Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Umjetnici debitanti razvijaju svoje obećavajuće kratke filmove
27/05/22

CEE Animation ove godine predstavlja novi animacijski program za razvoj i predstavljanje kratkih animiranih filmova mladih talentiranih filmaša. Dvodijelni program pod nazivom Rise & Shine održat će se u sklopu Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb od 6. do 8. lipnja, a drugi dio u sklopu Međunarodnog festivala animiranog filma Animateka u prosincu 2022. u Ljubljani, Slovenija.

Rise & Shine katalog

2021. godine CEE Animation Forum predstavio je posebnu kategoriju kratkih filmova namijenjen studentima kako bi im na samom početku karijere olakšao prijelaz u profesionalnu industriju animacije. U ovoj novoj kategoriji, zadatak umjetnika debitanata je isporučiti materijale visoke kvalitete što može predstavljati izazov. “U ovom prvom izdanju cilj nam je bio podržati filmske stvaratelje i studente koji dolaze iz regije Balkana. Međutim, odlučili smo otvoriti poziv svim europskim zemljama i poželjeti dobrodošlicu iskusnim producentima koji željno traže mlade talente i prate ih za vrijeme njihovih prvih radova”, objašnjava Marta Jallageas, direktorica CEEA Foruma.

Odabranih deset kratkih animiranih projekata uključuje studente i debitanate koje će usmjeravati afirmirani filmski profesionalci kao što su Vessela Dantcheva (Compote Collective, Bugarska), autorica raznolikog portfelja kratkih animiranih filmova; Lana Tankosa Nikolić (Late Love Production, Danska) koja surađuje s velikim imenima poput Michelle i Urija Kranota, Paula Busha i Martine Scarpelli; Kolja Saksida (ZVVIKS, Slovenija), koproducent dugo iščekivanog animiranog filma Of Unwanted Things and People; Estonska producentica Aurelia Aasa (AAA Creative) čiji je fokus usmjeren na nove projekte obojane crnim humorom; Vanja Andrijević iz nagrađivane hrvatske produkcijske i distribucijske kuće Bonobo; Mladen Đukić, producent i nastavnik na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina.

Deset odabranih animiranih projekata u Zagrebu proći će intenzivan program predavanja i individualnih konzultacija s iskusnim filmskim profesionalcima iz područja animacije. Sudionici će razvijati svoje kratke filmove i vještine predstavljanja s renomiranim profesionalcima. Na Animafestu će poseban fokus biti na razvoju priče u čemu će im pomoći nagrađivana britanska animatorica Joanna Quinn, Les Mills i španjolski pisac Pedro Rivero. Također, sudionici će imati priliku poslušati inspirativna predavanja Michaela Dudoka de Wita, koji će objasniti kako njegovati i potaknuti kreativnost, te Jelene Popović, koja će govoriti o kreativnoj, ali i usmjeravajućoj ulozi filmskih producenta u fazi razvoja projekata.

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb jedan je od najvažnijih festivala animacije te drugi najstariji u svijetu. Osnovan 1972. godine zahvaljujući svjetskom ugledu autora iz Zagrebačke škole crtanog filma, Animafest Zagreb ove godine slavi 50 godina postojanja! Uz više od 350 filmova u natjecateljskim, retrospektivnim i tematskim programima, simpozij o proučavanju suvremene animacije, prezentacije, izložbe, predavanja i radionice na brojnim lokacijama diljem grada od 6. do 11. lipnja 2022. godine, festival će pružiti detaljan uvid u suvremenu animacijsku produkciju te njenu bogatu tradiciju.

Drugi dio programa održat će se u sklopu Međunarodnog festivala animiranog filma Animateka u prosincu 2022. godine, gdje će odabrani timovi pohađati tečaj priprema za pitching te poboljšanja prezentacijskih vještina. Fokus sudionika bit će na usavršavanju vještine video predstavljanja s Matthieuom Darrasom, francuskim stručnjakom za razvoj filma i produkciju, te na vještinama prezentacije uživo s uspješnom češkom spisateljicom i dramaturginjom Annom Vašovom. U Ljubljani će sudionici također sudjelovati u pitching natjecanju. Pobjednički projekt(i) ovog regionalnog pitching natjecanja biti će pozvani na CEE Animation Forum 2023. godine.

ODABRANI PROJEKTI ZA RISE AND SHINE:

A Visualisation of a Cut
r. Claudia Munksgaard Palmqvist, Danska
p. Lana Tankosa Nikolic, Late Love Production, Danska

Beresheet
r. Ala Nunu, Poljska
p. Bruno Isaac Grade Caetano, COLA Animation, Portugal

Fur
r. Miha Reja, Slovenija
p. Kolja Saksida, ZVVIKS, Slovenija

Offside
r. Sander Joon, Estonija
p. Aurelia Aasa, AAA Creative, Estonija

Mr. John Daniel
r. Kinga Syrek, Poland
p. Rafał Sakowski, Studio Filmów Rysunkowych (Animation Film Studio), Poljska

Night Bloom
r. Kata Gugić, Hrvatska
p. Vanja Andrijević, Bonobostudio, Hrvatska

Opening
r. Dalija Dozet, Hrvatska
art d. Petra Zlonoga, Hrvatska
p. Tina Tišljar, Pulpa, Hrvatska

Run
r. Ina Nikolova, Bugarska
p. Vessela Dantcheva, Compote Collective, Bugarska

The Bright Descendant
r. Tamara Maksimović, Bosna i Hercegovina
p. Mladen Đukić, Aeon Production, Bosna i Hercegovina

Urosh
r Mato Uljarević, Crna Gora
p. Danilo Vujačić, DOK Produkcija, Crna Gora

Animacijski lab Rise & Shine organiziran je uz potporu Kreativna Europa – MEDIA programa Europske unije.