Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en
Stills_sisulu_vr02_v3

Optuženik br. 2 Walter Sisulu

Nicolas Champeaux, Gilles Porte
France, HTC Vive, 2018/19, 15’
Production, distribution: La Générale de Production 
Artistic director, ilustrator: Oerd

Osnova rada su nedavno obnovljeni zvučni arhivi suđenja u Rivoniji 1963. i 1964. godine, kada je Nelson Mandela, optuženik broj jedan, pročitao govor koji opravdava zašto je Afrički nacionalni kongres pribjegao nasilju. Sisulu, optuženik broj dva, bio je prvi u grupi za unakrsno ispitivanje. Sisulu je pronašao Mandelu. Sisulu je uvjerio Mandelu da se pridruži ANK-u. Sisulu je bio njegov vodič. Sisulu je bio njegov mentor. Ovo VR iskustvo omogućuje nam da proživimo pet dana njegova napetog sukoba s otvoreno rasističkim tužiteljem. Sisulu, kojemu je prijetila smrtna kazna, suprotstavio se nemilosrdnoj agresiji i dao je najbolje što je mogao. Vraćajući se u svijet tajnih sudskih sjednica tijekom noćne more apartheida, gledatelj će otkriti svjedočanstvo izuzetnog čovjeka koji je potaknuo jednu od prekretnica u povijesti 20. stoljeća.

Nicolas Champeaux (1975) je novinar, autor i redatelj. Bio je stalni dopisnik Radio France Internationala u Johannesburgu od 2007. do 2010. godine, a zatim i međunarodni novinar koji je radio za Afrički odjel RFI-ja do srpnja 2016. godine. Napravio je više audio produkcija o Nelsonu Mandeli, napisao i producirao nekoliko nagrađivanih radijskih i web dokumentaraca. Između 2017. i 2018. režirao je dugometražni dokumentarac Suđenje Mandeli i ostalima. Film je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, a kasnije nominiran za Césara. U veljači 2019. producirao je za radio postaju France Culture Ahmed et Sylvia - les lettres de l'apartheid.

Gilles Porte je direktor fotografije, fotograf, scenarist i redatelj. Radio je kao direktor fotografije na gotovo trideset dugometražnih filmova. Surađivao je s Jacquesom Audiardom, Raoulom Rúizom, Xavierom Durringerom, Safyjem Nebbouom, Frédéricom Beigbederom, Xavierom Gensom, Marcom Dugainom, itd. Godine 2004. s Yolandom Moreau režirao je Quand la mer monte, koji je osvojio César za najbolji film, Prix Louis-Delluc i oko 30 drugih nagrada na međunarodnoj razini. Godine 2009. režirao je oko 100 kratkih filmova Portraits/Autoportraits i dokumentarac Dessine-toi kombinirajući igrane snimke i animaciju. Godine 2015. režirao je Tantalum, interaktivnu produkciju binauralnog zvuka u kojem glume Jean-Luc Bideau i François Marthouret.