Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

SUBOTA NA ANIMAFESTU: SVEČANA DODJELA NAGRADA, KULMINACIJA DJEČJEG PROGRAMA, CHRIS THE SWISS I „DOVEDI PESA NA WESA“
09/06/18

Posljednji dan 28. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2018 donosi najsvečaniji trenutak dodjele prestižnih nagrada, ali, u nestrpljivom iščekivanju ceremonije (Kino Europa, 19 sati), i jednako intenzivne filmske i popratne programe. U 19 sati saznat ćemo tako dobitnike Grand Prixa velikih natjecanja kratkometražnog i dugometražnog filma, Nagrade Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće, Nagrade Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije, Nagrade Dušan Vukotić za najbolji studentski film i nagrade za najbolji hrvatski film. Dječji žiri proglasit će pobjednika Natjecanja filmova za djecu, a publika odabrati svoje kratke i duge favorite kojima se dodjeljuje Nagrada Mr. M.

Program za djecu i mlade Animafesta 2018 kulminirat će u subotu u dvorani Kinoteke vatrometom crtanog veselja: dok ne dočekaju za Oscara nominiranog Breadwinnera (Hraniteljicu) u 17:30, uzbudljivu i čarobnu priču o afganistanskoj djevojčici i ljekovitoj moći pripovijedanja nastalu prema književnoj uspješnici Debore Ellis, u autorstvu tvoraca Tajne Kellsa i Pjesme mora te pod producentskom palicom Angeline Jolie, klinci i klinceze moći će najprije vidjeti predstavu Profesor Baltazar – Put oko svijeta u režiji Marija Kovača (11 sati) i izbor iz Baltazarovih filmova, te toliko gust obiteljski i natjecateljski program natjecanja da će jedva stići predahnuti.

Prijepodne u Kinu Tuškanac obilježit će zvjezdani masterclassovi. Od 10:30 o fenomenu stop-animacije u videoigrama govorit će game designeri Onat Hekimoglu i Ole Tillmann, autori projekta Harold Halibut, i Johan Oettinger, autor Vokabulantisa. Rukom rađena avantura njemačkih developera Slow Bros., Harold Halibut je oblikovan od lutaka i različitih materijala (drvo, glina, metali, tekstili) te oslonjen na autorefleksivni humor s naklonom prema klasicima žanra poput Space Questa. Vokabulantis je epizodna igra koja spaja lutka-film i puzzle PC platformer pri razradi teme jezične komunikacije. U 11:30 slijedi masterclass Kim Keukeleire – belgijske animatorice specijalizirane za stop-animaciju, suradnice Wesa Andersona i Tima Burtona te jedne od najvećih ženskih zvijezda suvremene dugometražne animacije. Govorit će o animaciji likova u ovogodišnjem hitu Animafesta – Andersonovu Otoku pasa. U 13 sati predstavlja se Vimeo Staff Picks – jedan od najvažnijih kanala online videa te nagrada iznimne važnosti za mlade autore koja se ove godine dodjeljuje i na Animafestu. Vimeova selektorica Meghan Oretsky predstavit će insajdersku stranu procesa uređivanja dnevnog odabira te otkriti što je potrebno da bi se film istaknuo pred selektorskim timom. U 14 sati intenzivni program za profesionalce, otvoren dakako i svim zainteresiranima, zaključit će scenarist i redatelj Pedro Rivero (Psihonauti, Birdboy), član Animafestova žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma, koji će govoriti o specifičnostima scenarija i filmskog pripovijedanja u animiranom filmu.

Subota je i dan Animafesta u Vašem kvartu. Film Buntovni stihovi, nastao prema omiljenoj slikovnici slavnog Roalda Dahla, koji klasične bajke Crvenkapicu, Snjeguljicu i Tri praščića miješa s vragolastim obratom, bit će prikazan u Kulturnom centru Dubrava (11 sati), Centru KNAP na Peščenici u 17:30 (1. epizoda) i u 18:30 (2. epizoda), kao i u Centru za kulturu i informacije Maksimir u nedjelju u 20 sati na otvorenom.

U filmskom programu Tuškanca nakon još jednog baltičkog fokusa na Estoniju (15:30) i Velikog natjecanja kratkometražnog filma 3 (17:30) slijedi događaj od posebnog interesa za domaću kinematografiju. Po prvi puta u Hrvatskoj, Animafestova publika može vidjeti švicarsko-hrvatski animirano-dokumentarni film Chris the Swiss (20 sati) koji je našu zemlju predstavljao i na filmskom festivalu u Cannesu. Ono što ovu projekciju čini posebnom, uz mogućnost da publika napokon vidi film o kojem se mnogo pričalo i pisalo „na neviđeno“, jest i dolazak u Zagreb njegove redateljice Anje Kofmel. Ona će o ovoj intrigantnoj ratnoj, ali i intimnoj priči o potrazi za okolnostima pogibije mladog novinara, razgovarati s publikom i napokon otvoriti prostor najsmislenijem diskursu o jednom filmskom djelu – onom umjetničkom. Program Tuškanca zaključit će ponovljeni horor program „Znam što ste crtali prošloga ljeta“.

I Kino Europa u subotu starta „snažno“ – Velikim Zlim Liscem Benjamina Rennera u 11, pa će vjerojatno mnogi požuriti sa subotnje kave na ovaj jedinstveni spoj humora, gega, slikovnice u pokretu i senzibiliteta poznatog iz omiljenih Ernesta i Celestine. Slijede jedine projekcije Natjecanja hrvatskog filma u 13 i 15:30 sati s 18 novih hrvatskih animiranih filmova i, dakako, okupljanje autora na razgovoru s publikom. Potom – nešto posve drukčije! Hrvatski animatori kuhaju za vas u predvorju kina Europa od 17 sati i domaćim jelima te slatkišima časte goste festivala nakon projekcija svojih filmova. Nakon čuda hrvatske animacije – čuda hrvatske kuhinje.

Svečana dodjela nagrada je u 19 sati, nakon čega slijedi projekcija nagrađenih kratkometražnih filmova.

U 22 sata na Ljetnom kinu Tuškanac slijedi druga i posljednja projekcija Otoka pasa Wesa Andersona, ujedno i specijalna projekcija „za pse i ljude“ („Dovedi pesa na Wesa!“) na koju se posebno pozivaju vlasnici četveronožnih ljubimaca u pratnji svojih maza. Ljetno kino Tuškanac srećom prima više gledatelja od kina Europa, koje je u četvrtak bilo ispunjeno i preko posljednjeg mjesta za novi hit Wesa Andersona, ali ulaznice svejedno ubrzano nestaju iz sata u sat i uputno ih je nabaviti u što kraćem roku.

Oproštajni party Animafesta 2018 zakazan je za 23 sata u Kulturnom centru Mesnička.