Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Animafest pripremio izdašan program za djecu i mlade koje zove na 2 besplatne radionice
23/05/13

Dvanaest dugometražnih animiranih filmova u programu za djecu i mlade

Krunu najzanimljivijih naslova čine višestruko nagrađivani i na hrvatski jezik sinkronizirani film o (nemogućem) prijateljstvu mišice i medvjeda Ernest i Celestina koji će i otvoriti Animafest, talijanska raskošna ekranizacija klasične priče o drvenom lutku, Pinocchio redatelja Enza d'Ala, jedan od najgledanijih japanskih filmova, Djeca-vukovi te Slika, očaravajući francuski animirani film u kojem se napeta radnja događa unutar umjetničke slike, a protagonisti su – nedovršeni likovi. Od kultnih filmova dječjeg programa ne treba propustiti norveški film koji je pogledalo najviše Norvežana u povijesti, Velika nagrada Pinchcliffea; proizvod jednog od najpoznatijih norveških studija za animaciju, film Kurt postaje zao, animiranu ekranizaciju Životinjska farma te francuski film Dan vrana, rukom crtanu raskošnu animiranu bajku iz programa Svjetska panorama. Među ostalih dvanaest filmova za djecu i mlade nalaze se korejska biografska priča Usvajanje odobreno i jedan od najgledanijih animiranih filmova u estonskoj povijesti Lota i tajna mjesečevog kamena – film sinkroniziran na hrvatski jezik. Festival će zatvorit japanski film Na Makovu brdu, čiji scenarij potpisuje najveći živući manga-umjetnik i jedan od najvažnijih svjetskih animatora, Hayao Miyazaki. Njegov sin Goro Miyazaki potpisuje režiju.

Novost – dvije vrste obiteljske iskaznice

Kao i dosadašnjih godina, Obiteljska iskaznica posebna je pogodnost koja posjetiteljima s djecom omogućuje ulaz na sve projekcije označene šeširom, što znači da su primjerene djeci. Ove su godine dostupne dvije vrste obiteljske iskaznice – jedna koja vrijedi za jedno dijete i odraslu osobu te druga koja vrijedi za dvoje djece i odraslu osobu. Uz podršku partnera cijelog Programa za djecu i mlade – dječje štednje Pčelica Zagrebačke banke otvara se Animafestov centar Pčelica u zagrebačkom Centru Kaptol na drugoj razini i radi svakog festivalskog dana od 10 do 20 sati.

Radionice piksilacije i stop-animacije i izrade optičkih igračaka

U želji da se animacija što više približi mladima u festivalskim danima organizirane su radionice za djecu. Od utorka 4. lipnja do petka 7. lipnja od 17 do 19 sati, te u subotu 8. lipnja od 10 do 12 sati uči se piksilacija i stop-animacija na radionici za djecu od 7 do 13 godina. Vodi je uspješna mlada animatorica i dizajnerica Petra Zlonoga koja će svoje polaznike naučiti što je piksilacija, a što stop-animacija, kako oživiti nežive predmete te kako izvući dijete iz šešira. Pridružite se u bilo kojem navedenom terminu, a prijavite se e-poštom: [email protected] ili telefonom: 091/3063 055.

Za vikend počinje radionica izrade optičkih igračaka, organizirana u suradnji s udrugom Sedmi kontinent. Izrada optičkih igračaka uzbudljivo je putovanje u same početke kinematografije i animacije. Kaleidoskop, zoetrop, taumatrop i filmska knjiga (flip book) neke su od naprava koje će voditeljice radionice Snježana Gabelić i Ana Jukić pomoći napraviti svim polaznicima. Namijenjena je djeci od 6 do 9 godina u subotnjem i nedjeljnom terminu od 12:30 do 13:30 sati. Prijaviti se može e-poštom: [email protected] ili telefonom: 091/3063 055.

Uz jedinstvenu priliku da djeca i odrasli uživaju u najboljim animiranim filmovima te sudjeluju na radionicama, festival je u Animafestovu centru Pčelica pripremio izložbu interaktivnih videoigara prikladnih za djecu u kojima je animacija ključni element igre.

Animafest u vašem kvartu

Animafest u vašem kvartu tradicionalne su nedjeljne filmske matineje u tri zagrebačka centra za kulturu.  Ove se godine, 9. lipnja u 11:30 sati u Dubravi, Travnom i na Trešnjevci besplatno prikazuje film Lota i tajna mjesečevog kamena sinkroniziran na hrvatski jezik.