događanja koji vas zanimaju ili se fotografirati s Mandlekom, maskotom festivala.