Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Objavljena fantastično jaka selekcija Velikog natjecanja 26. Animafesta
23/03/16

26. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 6. do 11. lipnja, a u program Velikih natjecanja uvršteno je 55 filmova koji obećavaju jedno od najzanimljivijih festivalskih izdanja dosad

Zagreb će i ove godine od 6. do 11. lipnja biti jedno od svjetskih filmskih središta, zahvaljujući 26. izdanju Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb. Jedini hrvatski filmski festival A kategorije, svoj izniman status jednog od četiri animacijska 'Grand Slama' (uz Annecy, Ottawu i Hirošimu), potvrdit će i ove godine dovodeći u Hrvatsku više od 150 najuglednijih svjetskih filmaša i preko 300 filmova gotovo svih žanrova i animacijskih tehnika. 

Detaljna festivalska ponuda u 11 programskih cjelina bit će predstavljena početkom travnja kad u prodaju kreću i prve ulaznice, no već su poznati naslovi koji će se boriti za glavne festivalske nagrade u Velikom natjecanju.

Riječ je o 55 filmova odabranih između 1700 prijavljenih iz više od 70 zemalja svijeta – od etabliranih velesila animacije poput Francuske, Velike Britanije i Kanade, do onih koje se tek trebaju dokazati na animacijskoj mapi svijeta, kao što su Singapur i Libanon. Velikom interesu filmaša pridonosi i činjenica da se laureati Animafesta automatski kvalificiraju za europsku filmsku nagradu Cartoon D'Or, ali i za Oscara, čiji je ovogodišnji dobitnik upravo lanjski osvajač nagrade Animafestove publike – film Bear Story.

Njegovim stopama krenut će jedan od 46 filmova uvrštenih u kratkometražnu konkurenciju, uključujući i naslove velikana poput Georgesa Schwizgebela (Švicarska), Phila Mulloya (UK), Igora Kovalyova (Rusija) i Theodorea Usheva (Kanada), ali i novi val animacijskih zvijezda u usponu kao što su Peter Millard (UK), Paul Wenninger (Austrija), Celine Devaux (Francuska) i Laura Harrison (SAD). Na festival je svoje filmove prijavila i krema kineske nezavisne animacije, Lei Lei (autor festivalskog plakata i trailera u Zagrebu 2014), Jie Shen, Haiyang Wang (višestruki gost festivala), te Xi Chen i Xu An (autora kojima je ovo već peto sudjelovanje u Zagrebu).

Umjetnički ravnatelj festivala, Daniel Šuljić, s posebnim zadovoljstvom ističe činjenicu da je protekla godina bila iznimno plodna za hrvatsku animaciju, pa će se u Velikom natjecanju kratkometražnog filma naći čak 4 hrvatska naslova, što je u ovako jakoj konkurenciji fantastičan rezultat. Jake snage hrvatske animacije zastupat će tako Marko Tadić filmom MOVING ELEMENTS, film PLANEMO Veljka Popovića, PETER'S FOREST Martine Meštrović i kanadsko-hrvatska koprodukcija ONLY LOVERS LEAVE TO DIE Vladimira Kanića.

Podjednako uzbudljiva bit će i konkurencija dugometražnog filma, u koju su uvršteni tematski i tehnikama vrlo različiti filmovi – od hvaljene Anomalise Charlija Kaufmanna, preko španjolske ekološke senzacije Pshonauti, Pedra Rivera i Alberta Vázqueza, do američke dokumentarističke senzacije i pobjednika Sundancea, filma Nuts!  o ekscentričnom geniju Dr. Johnu Romulusu Brinkleyu. Iznimne priče Raula Garcie vizualno je raskošna animirana antologija pet kratkih priča Edgara Allana Poea stvarana punih 9 godina, dok je Sabogal vrlo snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti. Iz Rumunjske stiže angažirana Čarobna planina Ance Damian, o borcu protiv komunizma kojem je glas posudio Jean-Marc Barr, a iz Francuske April i izniman svijet, dvojca Christiana Desmaresa i Francka Ekinci o djevojčici koja traži nestale roditelje u vrijeme Napoleonove diktature. Dugometražnu konkurenciju zatvaraju dvije poslastice iz Japana, znanstveno fantastični Harmony dvojca Michaela Ariasa i Takashi Nakamure, te cyberpunk priča Carstvo leševa u čijem je središtu partner Sherlocka Holmesa - John Watson.

26. Svjetski festival animiranog filma najavljuje i iznimno jaku konkurenciju naslova u natjecateljskim programima, kao i brojna popratna događanja poput projekcija na otvorenom koje su lani oduševile festivalsku publiku, a čiji će broj ove godine biti znatno povećan. Posebna programska cjelina bit će pak posvećena Raoulu Servaisu, belgijskom majstoru animacije (1928.) dobitniku ovogodišnje Nagrade za životno djelo 26. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb, a koji će istu primiti na svečanom otvaranju Animafesta u Zagrebu 6. lipnja 2016. Detalji ostalih programskih cjelina bit će objavljeni na konferenciji za medije 6. travnja kad u prodaju kreću i prve festivalske ulaznice, a želite li ih nabaviti na vrijeme svakako pratite informacije na službenim festivalskim kanalima na društvenim mrežama, kao i na Animafestovim mrežnim stranicama – animafest.hr.

***

26. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 
Veliko natjecanje – kratkometražni film


A COAT MADE DARK, Jack O'Shea (Ireland / 2015)
A LONG HOLIDAY, Caroline Nugues-Bourchat (Belgium / 2015)
ALL ROT,Max Hattler (Great Britain, Germany, Hong Kong / 2015)
APPLE & ONION, George Gendi (Great Britain, United States / 2015)
BAMBOO TEMPLE STREET, Baoying Bilgeri (Germany / 2015)
BEFORE LOVE, Igor Kovalyov (Russia / 2016)
BLIND VAYSHA, Theodore Ushev (Canada / 2016)
BOOKS ON BOOKS, Lei Lei (China / 2016)
BROKEN – THE WOMEN’S PRISON AT HOHENECK,Volker Schlecht, Alexander Lahl (Germany / 2016)
CELEBRATION, Nina Bisyarina (Russia / 2016)
COMPOSITION, Mitja Manček (Slovenia / 2015)
DATUM POINT, Ryo Orikasa (Japan / 2015)
DEER FLOWER, Kangmin Kim (South Korea, United States / 2015)
ENDGAME, Phil Mulloy (Great Britain / 2015)
ERLKING, Georges Schwizgebel (Switzerland / 2015)
FOREVER, zhongsu (China / 2015)
GEIST, Alex Sherwood, Ben Harper, Sean Mullen (Ireland / 2015)
GINNY, Jirkuff Susi (Austria / 2015)
IT WOULD PISS ME OFF TO DIE SO YOOOOOUNG..., Filipe Abranches (Portugal / 2016)
LILI BRUSHES HER TEETH, Siri Melchior (Denmark, Great Britain / 2015)
LOCUS, Anita Kwiatkowska-Naqvi (Poland / 2016)
MAMIE, Janice Nadeau (France, Canada / 2016)
MONKEY, Jie Shen (China / 2015)
MOVING ELEMENTS, Marko Tadić (Croatia / 2016)
OF SLAVES AND ROBOTS, Miloš Tomić (Serbia / 2015)
ONE HELL OF A PLAN, Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli (France, Belgium / 2015)
ONLY LOVERS LEAVE TO DIE, Vladimir Kanic (Canada, Croatia / 2015)
PERIPHERIA, David Coquard Dassault (France / 2015)
PETER'S FOREST, Martina Meštrović (Croatia / 2016)
PLANEMO, Veljko Popović (Croatia / 2015)
RED OF THE YEW TREE, Marie-Hélène Turcotte (Canada / 2016)
RHIZOME, Boris Labbé (France / 2015)
SUGAR LUMP, Ryo Okawara (Japan / 2015)
SUNDAY LUNCH, Celine Devaux (France / 2015)
TANGO, Pedro Giongo, Francisco Gusso (Brazil / 2016)
TANZONK, Sasha Svirsky (Russia, Hungary / 2015)
THE FIVE MINUTE MUSEUM, Paul Bush (Great Britain, Switzerland / 2015)
THE LINGERIE SHOW, Laura Harrison (United States / 2015)
THE POEM, Xi Chen, Xu An (China / 2016)
THE TIGER OF 142B, Henry Zhuang, Harry Zhuang (Singapore / 2015)
UNCANNY VALLEY, Paul Wenninger (Austria, France / 2015)
UNHAPPY HAPPY, Peter Millard (Great Britain / 2015)
VERY LONELY COCK, Leonid Shmelkov (Russia / 2015)
WALL DUST, Haiyang Wang (China / 2016)
WAVES '98, Ely Dagher (Lebanon / 2015)
WINTER LOVE, Isabel Herguera (Spain, Italy / 2015)

26. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb
Veliko natjecanje – dugometražni film

PSICONAUTAS, LOS NIÑOS OLVIDADOS (PSICHONAUTS, THE FORGOTTEN CHILDREN), Pedro Rivero, Alberto Vázquez, Španjolska, 2015.
MAGIC MOUNTAIN, Anca Damian, Rumunjska, 2015.
AVRIL ET LE MONDE TRUQUÉ (APRIL AND THE EXTRAORDINARY WORLD), Christian Desmares, Franck Ekinci, Francuska, 2015
ANOMALISA, Charlie Kauffman,Duke Johnson, SAD, 2015
NUTS!, Penny Lane, SAD, 2015.
EXTRAORDINARY TALES, Raul Garcia, Luksemburg, Belgija, Španjolska, (2015) SABOGAL, Juan José Lozano, Sergio Mejía, Kolumbija 2015.
HARMONY, Michael Arias, Takashi Nakamura, Japan 2015.
SHISHA NO TEIKOKU (EMPIRE OF CORPSES), Ryotaro Makihara, Japan, 2015.