Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Posljednje zbogom Borivoju Dovnikoviću Bordi
08/02/22

Dana 8. veljače 2022. napustio nas je Borivoj Dovniković Bordo. Bard hrvatske animacije, animator, karikaturist, ilustrator i grafički dizajner, jedan od osnivača i najvažnijih osoba u povijesti našeg festivala preminuo je u 92. godini života.

Posljednji ispraćaj je u srijedu, 16. veljače, u 14 sati na mirogojskom krematoriju. Komemoracija će se održati dan kasnije u četvrtak, 17. veljače, u 17 sati u Kinu Tuškanac.

O prebogatoj karijeri Borivoja Dovnikovića Borde, dobitnika Nagrade za životno djelo 27. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2017. godine, Vijeće Animafesta koje dodjeljuje priznanje u svojem je obrazloženju tom prilikom istaknulo:

"Nagrađeni Borivoj Dovniković Bordo sjajan je crtač, karikaturist i ilustrator, a animacijom se počeo baviti u okvirima klasičnog stila. No, kao samostalan autor već 1960-ih postao je jedno od najvažnijih imena Zagrebačke škole crtanog filma, a time i svjetske animacije. Istraživač je slobode kretanja u animiranom prostoru, majstor bijele, veoma moćne i prilagodljive pozadine, duboko zainteresiran za sudbinu malog čovjeka u suvremenom svijetu.

Zbog svog crtačkog znanja i osjećaja za ritam, Bordo spada i među one moderniste u čijim djelima uglavnom mogu uživati svi ljubitelji animacije, a u svoj je prepoznatljiv autorski rukopis uspio integrirati poetiku gega, povremeno i klasične identifikaciju s likovima, ne gubeći pritom ništa od razigrane forme i stvaralačke slobode.

Bordo oduševljava generacije stvaratelja i gledatelja radovima kao što su, primjerice, Znatiželja, Krek, Ljubitelji cvijeća, Putnik drugog razreda, Uzbudljiva ljubavna priča i brojni drugi. Jedan od začetnika Profesora Baltazara, zapaženi publicist, organizator i pokretač zbivanja u animaciji, Borivoj Dovniković Bordo zaslužuje nagrade i u tim područjima svoga djelovanja, no i bez svega toga i dalje bi bio jednako važan umjetnik modernizma, priznat na svim kontinentima na kojima ljudi vole animirani film".

Možemo samo dodati da ćemo mu zauvijek biti zahvalni na bezrezervnoj podršci, radosti s kojom je pratio festival i svemu što nas je naučio.