Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Najbolje od svježeg europskog kratkog formata u programu Cartoon d’Or
24/05/13

Pet filmova nominiranih za Cartoon d’Or, europsku nagradu za najbolji kratki animirani film, i ove se godine tradicionalno može vidjeti u posebnom programu festivala Animafest Zagreb 2013, i to kao jedan od segmenata velike programske cjeline Was ist Europa?.

Među njima nalazi se i pobjednik Cartoon d'Or 2012 natjecanja te prošlogodišnji dobitnik Animafestova Grand prixa Oh Willy… Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa. Dirljivi lutka-film o punašnom Willyju koji se u svojim 50-im godinama vraća u nudističku koloniju u kojoj je odrastao zasigurno će mnogi poželjeti još jednom pogledati na velikom platnu.

U Zagreb se vraća i Edmond je bio magarac Francka Diona, prikazan u lanjskom Velikom natjecanju – priča o ‘malom’ zaposleniku u arhivu velike tvrtke koji nakon zlostavljanja kolega otkriva svoju pravu prirodu. Edmond je 2012. osvojio žiri festivala u Annecyju, koji mu je uručio nagradu za najbolji kratki film.  

Preostali su kandidati za Cartoon d’Or Flamingo Pride Tomera Esheda o potrazi za ljubavlju jednog plamenca, Tramvaj Michaele Pavlátove o erotskim maštarijama napaljene kondukterke i Zing Kyre Buschor i Cynthije Collins o gospodinu Grimmu, žeteocu ljudskih života i njegovu poznanstvu s djevojčicom čiji bi život trebao uzeti. 

Cartoon d'Or europska je nagrada za kratki animirani film. Utemeljena je 1991. i jedina je isključivo europska nagrada za animaciju. Svake godine nagrađuje najbolje od najboljeg, jer natječu se samo nagrađeni filmovi s partnerskih festivala. 

Animafestov program Cartoon d'Or može se pogledati u Cineplexx Centru Kaptol, i to u utorak 4. lipnja u 18 sati (dvorana 3) te u subotu 8. lipnja u 22 sata (dvorana 3).